2024 ar putea fi anul in care euro ne va goli, definitiv, buzunarele
Romania a semnat un Tratat de aderare la Uniunea europeana in anul 2005, iar aderarea efectiva a avut loc la 1 ianuarie 2017. Daca este sa luam ca baza de calcul anul 2000, in luna ianuarie a acelui an cursul BNR era de 1,88 lei pentru un euro. Astazi, cursul a ajuns la aproape 4,8 lei pentru un euro. Cand vom ajunge sa adoptam moneda europeana si cu ce costuri?
Despre adoptarea monedei europene se vorbeste de foarte multa vreme in Romania. Diversi lideri politici, care s-au perindat la butoanele tarii in tot acest timp, au avansat, dupa cum i-a dus capul, mai multe date la care vom adopta euro.
Avem, de astazi, o noua previziune. Cea a guvernului Dancila. Cum, aproape de inceputul lunii februarie, nu avem nici macar un proiect de buget pentru anul curent, discutia despre adopatarea euro pare oarecum bizara, pripita si inadecvata.
Miercuri, 30 ianuarie, prim-ministrul Romaniei, Viorica Dancila, a declarat ca tara noastra va adopta moneda europeana "pana in anul 2024".
In sedinta de Guvern de miercuri, 30 ianuarie, Viorica Dancila a facut urmatoarele afirmatii:
"Vom discuta astazi despre documentele necesare pentru pregatirea trecerii Romaniei la moneda unica europeana, elaborate in cadrul Comisiei Nationale, constituita in acest scop. Adoptarea monedei euro este un proiect complex, de mare anvergura, care trebuie temeinic pregatit prin implicarea specialistilor, a mediului academic, patronatelor, sindicatelor, partidelor politice, societatii civile si desigur a tuturor institutiilor cu resposabilitati in domeniu. In cursul anului trecut Comisia din care au facut parte reprezentanti ai acestor structuri a avut o activitate intensa cu reuniuni bilunare. In urma acestora au rezultat doua documente: planul national de adoptare a monedei euro si raportul de fundamentare a acestui plan. Astazi, Guvernul isi va insusi aceste documente in vederea asumarilor politice. Ulterior vor fi transmise Comisiei Europene. Implicit ne asumam obiectivul de adoptare a monedei euro de catre Romania in anul 2024."
Prim-ministrul nu a spus nimic despre implicatiile pe care le va avea adoptarea monedei europene la nivelul puterii de cumparare a cetatenilor.
Traim intr-o tara in care totul este posibil - istoria ultimilor 30 de ani confirma, trist, aceasta afirmatie. Ar fi sinistru ca adoptarea euro "pana in anul 2024" sa insemne echivalarea tuturor preturilor pentru marfuri si servicii din lei in euro (la paritatea de unu la unu) si convertirea salariilor din lei in euro sa se faca la cursul de la acel moment al monedei nationale fata de moneda europeana.
Scenariul acesta este sinistru, dar nu poate fi ignorat intr-o tara in care orice este posibil.