25% dintre tinerii europeni muncesc in timpul facultatii, in Germania 45%. In Romania, numai 2% au un job, restul stau pe banii parintilor
tineri la muncapoata muncii
A munci in timp ce studiezi e un motiv de jena pentru multi tineri romani, in timp ce familiile lor inteleg ca iubirea si protectia trebuie sa mearga pana acolo unde se confunda cu modelarea unei personalitati iresponsabile si neancorate in realitatea vietii de zi cu zi. Cu alte cuvinte, nici tinerilor nostri nu prea le surade ideea de a munci, dar nici nu primesc o educatie sanatoasa in acest sens, de acasa.
O confirma cifrele oficiale pe deplin. Cel mai recent raport al Eurostat ne spune ca, in medie, 25% dintre tinerii europeni muncesc in timpul studiilor.
La noi, procentul e de-a dreptul rusinos, de doar 2%, tara noastra fiind, de altfel, la coada clasamentului.
Potrivit sursei citate, anul trecut, in UE, 25% erau angajati , in timp ce 3% erau disponibili pentru angajare si cautau activ un loc de munca ( someri ) in timp ce erau in invatamantul formal.
In Germania, 45% dintre tineri muncesc in timpul studiilor
De la o tara la alta, procentul difera, ne transmit statisticienii. La nivel national, cele mai mari ponderi de tineri angajati in timpul educatiei formale au fost observate in Tarile de Jos (73%), Danemarca (52%) si Germania (45%).
In schimb, Romania (2%), Slovacia (5%) si Ungaria (6%) au raportat cele mai mici cote.
Cele mai mari ponderi de tineri in educatie formala care sunt disponibili pentru angajare si cauta activ un loc de munca au fost inregistrate in Suedia (13%), Finlanda (7%) si Tarile de Jos (6%). In schimb, Ungaria, Cehia, Romania, Croatia, Polonia si Lituania au avut mai putin de 1% dintre tinerii (cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani) care cauta un loc de munca, avand in acelasi timp printre cele mai mari ponderi de studenti din afara fortei de munca.
Se observa analize si comparand atitudinea femeilor fata de cea a barbatilor. In 2022, ratele de participare a femeilor la educatia formala au continuat sa le depaseasca pe cele ale barbatilor din toate grupele de varsta, cea mai semnificativa discrepanta avand loc in grupa de varsta 20-24 de ani (54% femei comparativ cu 45% barbati).
Femeile au prezentat, de asemenea, o probabilitate mai mare de a ramane in afara educatiei si a fortei de munca. Aceste disparitati de gen au persistat in toate grupele de varsta, diferentele cele mai pronuntate fiind inregistrate in randul tinerilor cu varsta cuprinsa intre 25 si 29 de ani. In acest grup, 15% dintre femei si 7% dintre barbati erau atat in ??afara educatiei, cat si a fortei de munca.
Foto: freepik.com