2022 aduce bani mai multi pentru milioane de romani, dar si accize mai mari, plata de noi contributii la stat si preturi mai piperate
scumpiri 2022facturi 2022
Anul nou incepe cum nu se poate mai bine pentru milioane de romani. Acestia primesc, de la 1 ianuarie, venituri mai consistente. Totusi, bucuria mare pare a fi intristare sigura in 2022, deoarece se anunta un nou val de scumpiri, de cresteri de accize, inclusiv la carburant.
Dupa cum stim deja, de la 1 ianuarie 2022, creste punctul de pensie cu 10% la 1.586 lei,
pensionarii primesc un ajutor pentru plata facturilor, care va fi acordat astfel incat niciun senior al Romaniei sa primeasca in ianuarie un venit mai mic de 2.200 de lei. De asemenea, pensia minima se majoreaza la 1.000 lei.
Se majoreaza si alocatiile pentru cei mici. Creste la 243 de lei alocatia de stat pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, dar si pentru tinerii de peste 18 ani care urmeaza cursurile liceale sau profesionale, pana la terminarea acestora, inclusiv pentru cei cu handicap care urmeaza o forma de invatamant preuniversitar prevazuta de lege, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani. In aceeasi ordine de idei, vor primi 600 de lei copiii in varsta de pana la 2 ani sau pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
O alta veste buna este ca, tot din prima luna a acestui an, a intrat in vigoare majorarea salariului minim, la 2.550 de lei brut, ceea inseamna un venit "in mana" de 1.524 de lei, iar firma plateste un cost total salarial (salariul complet) de 2607 lei.
Romanaii trebuie sa mai stie ca, de la 1 ianuarie 2022 se aplica perioada de maximum 24 de luni in care un angajat poate fi mentinut in firma cu salariul minim pe economie, nemodificat.
Tot luna ianuarie ne readuce voucherele de vacanta, in valoare de 1.450 de lei.
Ce scumpiri ne aduce 2022
Bucuria mare e intristare sigura, insa, pentru ca la pachet cu majorarile vin si cheltuieli mai mari.
Anul nou ne aduce accize mai mari, majorate in ritm cu evolutia inflatiei care este, dupa cum stim, in crestere. Aproape toate produsele sunt vizate, cu exceptia tigaretelor, unde nivelul accizelor ramane la 563,97 lei pentru 1.000 de bucati.
Se scumpesc, prin urmare si carburantii, dar aceasta nu este singura veste proasta. Vor plati facturi mai mari in 2022 si romanii care inca au ramas racordati la sistemul universal de distributie a energiei electrice.
Conform estimarilor oficiale ale Guvernului, afectati de scumpirile la electricitate vor fi nu mai putin de 3,7 milioane de consumatori, care inca nu au optat pentru o oferta din piata liberalizata.
Totodata, 2022 nu vine cu vesti bune pentru pensionarii cu venituri mai mari de 4.000 de lei, deoarece vor plati CASS catre stat.
In functie de furnizor, ANRE estimeaza o crestere a tarifelor cuprinsa intre 50-90%.
Din fericire, in tot acest val de scumpiri, se intrezaresc si cateva vesti bune. Este vorba despre tarifele la telefonie fixa si mobila. Acestea se vor micsora cu 22% de la 1 ianuarie 2022. De asemenea, tot la capitolul "vesti bune", includem si: TVA pentru energie termica, care a fost redusa cu 5% pana la 31 martie, dar si faptul ca TVA a fost stabilita la 5% pentru locuintele mai ieftine de 140.000 de euro.