2023 a fost un an bun pentru angajatii la privat. 8 din 10 firme au marit salariile
majorari salarialesalarii mai marisalariu maresalarii la privatsalarii 2024
Suntem la final de an si mai incheiem un bilant, acela al evolutiei salariilor angajatilor mediului privat romanesc.
Conform unui sondaj recent realizat de platforma de recrutare BestJobs, se pare ca anul 2023 a adus lefuri mai mari pentru majoritatea salariatilor sectorului privat. Mai exact, 8 din 10 companii din Romania au majorat salariile in acest an 2023 care a fost plin de provocari si probleme de tot soiul pentru manageri.
Analiza arata ca angajatorii au tinut cont de problemele oamenilor, astfel ca aproape 80% au crescut salariile angajatilor, iar bugetul alocat pachetului de beneficii extrasalariale a fost mai mare in 2023, fata de 2022, pentru 58% dintre companii, potrivit sondajului realizat de platforma de recrutare bestjobs.
"Cresterile salariale din acest an au fost acordate pentru toata echipa in 40% dintre cazuri si pentru mai mult de jumatate dintre angajati in 38%. In 57% din cazuri, acestea au fost oferite punctual, in functie de rezultate, in timp ce alte companii au oferit juniorilor, in 48% din cazuri, seniorilor (38%) si middle-managerilor (33%). In plus, peste 60% dintre angajatori au oferit mariri salariale de pana la 15%, in timp ce 30% au oferit intre 16 si 30%", spun specialistii in recrutare.
Ce urmeaza pentru salariile de la privat in 2023
Suntem la o aruncatura de bat de noul an, iar multi angajati asteapta cu interes sa vada ce le pregatesc sefii din perspectiva financiara. Din fericire pentru ei, vestile sunt bune, companiile depun eforturi pentru a pastra si chiar extinde pachetele de beneficii.
Pentru 2024, 53% dintre companii vor sa mentina acelasi pachet de beneficii, iar 43% planuiesc sa il extinda, un semn clar ca firmele vor sa-si asigure un grad de retentie semnificativ al angajatilor, chiar daca anul viitor nu se anunta deloc unul usor pentru economie.
Pentru 2024, 6 din 10 companii planuiesc sa acorde
cresteri salariale, 31% mizeaza pe stagnare, iar 5% iau in calcul reducerea costurilor in cazul cresterii impozitarii. Legat de implementarea noilor masuri fiscale, aproape 43% dintre companii iau in calcul sa creasca preturile aplicate clientilor, si doar 5% ar putea efectua restructurari de personal.
"Anul 2023 a fost unul dificil pentru companii, care s-au confruntat cu provocari atat din punct de vedere economic, cat si al resurselor umane. Astfel, strategiile de HR au fost impartite intre nevoia de retentie a angajatilor performanti si cea de recrutare a specialistilor care sa completeze abilitatile din echipe. In acest context, noi, la bestjobs, ne-am propus sa sustinem in continuare procesele de recrutare ale partenerilor nostri, actuali si viitori, pastrand aceleasi preturi si in 2024, care se anunta deja unul mai complicat decat 2023. In acelasi timp, continuam sa aducem inovatia in domeniul recrutarii, prin dezvoltarea de servicii facilitatoare, precum cele de anul acesta: HIRE, care reduce semnificativ costurile si timpul de asteptare pentru gasirea noilor recruti, interviul LIVE similar conceptului de speed dating, BIA, AI coach-ul care ii ajuta pe candidati sa se pregateasca mai bine in cariera, si altele”, a spus Ana Visian, Marketing Manager bestjobs.
Foto: manager.ro