Editorial Dan Manusaride: Rromi din Franta care fac cinste Romaniei
rromianina ciucuparisromani
"Poti fi rrom si sa fi studiat la Sorbona. Poti fi rrom si sa traiesti decent in Franta. Poti fi rrom si sa studiezi dreptul. Si, mai ales, poti fi rrom si sa nu fi furat nimic!". Astfel isi incepe un articol jurnalista Cordelia Bonal in publicatia Liberation pentru a prezenta si partea mai putin intunecata a povestii emigrarii rromilor in tarile din vestul continentului.
Este povestea Aninei Ciuciu, un exemplu de integrare perfecta in societatea franceza. Anina a ajuns la varsta de 7 ani in Franta, venind din Italia. In Franta, prima ei casa a fost...un camion. Desi a avut o existenta extrem de precara, Anina nu a incetat niciun moment sa ceara familiei sale sa mearga la scoala. Si a facut-o cu rezultate exceptionale. La 14 ani dupa sosirea in Franta, Anina nu numai ca a invatat limba franceza perfect ci a reusit sa intre si la un masterat in stiinte juridice la Sorbona, la 17 septembrie 2012.
"Ma cheama Anina, am 22 de ani si sunt de etnie rroma. Am cunoscut saracia, am suportat insultele, am trait in tabere de refugiati sordide. De cand sunt in Franta, am cersit pe strazi, am indurat foamea pentru a supravietui si am fost umilita nu o data. Se pare ca astazi in Franta, problema rromilor este una majora. Este si multa manipulare. Criza economica a accentuat fenomenul izolationist si exista tendinta de a respinge tot ce este diferit. Vad ca si mass media si anumiti oameni politici cred ca rromii sunt pericolul numarul unu. Daca lumea i-ar cunoaste mai bine pe rromi, daca le-ar cunoste cultura, ar realiza ca sunt niste oameni ca oricare altii".
Celebru este si Alin Bitica, un roman care in locul manelelor prefera muzica clasica si jazz-ul. Provenind dintr-o familie de muzicanti, Alin s-a stabilit in Franta la varsta de 13 ani. Tatal sau a cantat in restaurantele pariziene, dar si in localuri din Elvetia la pian, un instrument nu foarte familiar muzicantilor rromi. Astazi, Alin ii invata pe francezi sa cante. El preda lectii de acordeon si pian si castiga extrem de bine.
Un alt rrom celebru din Franta este fotbalistul Banel Nicolita. Fostul jucator al Stelei nu si-a negat niciodata originile: "Sunt rrom si ma mandresc. Joc pentru etnia mea si pentru imaginea Romaniei. Totuşi, ma simt mai mult roman decat rrom", spunea mijlocasul in urma cu doi ani.
Sigur, si francezii dar si ceilalti vest-europeni se asteapta ca aceste exceptii sa devina regula. Important este ca am inceput sa avem exemple, iar acestea sunt din ce in ce mai multe.