11 masuri luate de noul guvern pentru sustinerea mediului de afaceri si eliminarea unor inechitati sociale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
11 masuri luate de noul guvern pentru sustinerea mediului de afaceri si eliminarea unor inechitati sociale 11 masuri luate de noul guvern pentru sustinerea mediului de afaceri si eliminarea unor inechitati sociale
de Alexandra Stanescu la 08 Ian. 2017
Urmareste-ne pe Google News
eliminare taxeeliminare impozitescutiri taxescutiri impozite

Guvernul condus de Sorin Grindeanu a modificat si completat Codul fiscal, printr-o ordonanta de urgenta adoptata vineri, in scopul implementarii masurilor din domeniul fiscal cuprinse in Programul de Guvernare aprobat de Parlament pe 4 ianuarie 2017.

Potrivit Guvernului, setul de masuri introduse prin actul normativ vizeaza sustinerea mediului de afaceri, prin incurajarea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor, precum si prin stimularea activitatii de inovare, cercetare si dezvoltare. 
 
Rezultatele urmarite prin aplicarea acestor decizii sunt: crearea de locuri de munca, incurajarea capitalului autohton, atragerea investitiilor straine directe, mai ales in sectoarele cu valoare adaugata ridicata, investirea in infrastructura si in fabrici noi, dezvoltarea capacitatilor de productie, astfel incat sa se creeze premisa unei cresteri economice sustenabile.
 
1. Pentru societatile care desfasoara numai activitate de inovare, cercetare - dezvoltare, definita potrivit legii, facilitatea de scutire de la plata impozitului pe profit se aplica in primii 10 ani de activitate. 
 

2. Pentru contribuabilii nou infiintati care desfasoara exclusiv activitate de inovare, cercetare - dezvoltare, definita potrivit legii, facilitatea se acorda pe o perioada de 10 ani de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, cu respectarea legislatiei in domeniul ajutorului de stat.
 
Prin aceasta masura, se urmareste stimularea desfasurarii activitatilor de inovare si cercetare-dezvoltare, cu efecte directe asupra mentinerii in tara a fortei de munca specializate, valorizand astfel potentialul uman de care dispune Romania, cu specializari in diferitele domenii de activitate.
 
O astfel de masura se inscrie in obiectivele generale strategice in domeniul cercetarii, dezvoltarii si inovarii, respectiv: cresterea competitivitatii economiei romanesti prin inovare; cresterea contributiei romanesti la progresul cunoasterii; cresterea rolului stiintei in societate.
 
In prezent, contribuabilii care desfasoara exclusiv activitate de inovare, cercetare - dezvoltare, definita potrivit legii, sunt platesc un impozit pe profit de 16% aplicat asupra rezultatului fiscal obtinut din aceste activitati.
 
 
3. In ce priveste „Impozitul pe veniturile microintreprinderilor”, ordonanta de urgenta majoreaza limita veniturilor realizate la 31 decembrie a anului fiscal precedent de la 100.000 la 500.000 de euro, modificand, astfel, una dintre conditiile de indeplinit de catre persoanele juridice romane pentru incadrarea in definitia microintreprinderii.
 

4. In vederea stimularii crearii de locuri de munca si pentru asezarea echitabila a sarcinii fiscale intre microintreprinderi, se stabileste o cota de impozitare de 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati si se abroga cota actuala de 2% pentru microintreprinderile care au un salariat.
 

5. Totodata, actul normativ contine reguli tranzitorii pentru persoanele juridice romane, platitoare de impozit pe profit, care, la 31 decembrie 2016, indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru incadrarea in definitia microintreprinderii si care sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu data de 1 februarie 2017.
 
In prezent, sistemul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor prevede cote de impozitare diferite in functie de numarul de salariati.
 

6. O alta masura consta in eliminarea impozitului pe venit datorat de persoanele fizice care realizeaza venituri  din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatilor cu caracter  sezonier, in baza contractului individual de munca, incheiat pe durata determinata.
 
Masura propusa are ca efect dezvoltarea unui capital uman calificat.
 
De asemenea, masura are scopul sa fidelizeze forta de munca autohtona, prin stabilitatea raporturilor contractuale de munca si diminuarea migrarii personalului specializat pentru aceste activitati, cu un impact semnificativ in plan social.
 

7. Totodata, se modifica modalitatea de stabilire a impozitului pe venit datorat pentru veniturile obtinute din transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, astfel: Guvernul introduce un plafon neimpozabil in cazul veniturilor obtinute ca urmare a  transferului dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, in suma de 450.000 lei.
 
Peste aceasta suma, impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 3% la diferenta dintre valoarea declarata de parti si suma neimpozabila de 450.000 lei. Decizia are scopul incurajarii vanzarii imobilelor, ceea ce permite cresterea industriei constructiilor, orientata spre constructia de locuinte.
 
In prezent, la transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza astfel:
 
Pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv:
 
- 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
 
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.
 
Pentru imobilele descrise mai sus, dobandite la o data mai mare de 3 ani:
 
- 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
 
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.
 

8. Un alt element de noutate consta in deducerea de la calculul impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor a contravalorii serviciilor medicale furnizate sub forma de abonament, servicii medicale preplatite pe care furnizorii le ofera in mod direct abonatilor si nu prin intermediul asiguratorilor, in afara serviciilor din pachetul de servicii medicale de baza din sistemul de asigurari sociale de sanatate, suportate de angajati, pe langa primele de asigurare voluntara de sanatate (conform Legii nr. 95/2006, republicata), in limita echivalentului in lei al sumei de 400 euro anual.
 

9. In ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii, potrivit ordonantei de urgenta, se introduce exceptia potrivit careia, persoanele care realizeaza venituri din  investitii si/sau din alte surse nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri daca, in cursul anului fiscal realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activitati independente, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din asocierea cu o persoana juridica sau venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura. 
 

10. Totodata, se elimina plafonul reprezentand valoarea sumei echivalente cu cinci castiguri salariale medii brute, aferenta bazei lunare de calcul  a contributiilor de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor. 
 

11. Se elimina plafonul maxim al bazei lunare de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate, reprezentand contravaloarea a cinci castiguri salariale medii brute, prevazut in cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor, investitii si din alte surse. Astfel, contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza asupra venitului realizat.
 
Astfel, se urmareste eliminarea inechitatilor privind plata contributiilor in procente egale, pentru toti salariatii, prin renuntarea la actualele plafoane privind contributiile de asigurari sociale si contributiile de asigurari sociale de sanatate.
 
Pe langa masurile fiscale introduse au fost reglementate si masuri tehnice de corelare  a acestora cu cadrul normativ in vigoare.
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Masa de Craciun,
Life Style

Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori

today26 Dec. 2024
Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024
Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
Reteta zilei

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori

today23 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an
Afla...

De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x