Editorial Dan Manusaride: Mancaruri bizare
alimentatiemancare sanatoasahrana bio
Este un domn pe un canal TV care testeaza tot felul de mancaruri bizare. Are stomacul de fier si nu se da in laturi in a gusta lacuste, gandaci deshidratati, branza tofu mucegaita si oua stricate, tot felul de prajeli in care colesterolul se vede, nu doar exista undeva ascuns printre texturi si fibre. Mi se pare o meserie minunata sa testezi tot felul de mancaruri fara sa ti se intample nimic. Dar asta este ceea ce vedem la televizor. Realitatea insa este cu mult diferita...
Pana la urma si noi facem acelasi lucru. Testam tot felul de preparate culinare despre care nu stim prea multe, doar le vedem cum arata. Ganditi-va ca mergeti in orice supermarket care are un raion de mezeluri in care stau frumos taiate in felii rozacee muschi file, pastrama, bacon, sunca de Praga, muschi tiganesc si alte „specialitati”. Cand le cumparam, primim un pachet cu o eticheta lipita pe el, cu gramajul si pretul. Cine poate sti ce se afla in aceste mezeluri ce par, la prima vedere, apetisante?
Zilele trecute am zarit pe un raft intr-un magazin alimentar un produs pe care scria „Untar”. Am luat pachetul, care arata precum pachetul de unt si am citit pe eticheta: 3 parti margarina si 1 parte unt. Si daca are mai multa margarina de ce se numeste „Untar” si nu „Untgarina”? Lumea cumpara fara sa se uite la eticheta. Costul untarului, acest amestec de unt si margarina, este la jumatatea untului, este impachetat identic, numai ca inauntru este margarina, in cea mai mare parte.
Ce a fost mai intai, oul sau gaina? Intr-un documentar despre alimentatie difuzat pe un canal francofon, un producator de hrana pentru pasari care sunt crescute pentru productia de oua bio se plangea ca soia importata din Romania este manipulata genetic. In mod normal, spunea el, daca ar fi folosit produsul romanesc, intreg lantul, de la hrana la produsul final, s-ar fi stricat, iar beneficiarul final nu ar mai fi cumparat oua bio. Soia manipulata genetic se mai produce si in Italia (care este tara cu cele mai multe incidente in materie de soia contaminata), dar si in Turcia si Ucraina. Stim oare noi, cu ce sunt hranite gainile care ne furnizeaza noua ouale bio? Dar soia care se vinde sub diverse forme, inclusiv ca produse semipreparate? Nu avem decat sa testam, precum omul nostru care incearca tot felul de mancaruri bizare.
In ultima perioada au aparut sute de magazine in Bucuresti si, din cate am auzit, in mai toate marile orase ale tarii cu producatori de hrana bio din zona Sibiului. Daca ii aduni pe toti si ii numeri (numai in Piata Obor sunt vreo 7 magazine), ajungi la concluzia ca toata populatia judetului Sibiu este angrenata in a produce branza de capra, urda, cas, pastrama sau carnaciori cruzi, afumati. Cumparam, ducem acasa si ne laudam: E de la sibieni!
N-ar strica mai multa atentie, n-ar strica sa avem mai multa grija ce consumam, pentru ca se spune, pe buna dreptate, ca suntem ceea ce mancam.