Multe dintre cheltuielile pe care le facem in fiecare luna sunt absolut necesare, insa trebuie sa recunoastem ca nu de putine ori alegem sa dam bani pe lucruri de care nu avem nevoie cu adevarat. Suntem in luna cadourilor, acea perioada din an in care suntem tentati parca mai mult ca niciodata sa cumparam tot mai mult si mai mult. Planificarea este extrem de importanta atunci cand iti doresti sa nu cheltui excesiv, insa mai exista si alte trucuri prin care poti tine sub control cheltuielile din aceasta perioada a anului si nu numai!
Asa cum spuneam si mai devreme, planificarea joaca un rol esential atunci cand ti-ai propus sa nu mai ai cheltuieli inutile. Evita sa mergi la cumparaturi fara sa stii care sunt lucrurile de care ai cu adevarat nevoie. Este recomandat sa iti faci o lista cu toate lucrurile pe care trebuie sa le cumperi cu o zi inainte de a te duce la cumparaturi. Astfel, atunci cand te vei afla in fata rafturilor pline este mai putin probabil sa te gandesti sa cumperi si alte lucruri care nu se regasesc pe lista!
Campaniile publicitare facute in anumite perioade ale anului, precum aceasta perioada a sarbatorilor de iarna, sunt gandite in asa fel incat sa declanseze anumite emotii care sa te faca sa cumperi mai mult si mai mult. Este important sa fii rational insa si sa te gandesti inainte de a cumpara un produs sau un serviciu daca ai nevoie cu adevarat de el si daca iti va fi de folos pe termen mediu sau lung.
In special in cazul in care esti pe punctul de a cumpara un produs sau un serviciu ceva mai scump, este recomandat sa imparti suma astfel incat sa obtii cate ore sau zile ar trebui sa lucrezi pentru a putea acoperi valoarea acelui lucru. Astfel vei pune lucrurile intr-o noua perspectiva ce te va ajuta sa iei o decizie mult mai usor!
Marile lanturi de magazine si nu numai apeleaza la fel si fel de strategii de marketing si mesaje subliminale care sa te faca sa cumperi mai mult. Potrivit specialistilor, suntem tentati sa cumparam mai mult in magazinele in care se aude muzica pe fundal decat in magazinele in care nu se aude nimic in boxe. Studiile au mai demonstrat, spre exemplu, ca oamenii tind sa cumpere ceea ce vad la nivelul ochilor, motiv pentru care comerciantii aleg sa plaseze produsele mai ieftine fie pe rafturile de jos, fie pe cele de sus.
In marea majoritate a supermarket-urilor, produsele esentiale sunt plasate tocmai in spate, tocmai pentru a obliga clientul sa traverseze tot magazinul pentru a isi cumpara doar o paine sau cateva oua. Bineinteles, in acest fel cresc sansele ca el sa cumpere mai multe produse decat si-a propus.
Citeste si: 7 idei de afaceri, de la domiciliu: din ce poti castiga bani in 2022
Ultimele NOUTATI
Ghidul soferului pregatit. Cum sa iti repari singur un furtun de radiatoare spart: pasi simpli pentru reparatii urgente
Avertismentul unui mare economist pentru romani, in 2025: 40 de lei tichetul de masa nu mai e suficient pentru angajati, puterea de cumparare scade
Partenerii nostri
Ce responsabilitati are un responsabil cu egalitatea de sanse si tratament, in cadrul unei companii?
Raportarea locurilor de munca vacante - PROCEDURA
Premierul Marcel Ciolacu: salariu minim brut de 4.050 lei, incepand cu 1 ianuarie 2025
Cum se declara veniturile obtinute de persoane fizice din tranzactii comerciale/postari pe internet
Cesiunea de creanta explicata pentru contabili: Aspecte legale si exemplu practic
Te-ar putea interesa si