Principesa Maria, nascuta Marie Alexandra Victoria, s-a nascut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, in Marea Britanie, fiind fiica lui Alfred al Marii Britanii, principe de Saxa-Cobur-Gotha si duce de Edinburg, si a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei. De asemenea, era nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii. Regina Maria s-a logodit la 16 ani cu printul Ferdinand de Hohenzollern, mostenitor al tronului Romaniei, iar casatoria a avut loc la 29 decembrie 1892.
A fost supranumita de popor “Mama Regina”, “Mama ranitilor”, “Regina soldat”, datorita actiunilor sale din perioada Primului Razboi Mondial, cand a ajutat soldatii aflati in spitalele de pe front. In timpul Razboiului balcanic, principesa Maria statuse la capataiul bolnavilor de holera, riscandu-si viata fara nici cea mai mica ezitare. Actiunile ei, curajul si patriotismul de care a dat dovada au transformat-o intr-un idol pentru Armata Romana, care o diviniza.
Rolul femeilor in politica era extrem de redus in acea perioada. Totusi, dupa ce a devenit regina, Maria Alexandra Victoria a inceput o serie de turneee internationale menite sa promoveze imaginea si interesele Romaniei in lume. Se spune ca personalitatea reginei a fost atat de puternica, incat a devenit principalul si cel mai apropiat sfatuitor al regelui Ferdinand. Intr-un gest de mare patriotism, la 26 martie 1926, de Bunavestire, regina Maria a trecut la ortodoxism, pentru a-si onora poporul in fruntea caruia sotul sau, regele Ferdinand, se afla. Gestul sau a fost unic in istoria Romaniei, si a fost subliniat de intreaga presa internationala.
Iata ce scria regina Maria in cartea, My Country (Tara mea), aparuta la editura Hodder and Stoughton, Londra, 1916: „Dragoste, credinta si curaj - iata trei cuvinte cu care putem cuceri lumea. Aveam 17 ani cand am venit in Romania. Eram tanara si ignoranta, dar foarte mandra de tara in care m-am nascut. Acum, am sa te binecuvantez draga Romania, tara bucuriei si a durerii mele, minunata patrie in care a trait inima mea”.
La moartea sa, reginei i s-a dat onorul de catre Armata Romana cu baionetele infipte in pamant, un gest unic pe care Armata nu-l mai facuse niciodata, pentru niciun erou al sau. Regina Maria era considerata ingerul pazitor al celei mai iubite institutii a tarii si a ramas unul dintre simbolurile cele mai dragi ale Armatei Romane.
Nancy Witcher Langhorne, Vicontesa de Astor, prima femeie membra in Parlamentul Britanic, declara in presa vremii: „Nicio femeie in toata Europa nu a facut un gest atat de plin de curaj si devotament, stand la capataiul bolnavilor de lepra si al soldatilor raniti pe front. In plus, a avut modestia de a nu se lauda niciodata cu actele sale de adevarata bravura”.