Editorial Dan Manusaride: Guvernele din umbra, umbra guvernelor din viata reala
guvern din umbrapdlcristian preda
A devenit o moda in Romania ca fiecare partid care se afla in opozitie sa-si faca un "guvern din umbra", adica un grup de politicieni care ar trebui sa fie pregatit sa preia guvernarea in cazul in care guvernul real isi da demisia sau este demis. Evident, procedura este ceva mai complicata, dar nu acesta este subiectul randurilor de fata.
Mai nou, guvernul din umbra mai este numit si guvern alternativ, pentru ca a spune ca vine din umbra suna cam oneros. Aproape ca nu a existat guvernare sa nu fie pandita, din umbra, de un guvern al opozitiei. Cand a venit la putere, opozitia si-a desemnat o cu totul alta componenta a guvernului, semn ca negocierile politice, presiunile venite din teritoriu si influenta unor lideri au dictat numele si nu competentele sau reputatia unor membri ai guvernelor alternative anuntate.
Cel mai nou "guvern din umbra", sau alternativ (alegeti ce termen vi se pare mai potrivit), este guvernul anuntat de fostul partid de guvernamant, PDL. Un guvern in care apar si nume relativ noi dar si nume vechi, multe contestate chiar in sanul partidului. Drept dovada, unul dintre fruntasii PDL, domnul Cristian Preda, o prezenta activa pe retelele de socializare, in reteaua de blogging, dar si in interiorul PDL, critica componenta guvernului alternativ anuntata de conducerea din Aleea Modrogan, afirmand ca "partidul a irosit o sansa politica importanta'', mai ales ca alcatuirea ''cabinetului din umbra'' putea fi o ocazie de a resolidariza partidul, scindat dupa Conventia din martie. Mai mult, domnul Preda subliniaza: "Cvasi-totalitatea ministrilor din umbra sunt sustinatorii actualului lider al PDL. Singura noutate e cooptarea Monicai Macovei, pe care prefer sa nu o comentez", a spus Preda, citat de Agerpres.
Cu alte cuvinte, "guvernul din umbra" al PDL nu reprezinta ceea ce unii dintre membrii sai si-ar fi dorit si ar putea suferi schimbari importante daca vreodata ar fi nevoit sa asigure guvernarea. Asta pentru a impaca pe toata lumea! Pentru ca asa se intampla in politica! Cu siguranta ca nici guvernul care se afla acum la putere nu este cel mai bun guvern pe care ar fi putut sa-l dea puterea actuala ci a fost rodul unor negocieri in care diverse persoane influente si-au impus si si-au impins in fata oamenii care sa le apere si sa le promoveze interesele. Sunt persoane in actualul guvern, si au fost si in precedentele, care nu au nicio legatura cu ministerele pe care le conduc, dar au ca singure calitati activitatea politica si atasamentul fata de niste lideri cu putere de decizie in partidele lor.
O dovada mai clara decat replica recenta a primului ministru al Romaniei, Victor Ponta, la anumite comentarii facute de ministrul Maria Grapini, si anume ca in cazul in care "e nemultumita, sigur gasim un alt ministru mai bun", ne arata ca doamna Grapini nu era cea mai buna varianta, dar ca dl.Ponta a fost nevoit sa o numeasca intr-o functie ministeriala pentru a respecta un anumit algoritm politic. Desi are doar o valoare simbolica, "guvernul din umbra" este un fel de sperietoare pentru cel aflat in exercitiu, dar care, uneori, poate sa-si arate eficienta, daca este savarsit si luat in serios. Din pacate, in Romania, acest guvern alternativ nu are decat valoarea unei decoratii pe care cineva ti-o acorda cu mare pompa, pentru a ti-o lua inapoi dupa ce ajunge in postura de a emite si decretul prin care intri efectiv in posesia ei.
Foto: Wikipedia.