150.000 de romani au spus DA energiei solare! Cum si-au montat pe case panouri fotovoltaice pe banii statului
casa verde fotovoltaicepanouri fotovoltaicesistem solar
Desi ar putea parea ca trendul panourilor fotovoltaice este unul pe care romanii de-abia il cunosc, in realitate, datorita programului Casa Verde Fotovoltaice, aproximativ 150.000 de case din toata Romania beneficiaza de energie verde datorita subventiilor oferite de stat.
Conform calculelor prezentate de Bogdan Balaniscu, secretar de stat in Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) in ultimii doi ani de
Casa Verde Fotovoltaice, au fost montate panouri fotovoltaice pe 150.000 de case, ceea ce inseamna ca, luand in calcul o medie de 3 persoane/familie, aproximativ 450.000 de persoane se bucura astazi de facturi mai mici la utilitati, datorita puterii energiei regenerabile si fondurilor oferite de statul roman proprietarilor, pentru a-si putea permite instalarea unui astfel de sistem, care nu este tocmai ieftin.
Romanii, din ce in ce mai interesati de panourile fotovoltaice. "Este o cerere foarte mare"
"Am eficientizat foarte mult programul. Se aplica online, procedura este destul de rapida, nu mai este nevoie de resursa umana in cadrul Administratiei Fondului pentru Mediu ca sa evalueze 80.000 de dosare cu hartii, cu acte, sau 67.000 de dosare, cum a fost anul acesta. Instalatorul doar verifica daca corespund adresele, datele – si poate sa treaca in faza de montare efectiva a panourilor fotovoltaice (...)
Am simplificat foarte mult procedura, in sensul in care discutam de o copie de buletin, de un extras de carte funciara pe care il putem obtine online foarte usor – si de dovada faptului ca n-avem datorii la Finantele Publice, care in foarte multe judete este o hartie pe care o putem obtine intr-o interactiune in mediul online. Nu mai e nevoie de drumuri, de deplasari, de cozi sau de vestitul dosar cu sina pentru a aplica in cadrul acestui program.
Cred ca ati vazut ca banii se termina in primele 2-3 minute, de obicei. Este o cerere foarte mare. Solicitantul isi incarca documentele in platforma, intr-un format PDF. In partea a doua isi alege un furnizor, un instalator, acea companie care sa vina sa monteze panourile fotovoltaice", a spus oficialul, luni, citat de Agerpres.
Sursa foto: unsplash.com