5 elemente critice in afaceri care fac diferenta intre succes si insolventa
adrian bodomoiumanagerisoftwarebugetlivraretimpco2
Experienta ultimilor ani a demonstrat ca performanta unei companii poate fi imbunatatita nu numai prin cresterea vanzarilor, dar si prin coordonarea si controlul in timp real al costurilor operationale si al cash flow-ului. Managerii care fac performanta sunt atenti la cinci elemente de baza ale firmelor pe care le conduc.
Cel mai important element, in contextul economic actual, este evident cash flow-ul care, daca inregistreaza o abatere de peste 10% de la nivelul previzionat in cursul unei luni, in conditiile in care activitatea ramane constanta, trebuie sa reprezinte un semnal de alarma. Solutiile ERP permit previzionarea zilnica a evolutiei fluxului de numerar, ceea ce ajuta managerii sa ia decizii preventive din timp.
„Se pot inregistra fluctuatii periodice si previzibile ale cash flow-ului, in functie de sezonalitatea afacerii si multi alti factori, insa orice abatere semnificativa trebuie imediat rezolvata”, spune Adrian Bodomoiu, Director General Wizrom Software , compania cu cel mai mare numar de clienti ERP in Romania.
Al doilea element important este venitul din vanzarea produselor/serviciilor, care poate fi coordonat si controlat cu ajutorul instrumentelor software precum solutii de gestiune a relatiei cu clientii (CRM ), respectiv automatizare a fortei de vanzari (SFA ).
Corelarea stocurilor cu vanzarile este al treilea element ce poate fi urmarit in timp real pentru a nu permite fie achizitionarea de stocuri neprofitabile, fie neonorarea comenzilor din cauza lipsei de produse. Planificarea in timp real poate fi executata cu ajutorul unei solutii de tip Demand Planning , care permite reducerea costurilor cu logistica, cresterea acuratetei gestiunii, maximizarea utilizarii spatiilor si o acoperire mai buna a comenzilor.
Si costurile de livrare trebuie tinute sub control, intrucat gestiunea inteligenta a acestei activitati poate genera scaderi de costuri operationale relevante. Un instrument eficient in acest scop este o solutie de rutare de tip transportation management solution prin care managerii obtin reducerea numarului de km prin optimizarea traseelor, scaderea costurilor de livrare si a timpilor de asteptare, respectiv cresterea gradului de utilizare a flotei, imbunatatirea calitatii serviciilor de livrare, respectiv diminuarea emisiilor de CO2.
Pe baza acestor elemente, un manager performant trebuie sa poata realiza proiectii ale veniturilor si costurilor viitoare, pentru a stii incotro sa indrepte organizatia si ce sa raporteze actionarilor. Bugetarea, cu proiectii pe baza de scenarii in functie de numeroase criterii, se poate face foarte eficient cu ajutorul instrumentelor software special creeate in acest scop.
„Contextul general necesita reactii tot mai rapide si in perioade de timp tot mai scurte, obligand managerii sa-si adapteze in permanenta actiunile pentru atingerea obiectivelor. Managerii care folosesc instrumentele software adecvate pot fi mereu cu un pas inainte”, a explicat Adrian Bodomoiu.