13 tari datoreaza Romaniei o suma colosala, care probabil nu va fi recuperata NICIODATA
datorii romaniacaerprietenii lui ceausescuceausescuiraksomaliacubaministerul finantelor publice
Treisprezece tari ai caror conducatori se numarau printre “Prietenii lui Ceausescu†datoreaza Romaniei aproape 780 de milioane de dolari din imprumuturile acordate de catre dictatorul roman.
Conform unui document emis de Ministerul de Finante, pe lista se afla Coreea de Nord, Nigeria, Guineea, Sudanul si Irakul, care datoreaza Romaniei nu mai putin de jumatate de miliard de dolari.
Datoriile se recupereaza extrem de greu sau deloc din cauza conflictelor politice interne de pe teritoriul tarilor debitoare sau refuzul acestora de a-si onora datoriile.
Libia, negocieri amanate in mod repetat
Inca din 1997 exista negocieri intre Romania si Libia pe fondul recuperarii datoriei, dar oficialitatile libiene nu au respectat de mai multe ori documente bilaterale.
Cu alte cuvinte, recuperarea banilor stagneaza de peste 20 de ani, in ciuda faptului ca intre 2005 si 2008 au existat mai multe negocieri, insa fara niciun rezultat.
Din cauza situatiei politice interne a Libiei, negocierile au fost intrerupte si nu exista vreun semn ca datoria va fi onorata intr-un viitor apropiat.
Coreea de Nord, prea saraca pentru a returna datoria
Romania are de recuperat de la Coreea de Nord aproximativ o jumatate de milion de dolari. In baza unui acord semnat in anul 2002, Phenianul urma sa plateasca datoria prin export de marfuri coreene intre 2007 si 2011.
Din pacate, acordul nu a fost respectat, iar in August 2015, in cadrul unor consultari diplomatice intre cele doua parti, directorul Directiei Relatii Externe din Ministerul Finantelor nord-coreean a declarat ca regreta neonorarea datoriei pe care tara sa o are catre Romania, motivand ca situatia a fost determinata de o scadere economica din cauza secetei si inundatiilor din ultimii ani, dar si a sanctiunilor impuse de SUA.
Oficialul nord-coreean a promis ca va propune MFP sa apeleze la experti pentru identificarea metodelor de a plati datoria.
Cuba refuza prin orice mijloace returnarea datoriei
Desi Cuba a recunoscut toate creantele, a respins propunerile partii romanesti de a recupera datoria, considerand ca toate acordurile economice din cadrul Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (CAER) au fost inregistrate in rubla transferabila, o moneda desfiintata careia nu i s-a stabilit o rata de conversie.
De altfel, in 2014, vicepresedintele consiliului de ministri ai Republicii Cuba ii adresa lui Gyorgy Attila, secretar de stat in MFP, o scrisoare in care spunea ca refuza transformarea datoriilor in investitii romanesti, dar si ca “politica Guvernului cubanez pentru datoriile catre fostele tari membre CAER este de anulare 100%.”
In Somalia nu raspunde nimeni
Romania a livrat Somaliei in anii 80 echipamente pentru operatiuni agricole, plata pe credit fiind garantata prin mai multe scrisori ale Guvernului somalez in anul 1980.
In document se arata ca din cauza unui conflict civil indelungat ce dureaza de mai bine de 20 de ani, Banca Comerciala a Romaniei a intervenit in mai multe randuri la Banca Centrala a Somaliei pentru reconfirmarea sumei datorate, insa demersurile nu au avut parte de nicio reactie oficiala.
Citeste si:
Romania are cel mai mare ritm de crestere a pretului benzinei din UE
Irakul, singurul stat care isi plateste datoria
Romania va incasa, in perioada 01.01.2009 si 31.03.2028, suma de 977,1 milioane de dolari americani de la Irak, tara care beneficiaza de toate cele trei etape de reducere a datoriei externe in proportie de 80%, conform unei minute semnate in noiembrie 2004 cu statele creditoare care fac parte din Clubul de la Paris.
In baza acestui acord bilateral, a fost incasata pana in prezent suma de 456 de milioane de dolari, fiind doar primele nouasprezece transe din dobanda datorata de catre Irak si treisprezece rate de capital.
Documentul integral poate fi
consultat aici: