Editorial Dan Manusaride: Stapanii gratarelor si magia Craciunului
romaniadisneylandofertegermaniaturismproduse
Traditia Craciunului in Romania este o traditie a mancatului in exces si a bautului cu nemiluita. In timp ce in majoritatatea tarilor din vestul Europei este scoasa in evidenta magia acestei sarbatori, una dintre cele mai importante ale crestinatatii, in Romania nuanta religioasa a fost stearsa aproape in totalitate. Pietele de Craciun din orasele noastre sunt niste adunaturi de gratare pe care sfaraie fripturi, caltabosi, carnati, sunci si alte preparate din carne acompaniate de vinul fiert de proasta calitate, toate in valatuci de fum si muzica data la maxim.
Piata de Craciun din Bucuresti, organizata anul trecut la Universitate, a fost dovada elocventa ca magia Craciunului a parasit definitiv Romania, satula sa se mai arate si sa nu o vada nimeni. Primaria a tolerat si probabil va tolera si anul acesta un fel de crapelnita in centrul orasului, o balacareala in zapada topita si transformata intr-o mocirla dizgratioasa. In Parcul Alexandru Ioan Cuza aceeasi situatie: mici, fripturi, bere si vin fiert. Plus floricele si vata de zahar. Unde este traditia? Unde este turta dulce? Unde este Mos Craciun? Aha, uite-l la gratar! Asudat, cu barba falsa trasa sub barbie, caciula data pe spate, Mos Craciun invarte micii pe gratar. Uite inca unul! Are un sac in spate? Chiar are, dar e un sac cu lemne care se vor pune pe gratarul unde se coc traditionalii colaci Kurtos, un fel de cozonac secuiesc.
Magia apare numai la televizor. Iti este povestita, indusa, simti ca dincolo de cuvintele si imaginile frumoase se ascunde un interes comercial. Chiar a disparut magia Craciunului in Romania? Oare mai cred micutii nostri in Mos Craciun, in sania lui cu reni si in noaptea magica in care li se pun darurile sub pomul de iarna? Nici nu mai conteaza! Daca il vor pe Mos Craciun agentiile de turism organizeaza excursii in Laponia, la preturi variind intre 1200-1500 de euro de persoana, patru nopti de cazare, toate mesele, zboruri cu avionul charter, excursii si, evident, un cadou pentru fiecare micut. Am studiat ofertele la patru agentii de turism, toate locurile sunt epuizate de cateva luni. Magia Craciunului este cautata in alta parte. Costa intre 300-400 de euro pe zi!
Romanii mai pleaca de Craciun la Praga, Viena, Budapesta, Munchen sau Bruxelles si se intorc acasa fascinati. Nici nu stiu ce sa creada. Vad acolo o insiruire de casute din lemn, asezate in jurul unui brad decorat cu bun gust, un carusel in care se invart copii imbujorati, totul invaluit cu o muzica abia auzita. In Germania se organizeaza anual 1.500 de piete de Craciun. La Berlin, Alexanderplatz se transforma intr-un adevarat Disneyland. Cei mici sunt singurii care inca mai simt ceva special pentru aceasta sarbatoare, iar autoritatile locale le respecta sentimentul. Orasele germane se umplu de milioane de turisti veniti din toata Europa pentru a le oferi copiilor cateva zile magice. Din pacate si nemtii se plang ca pietele de Craciun au fost invadate de produse ieftine, venite mai ales din Asia, care n-are nicio treaba cu sarbatoarea noastra crestina, dar stie sa profite de ea. In timp ce altii lupta ca lumea sa se reintoarca la traditii, crezand cu incapatanare ca lucrurile pot reveni la vremurile bune, in Romania oamenii s-au obisnuit cu kitschul si, din pacate, il accepta resemnati.