Pana acum Comisia Europeana a intreprins sanctiuni similare in 48 de sectoare, de fiecare data companiile chineze cooperand cu autoritatile europene si raspunzand chestionarelor pe care acestea le-au cerut pentru clarificarea situatiei. Cu zambetul pe buze si portierele de la limuzinele luxoase deschise, chinezii se supun expertizelor europene, de parca cineva ar incerca sa ii laude, nu sa ii penalizeze. Este o chestiune care tine de cultura sau educatie sau doar o strategie de a indulci sanctiunile la care sunt supusi? Nimeni nu a raspuns pana acum la aceasta intrebare desi toti s-au straduit sa afle raspunsul.
Karel de Gught, comisarul european pentru comert este convins ca exportatorii chinezi manipuleaza sistematic preturile la panouri solare si este dezamagit ca tocmai Comisia Europeana a decis ca timp de doua luni sa le ofere acestora tarife scazute la export. Din luna august insa, taxele vor exploda, obligandu-i pe chinezi sa negocieze cu partenerii europeni preturile, relateaza Der Spiegel.
Chinezii au declarat ca pot lua masuri de retorsiune, inclusiv impunerea de tarife suplimentare la importul de tevi din otel din Uniunea Europeana, o lovitura extrem de puternica pentru firmele germane, care se bazeaza pe exporturile spre China, cea mai mare piata pentru industria germana.
De altfel, ministrul german al economiei, Philipp Rösler, a declarat marti ca „Guvernul german respinge in mod explicit masurile anti-dumping planificate de catre Comisia Europeana”, afirmand ca un razboi comercial cu China „ar fi o grava greseala”.
Pe de alta parte, Germaniei ii va fi foarte greu sa adune voturi suficiente pentru respingerea propunerii de sanctionare a Chinei, Franta si mai multe tari mici ale uniunii sustinand pedepsirea exportatorilor chinezi. De Gught este hotarat sa continue, nemtii asteapta sa adune voturi pentru a suspenda sanctiunile care vor fi, din august, doar provizorii.
In timpul acesta, Beijingul lustruieste limuzinele si pregateste apartamente spatioase in hoteluri de lux pentru oficialii europeni care se vor deplasa in China. Este modul lor de a raspune supararii comunitare. Piata de panouri solare nu este piata de biciclete, domeniu in care chinezii platesc tarife majorate de ani buni. Este o piata de 21 de miliarde de euro care risca sa sara in aer. China este lider in productia de panouri solare, iar Germania produce mai mult de 60% din valoarea adaugata a acestei piete.