20 de milioane de copii din UE, in risc de saracie si excluziune sociala
saracie si excluziune socialacopii saraci
Desi traim in anul 2023 si consideram ca fiecare familie ar trebui sa aiba parte de un trai decent, de conditii de viata elementare, nu se intampla deloc asa.
Realitatea e sfasietoare in foarte multe dintre case, zeci de milioane de copii aflandu-se la ora actuala in risc de
saracie si excluziune sociala.
In cel mai nou raport al Eurostat se precizeaza ca in 2022, 24,7% (aproape 20 de milioane) dintre copiii (cu varsta mai mica de 18 ani) din UE erau expusi riscului de saracie sau excluziune sociala . Mai grav de atat este ca, fata de 2021, aceasta pondere a crescut usor cu 0,3 puncte procentuale.
Romania, lider in clasamentul UE al numarului de copii expusi riscului de saracie
La nivel national, in 2022, cele mai mari valori au fost raportate in Romania (41,5%), Bulgaria (33,9%) si Spania (32,2%).
In schimb, Slovenia (10,3%), Cehia (13,4%) si Danemarca (13,8%) au inregistrat cele mai mici cote.
Situatia copiilor e alaramanta si la nivel global
Conform unui raport UNICEF si Banca Mondiala, la nivel global, 333 de milioane de copii supravietuiesc cu mai putin de 2,15 dolari pe zi, traind in saracie extrema.
"In urma cu sapte ani, lumea intreaga a promis sa puna capat saraciei extreme cu care se confrunta copiii pana in 2030. Am realizat progrese care au demonstrat ca, prin investitii corespunzatoare si cu vointa, putem ajuta milioane de copii sa iasa din ceea ce devine adesea un cerc vicios al saraciei”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.
"Insa crizele agravate de impactul pandemiei de COVID-19, conflicte, schimbarile climatice si socurile economice au dus la stagnarea progreselor si au lasat milioane de copii in saracie extrema. Nu ii putem dezamagi pe acesti copii. Eliminarea saraciei infantile reprezinta o alegere politica. Trebuie sa ne dublam eforturile pentru a ne asigura ca toti copiii au acces la servicii esentiale, inclusiv la educatie, nutritie, asistenta medicala si protectie sociala, abordand in acelasi timp principalele cauze ale saraciei extreme".
"O lume in care 333 de milioane de copii traiesc in saracie extrema - lipsiti nu doar de nevoile de baza, ci si de demnitate, oportunitati sau speranta - este pur si simplu inacceptabila”, a afirmat directorul global pentru saracie si echitate din cadrul Bancii Mondiale, Luis-Felipe Lopez-Calva.
"Este mai important ca niciodata ca toti copiii sa aiba o cale de iesire din saracie – prin acces echitabil la educatie de calitate, nutritie, sanatate si protectie sociala, precum si la siguranta si securitate. Acest raport ar trebui sa ne reaminteasca in mod clar ca nu mai avem timp de pierdut in lupta impotriva saraciei si a inegalitatii si ca trebuie sa punem copiii pe primul loc in demersurile noastre”.
Foto: freepik.com