Editorial Dan Manusaride: Ne pregatim de un referendum straveziu
traian basescureferendumnoaptea muzeelor
Intotdeauna iti asumi un mare risc cand vorbesti despre un personaj extrem de controversat, cu este presedintele Traian Basescu. Lesne iti poti atrage oprobiul celor care cred neconditionat in domnia sa. Fost marinar de cursa lunga cu un trecut cel putin ambiguu si cu un prezent ce pare mai degraba sters, presedintele Basescu a aratat pe timpul celor doua mandate ale sale o extraordinara putere de a-si nimici dusmanii indiferent din ce parte a esicherului politic veneu ei. Traian Basescu nu poate face subiectul unei biografii scrise acum, inainte de terminarea mandatului. El isi scrie permanent biografia cu fiecare gest public pe care il face. Si greu va fi ca biografia lui sa fie scrisa si dupa ce va parasi pupitrul de la Cotroceni. Asta pentru ca a declarat fara echivoc ca nu se vede plimbandu-si nepoata prin parcuri.
Asadar presedintele Basescu deschide o noua tema pe scena politica din Romania: va initia un nou referendum pe tema Constitutie la care lucreaza alesii poporului, daca acest nou act fundamental nu va contine vointa poporului exprimata la referendumul din 2009, atunci cand majoritatea votantilor s-a pronuntat pentru un parlament unicameral, alcatuit din 300 de parlamentari.
Toata lumea, obisnuita cu bombele lansate de Basescu se intreaba ce urmareste presedintele cu acest anunt. Sunt mai multe scenarii care sunt avansate in media si, cu siguranta, cu cat sunt mai multe cu atat incurca lucrurile si mai tare. Ce ar ar fi sa luam, ca o conventie, demersul presedintelui ca fiind de buna credinta si sa spunem ca el chiar doreste ca vointa poporului sa fie reflectata in noua Constitutie. Sa presupunem ca domnul Basescu este un bun samaritea si se gandeste ca vointa noastra sa prinda contur. Ce am obtine noi de la un Parlament unicameral cu 300 de alesi? In primul rand s-ar face o economie substantiala cu cheltuielile, 300 de parlamentari ar consuma mai putin. Aparatul parlamentar s-ar reduce cu 40%, ar urma concedieri de personal, reducerea parcului auto, deplasari mai putine. Deciziile ar putea fi luate mai rapid iar traseul actelor normative dezbatute va fi mai simplu.
La prima vedere, exista mai multe avantaje ale unui aparat legislativ restrans din moment ce Senatul este un fel de anticamera consultativa a Camerei Deputatilor, care este forul decizional. Daca presedintele a gandit in acest mod, nimeni nu ii poate reprosa nimic, poate doar ca organizarea unui referendum, din nou, pe canicula si in plina vacanta este cea mai nefericita idee. Stim foarte bine care a fost prezenta la vot in vara trecuta cand nu s-a intrunit cvorumul. De ce s-ar intruni acum cand lumea este ceva mai relaxata si nu sunt semne ca si-ar dori o alta confruntare intre presedinte si Parlament?
Momentul ales este insa extrem de neportivit. Romanii s-au saturat de urne si dispute politicianiste. Vor locuri de munca, un sistem de asigurari sociale eficient, un sistem medical performant si multa, foarte multa liniste. Am vazut Bucurestiul in primavara asta extrem de destins, abordand cu exuberanta doua evenimente culturale de mare tinuta: Noaptea Muzeelor si Festivalul B-FIT in The Street. Langa Intercontinental cativa nemultumiti permanenti aproape ca se plictiseau purtand cateva pancarte cu revendicari din cele mai diverse.
Lumea de pe strada privea peste ei la noua fata a Teatrului National.
In general romanii au inceput sa priveasca peste sau chiar prin oamenii care le conduc destinele.