5 pasi simpli pentru crearea unui buget personal
bugetfinanciar bancarvenituricheltuielieconomii
Un buget personal reprezinta o unealta financiara care ne poate ajuta sa ne indeplinim orice obiectiv in viata. Cheia succesului in managementul financiar personal este organizarea. Fie ca il scrieti pe hartie, fie ca folositi o aplicatie dedicata, cel mai important este sa vizualizati clar balanta venituri-cheltuieli si va organizati bugetul in functie de acest echilibru.
Exista cativa pasi pe care trebuie sa ii urmati pentru a ajunge la un rezultat satisfacator pe termen lung in budgeting:
1. Primul pas este sa va puneti la punct actele financiare. Pentru acest lucru trebuie sa strangeti laolalta contractele de la banci, cardurile de credit, fluturasii de salariu, facturile lunare si dovezi ale altor cheltuieli sau surse de venit. In acest fel veti vedea clar ce venituri, ce cheltuieli si ce datorii aveti.
2. Al doilea pas in crearea si implementarea unui plan financiar de succes este stabilirea unei liste sincere cu cheltuieli lunare. Astfel veti vedea clar unde merg banii dumneavoastra si la ce cheltuieli puteti renunta fara a va afecta viata cotidiana. Aici trebuie sa includeti atat cheltuielile fixe, cat si cele variabile.
3. Pasul trei este chiar balanta venituri-celtuieli. In acest moment trebuie sa scadeti suma cheltuita lunar din venituri. Daca rezultatul este pozitiv, va puteti bucura. Acest lucru inseamna ca la sfarsitul lunii va raman chiar si cativa bani de pus de-o parte. Daca aceasta balanta este negativa, trebuie ori sa reveniti la lista de cheltuieli si sa taiati cateva dintre ele, fie ca gasiti surse alternative prin care sa va mariti veniturile. In cazul in care a doua situatie este ceva de moment, puteti apela la un imprumut rapid, cum sunt cele de pe site-ul https://banksecrets.dk/ care va poate ajuta sa iesiti rapid din impas pentru a va continua drumul catre succesul financiar personal fara griji.
4. Nu uitati de fondul de urgenta! Balanta venituri-cheltuieli este foarte utila pentru stabilirea statusului financiar dintr-un anumit moment, dar daca aceasta este zero luna dupa luna s-ar putea ca intr-o zi sa va treziti ca ati cheltuiti toti banii pe tentatii si ca nu ati pus nimic de-o parte. Fiecare om trebuie sa aiba cativa bani economisiti pentru situatii de urgenta, iar cea mai buna metoda pentru a face acest lucru este includerea unei sume de bani special pentru a fi economisita in bugetul lunar.
5. Continuati sa adaptezi bugetul lunar in functie de schimbarile de zi cu zi. Doar pentru ca ati reusit sa puneti la punct un plan financiar asta nu inseamna ca acesta nu se poate schimba cu timpul. Secretele mentinerii bugetului pe termen lung sunt organizarea, reevaluarea periodica si adaptarea acestuia la schimbari.
Crearea unui buget personal este o decizie deosebit de inteleapta care demonstreaza maturitate si responsabilitate. Orice adult ar trebui sa isi organizeze finantele in acest fel pentru a avea o viata linistita, lipsita de griji materiale. Pe deasupra, un buget bine organizat ne permite sa rezistam atat tentatiilor, cat si schimbarilor financiare inevitabile odata cu trecerea timpului. In final, nu uitati de economii. Poate cel mai mare avantaj in alcatuirea unui buget este faptul ca ne ajuta sa ne punem la punct economiile personale.