Editorial Dan Manusaride: Turcia: Internetul bate politica
dan manusarideturciainternet
Turcia traieste deja o vara fierbinte. In marile orase se inregistreaza cele mai mari demostratii de protest din ultimele decenii iar turismul pare comprimis anul acesta. Multe agentii si-au reziliat deja contractele cu partenerii turci, iar plajele din Antalia sunt extrem de putin populate. Organizatiile umanitare au anuntat ca mai mult de 3000 de oameni au fost raniti in confruntarile dintre politie si demonstranti.
Protestele au pornit de la o disputa aparent banala. Ecologistii au protestat pentru ca in Parcul Gezi din cartierul Besiktas ar fi trebuit reduse spatiile verzi pentru reconstruirea cazarmei otomane Topcu Kislasi. Primul ministru Recep Tayyip Erdogan a fost acuzat ca a avizat si ridicarea unui mare mall in parc, protestul luand o turnura neasteptata impotriva acestuia. Ulterior s-au alaturat manifestantilor si galeriile celor trei mari echipe din Istanbul, Besiktas, Fenerbance si Galatasaray.
Dar primul-ministru Recep Tayyip Erdogan, liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), aflat la putere din 2002, mai are o mare problema cu care se lupta din greu: Internetul. Dupa ce s-a plans, saptamana trecuta, ca Internetul face un mare rau Turciei, criticand una dintre retelele de socializare globale, miercuri politia a efectuat peste 20 de arestari in randul activistilor, pe motivul ca acestia au postat „informații false și calomnioase” pe Web. O astfel de reactie, dupa cea brutala de la inceputul demonstratiilor a provocat stupoare in Turcia, guvernul de la Ankara fiind acuzat de inapoiere, indaratnicie si ingnoranta.
In Piata Taksim, aflată in proximitatea parcului aflat in disputa, tinerii ies la protest cu smartphone-urile si iPad-urile pregatite, iar imediat ce observa o miscare a politiei o inregistreza si o posteaza pe retelele de socializare. Internetul este plin de astfel de imagini iar televiziunea nationala este pusa pe picior gresit daca evita sau denatureaza stirile.
Colac peste pupaza, tot prin intermediul Internetului, sindicatele au chemat la greva generala, iar lira si actiunile companiilor turcesti s-au prabusit dramatic. Cea mai mare problema a guvernului Erdogan este ca marea masa a demostrantilor provine din generatia tanara, cea care a crescut si s-a scolit cu Internetul in casa, o generatie care stie sa foloseasca retelele de socializare si cunoaste cel putin o limba straina. In plus, acesta generatie nu are incredere in televiziunea nationala si ziarele centrale, isi culege informatiile tot de pe Internet.
Oficialitatile din Turcia au o relatie extrem de ambigua cu Internetul. Desi presedintele Abdullah Gül si-a facut un cont pe una dintre retelele globale de socializare pentru a arata deschidere si modernitate, iar autoritatile locale au instalat PC-uri in mai toate scolile, o lege din 2007 permite guvernului sa poata bloca orice site de pe Internet. Pe baza acestei legi a fost interzis accesul la Youtube timp de doi ani, obligandu-i pe tinerii turci sa-l acceseze prin servere proxy.
Singurii care profita de pe urma conflictelor din Turcia sunt comerciantii care au sesizat ca este cel mai potrivit moment sa vanda manifestantilor, pe langa apa si mancare, masti si ochelari de inot, pentru a se proteja de gazele lacrimogene lansate de politie.