Aflam ca orasul danez Copenhaga a castigat recent Premiul Capitala verde a Europei pentru anul 2014, in urma jurizarii unei comisii alcatuite din reprezentanti ai Comisiei Europene, Parlamentului European, din Comitetul Regiunilor, de la Agentia Europeana de Mediu, si din Pactul primarilor si a Oficiului Biroului European de Mediu. Copenhaga a primit laude speciale pentru realizarile sale, in special in materie de eco-inovare. Suna extrem de frumos si extrem de...verde.
Despre eco-inovare sa fie vorba si in initiativa Camerei Deputatilor a Parlamentului Romaniei care doreste sa permita construirea pe 85% dintre spatiile verzi retrocedate? Evident ca nu! Pentru ca nu este vorba doar despre o initiativa, atata timp cat Comisia pentru Administratie Publica a facut deja un amendament la Legea spatiilor verzi, ci despre un prim pas pentru legalizarea construirii in parcuri si spatii verzi, o concesie facuta de actualii parlamentari „mafiei retrocedarilor”.
Pana la finalul anului 2013, orasele din Romania ar fi trebui sa ajunga la media europeana de 26 de metri patrati de spatiu verde pe locuitor, desi in prezent, cele mai multe au sub 20 de metri patrati. Daca in Europa spatiul verde pe locuitor a scazut din cauza cresterii populatiei, in tara noastra insa, lucrurile s-au intamplat anapoda: desi populatia a scazut cu aproape 700.000 de locuitori in ultimii 18 ani, spatiile verzi s-au diminuat cu mai mult de 450 de hectare, acestea fiind inlocuite cu mall-uri, cartiere rezidentiale sau cladiri de birouri. Lasam la o parte faptul ca Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda 50 de metri patrati de spatiu verde pe locuitor, mai mult decat dublu fata de cat avem in Romania.
Ca sa luam doar exemplul orasului Bucuresti, unde datele sunt mai precise, masura vizata de initiativa Camerei Deputatilor va da unda verde constructiilor pe o suprafata de 5.000 mp. in Parcul Verdi, aproximativ 9.000 mp. in Parcul Circului (unde va disparea astfel menajeria Circului Globus), 6,8 hectare in Parcul Tineretului, unde se vor construi cartiere rezidentiale, 7,4 hectare in Parcul Floreasca, alte cateva hectare in Parcul Bazilescu (retrocedat partial), dar si in Parcul Alexandru Ioan Cuza (I.O.R.), unde deja pe cele 12 hectare retrocedate a inceput constructia unui mall de 67.000 de mp., proiectul apartinand unui investitor portughez, care ridica asa-numitul ParkLake Plazza, o investitie de 180.000 de euro.
In tot acest haos urbanistic, in care se mai vorbeste despre un ansamblu de magazine, birouri si locuinte care tocmai a primit avizele pentru a fi ridicat in spatele Palatului Stirbey de pe Calea Victoriei si a unor turnuri in spatiul din jurul Restaurantului Cina, stirea ca urmeaza a se da in folosinta un nou parc, de 10.500 mp. in incinta celui mai mare complex de locuinţe ANL pentru tineri, din Sectorul 6 al Capitalei, trece neobservata.
Noi dam betonului ce-i al betonului, adica desfiintam aproximativ 500.000 de metri patrati de spatii verzi si amenajam 10.000. Adica eco-desfiintare!