Lipsa unei educatii financiare sau dificultatea de a diferentia nevoile de micile placeri sunt doar cateva dintre motivele pentru care banii nu sunt niciodata suficienti, iar ideea de economisire ramane doar un vis frumos.
Daca si tu te regasesti in situatia in care iti doresti sa pui deoparte, in fiecare luna, o anumita suma de bani, insa ceva te impiedica sa realizezi acest lucru, o mai buna administrare a cheltuielilor tale este necesara. In cele ce urmeaza iti vom prezenta o serie de trucuri prin care sa-ti reduci cheltuielile, astfel incat, la sfarsitul fiecarei luni, sa poti economisi mai multi bani.
O mica gustare dupa masa de pranz, un suc sau o cafea sunt mici placeri care, individual, genereaza cheltuieli mici, pe care le consideri nesemnificative, insa, atunci cand le cumulezi, vei constata ca acestea iti diminueaza simtitor venitul lunar.
Poate parea putin drastic, insa, pentru a recapata controlul deplin al veniturilor tale si pentru a descoperi cheltuielile nejustificate, este necesar sa tii o evidenta saptamanala a tuturor banilor pe care i-ai cheltuit. Cu ajutorul unei aplicatii bancare speciale, precum extrasul de cont George, vei putea verifica in timp real toate cheltuielile tale si vei avea posibilitatea de a crea o lista personalizata, care te va ajuta sa stabilesti rapid ce sume de bani aloci lunar pentru diferite categorii de produse sau servicii.
Cumparaturile impulsive sunt un mare consumator al veniturilor tale lunare si te pot afecta chiar si atunci cand ai un buget de dinainte stabilit. Manate de emotii sau de reduceri extraordinare, multe persoane tind, uneori, sa faca o exceptie de la regula si sa-si depaseasca bugetul stabilit, fie pentru a profita de o aparenta oportunitate, fie pentru a-si satisface o mica placere de moment.
Totusi, pentru multi, aceasta tendinta de a cheltui mai mult decat isi planificasera la inceputul lunii poate deveni o obisnuinta, iar atunci, toti banii pe care isi doresc sa-i economiseasca ajung sa fie folositi pentru lucruri fara o utilitate reala. Cu toate ca este perfect normal sa aloci o parte din venituri micilor placeri, aceste cheltuieli trebuie sa fie planificate si incluse in bugetul tau lunar. Incearca sa pui deoparte lunar o suma de bani destinata cumpararii de imbracaminte sau accesorii, insa asigura-te ca atunci cand iti procuri aceste produse, achizitia este una asumata si proportionala cu banii pe care i-ai alocat acestei categorii de cheltuieli.
Cheltuielile neprevazute sunt o parte fireasca a cotidianului si o realitate pe care trebuie sa o acceptam. Indiferent de cat esti de organizat, un eveniment neasteptat care va genera cheltuieli te va surprinde mereu, iar tot ceea ce poti face este sa fii pregatit din punct de vedere financiar, pentru a-l putea depasi cu succes.
O teava sparta care a cauzat o inundatie, o defectiune a masinii sau o problema medicala sunt doar cateva dintre exemplele de cheltuieli neprevazute care te pot afecta in orice moment. Totusi, pentru ca acestea sa nu-ti afecteze bugetul, este necesar sa fii pregatit si sa-ti aloci din timp o suma de bani doar pentru acest scop. Incearca sa-ti stabilesti un fond separat de cel de economii si sa te asiguri ca banii nu vor fi folositi pentru alt scop decat cel pentru care sunt destinati.
Atunci cand suntem la cumparaturi pentru a ne procura alimentele necesare, nu rare sunt situatiile in care ajungem sa cumparam cu mult mai mult decat am avea nevoie in mod normal. Inevitabil, tot surplusul de alimente va ajunge, in cele din urma, la cosul de gunoi si, odata cu el, si banii cheltuiti.
Pentru a invinge tentatia de a cumpara mai mult decat ai nevoie, este indicat sa stabilesti, de la bun inceput, care este consumul tau de alimente si sa te asiguri ca nu vei achizitiona cantitati mai mari decat necesarul tau. In cazul in care constati ca legumele s-au terminat mult mai devreme decat estimai sau ca pieptul de pui a fost consumat in 2 zile, nu in 4, dupa cum iti planificasesi, retine ca magazinele sunt mereu acolo si te asteapta pentru a-ti reface stocurile, in cazul in care ai nevoie.
Administrarea eficienta a cheltuielilor este o practica responsabila, care iti va influenta in mod direct sustenabilitatea financiara pe termen lung. Invata sa vezi lucrurile in perspectiva si sa stabilesti, in mod obiectiv, care sunt adevaratele tale prioritati.
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Piata imobiliara din Romania, demonstratie de forta. Terenurile se vand ca painea calda, desi suntem la un pas de criza economica
Cum sa pastrezi prospetimea laptelui si sa iti cresti afacerea cu ajutorul tancurilor de racire
Gata cu distractia pe bani publici! FMI trimite oameni sa faca verificari in Romania
Partenerii nostri
Angajatorul poate LIMITA numarul zilelor de CO solicitate de angajat intr-o anumita luna?
Retrogradarea din functie, ca sanctiune disciplinara - MODEL decizie
HG nr.10/2025: este APROBAT un contingent de 100.000 de lucratori straini in Romania
24 ianuarie, zi libera pentru salariati
Retragerea consimtamantului pentru prelucrarea datelor angajatilor: ce efecte produce?
Te-ar putea interesa si