Nina Bortociumova are 82 de ani, sase decoratii si locuieste alaturi de copiii si nepotii sai intr-un apartament cu trei camere, dintr-un bloc cenusiu, situat in cartierul Adler, din Soci.
Pana nu demult babuska (bunica) Nina, privea in fiecare zi Marea Neagra de la fereastra apartamentului sau, situat la etajul 4.
Acum babuska Nina priveste zilnic pe fereastra sa gara din Adler, un conglomerat din beton, metal si sticla, construit special pentru Olimpiada de iarna. La anii sai batrana a suportat cu greu zgomotul si praful provocate de constructia garii, iar in timpul Olimpiadei a fost nevoita sa mearga pe jos kilometri intregi, deoarece parcarea si stationarea autovehiculelor in preajma garii a fost interzisa de teama unui atac terorist cu masini-capcana.
Desi pare extrem de afectata de disconfortul creat de Olimpiada, babuska Nina este multumita: "Regulile sunt facute pentru a fi respectate. Astazi, «randunica» (n.a. denumirea garii) este fericirea noastra. Casele au fost varuite, drumurile sunt noi, totul este extrem de frumos. Acum pot sa mor linistita!" a oftat bunica de 82 de ani, din cartierul Adler, din Soci.
Revenim de la film la realitate: incepand cu septembrie 2013, 300.000 de locuitori din Soci au fost vizitati de forte ale politiei si serviciilor secrete. Oamenii au fost legitimati, li s-au verificat dosarele de angajare, conturile bancare, li s-au puricat telefoanele fixe si mobile. Nimeni nu a fost, insa, intrebat daca si-a cumparat bilete pentru Olimpiada si daca este interesat de competitia sportiva. Oamenii nu s-au aratat deranjati de aceasta omisiune, ci de faptul ca pe perioada constructiilor din Soci au existat mai multe intreruperi de electricitate. Acum, ii ingrijoreaza zvonul ca pentru a recupera din fabuloasa suma cheltuita pentru Olimpiada, alimentele se vor scumpi drastic, incepand cu venirea primaverii.
Extrem de stresat a fost si presedintele Putin, cel care si-a dorit cel mai mult ca aceste Jocuri Olimpice sa se desfasoare in Rusia si a cheltuit pentru aceasta ambitie o suma cuprinsa intre 37 si 50 de miliarde de euro.
Liderul de la Kremlin si-a petrecut aproape jumatate de an intre pistele de schi de la Yasnaya Poliana, iahtul prezidential Olympia si palatul sau de vara de pe malul Marii Negre. A fost si diriginte de santier si deschizator de partii de schi, si cel care a incercat oficial primul gheata de pe patinoarul olimpic din Soci, denumit si "Orasul Soarelui ".
Intr-un comunicat al Kremlinului, dat publicitatii inainte de inceperea competitiei, se exprima speranta ca "toti participantii, jurnalistii, precum si telespectatorii ce vor urmari evenimentele vor putea sa vada noua fata a Rusiei, posibilitatile sale de a organiza competitii majore si sa-si formeze o imagine noua si impartiala asupra ei.
Din pacate, din punct de vedere sportiv, orasul Soci nu va putea niciodata sa umple zecile de mii de locuri din arenele sportive nou construite. Cateva din arenele din oras vor fi demontate si relocate. Milardarii ce au fost atrasi in finantarea unor proiecte imobiliare, pentru construirea Satului Olimpic, nu stiu cand si daca isi vor amortiza investitiile.
Noul aeroport construit, ca si noua gara, langa care locuieste babuska Nina, nu vor putea niciodata opera la capacitate maxima. Dar toate aceste "amanunte" nu mai conteaza. Olimpiada s-a desfasurat fara incidentele de care s-au temut occidentalii, delegatia Rusiei a castigat cele mai multe medalii, devansand tari precum Statele Unite sau Canada, iar domnul Putin si-a facut datoria.