40% din populatia Romaniei supusa riscului ridicat de saracie
Media sumelor alocate asistentei sociale in Romania inca este de peste 5 ori mai mica fata de nivelul european, insa masurile din Pachetul anti-saracie propus de Guvern vor extinde multe din actiunile deja intreprinse de catre ONG-uri.
In contextul lansarii de catre Guvern a
Pachetului national anti-saracie, in februarie 2016, reprezentantii sectorului non-guvernamental s-au reunit in cadrul Conferintei internationale „Politici publice pentru servicii sociale accesibile. Construim poduri intre furnizorii de servicii sociale".
30 de reprezentanti ONG din 10 state ale Uniunii Europene au dezbatut, in zilele de 7-8 aprilie, contributia ONG-urilor la combaterea saraciei, dezvoltarea comunitatii, precum si dificultatile cu care se confrunta acestea in desfasurarea activitatii, din cauza bugetelor reduse pentru asistenta sociala, la nivel guvernamental.
In Romania, costul asistenei sociale este de 1.061 euro/persoana, comparativ cu media de 7.279 de euro/persoana in Uniunea Europeana.In conditiile in care riscul ridicat de saracie afecteaza 40% din populatia Romaniei, iar copiii raman categoria cu cel mai ridicat risc, este necesara implementarea unei noi strategii de combatere a saraciei.
Pachetul national anti-saracie cuprinde 47 de masuri adresate fiecarei categorii de varsta in parte, care includ:
- sprijin pentru screening medical si vaccinuri la nastere
- achizitia de rechizite, imbracaminte si vitamine pentru copiii de varsta prescoala
- reducerea abandonului scolar
- programe de asistenta pentru tinerii care au abnadonat scoala si care nu au sanse la un loc de munca
- promovarea imbatranirii active
- masuri specifice pentru ajutarea familiilor
Concluzia conferintei a fost ca peste 150 din proiectele finantate prin fondul ONG se regasesc sau sunt relevante pentru 27 din masurile specifice incluse in Pachetul national anti-saracie, echivalentul a 57% din totalul masurilor.
Copiii reprezinta categoria vizata cu prioritate atat de catre ONG-uri, cat si la nivel guvernamental. Masurile care vizeaza familia, accesul la locuri de munca si dezvoltarea abilitatilor parentale vin in completarea programelor dedicate copiilor defavorizati.
Sursa:
www.fdsc.ro