Editorial Dan Manusaride: Degivrarea Romaniei
iarnadeszapezireguvernautoritati
In fiecare an, cam prin ianuarie-februarie, Generalul Iarna da adunarea guvernului si autoritatilor locale pentru a le da Marele Test. Este testul pe care, de exemplu, fostul premier nu l-a trecut, reactia lui de atunci fiind una pripita si lipsita de delicatete. Pe de alta parte insa, unii dintre cetatenii Romaniei, si nu ma refer aici la batrani, copii si bolnavi, s-au obisnuit sa astepte sa vina presedintele, primul ministru sau primarul sa le dea zapada din curte si din poarta, pentru ca in modul acesta se proceda pe vremurile in care hei-rup-ul era politica nationala.
In 2012, guvernul a cazut si ca urmare a reactiei total intarziate si inadecvate la caderile masive de zapada de atunci. Atunci iarna a ingenuncheat Romania, a ingropat in zapada 18 judete si a ucis 74 de persoane, in timp de alte sute de oameni au ajuns la spital cu degeraturi dupa ce au stat in frig.
Iarna trecuta, guvernul Ponta a avut norocul unei ierni blande. Acum insa a venit urgia. Sudul si estul tarii se confrunta cu o situatie similara celei din 2012 iar populatia este sensibilizata si de reactia confuza si intarziata a autoritatilor in cazul incidentului aviatic de luni, 20 ianuarie, cand doua persoane au decedat si alte cinci ranite au zacut in frig mai bine de 6 ore fara ca cineva sa intervina.
Aceste zile, precum si cele care vor urma se vor dovedi decisive pentru soarta guvernului actual. Deja, ninsorile s-au intins in 18 judete, primele doua victime au fost gasite acoperite de zapada, iar viscolul, extrem de puternic, ingreuneaza operatiunile de deszapezire.
Daca Romania nu va fi deszapezita, sau, ca sa folosesc un termen atat de des pomenit in ultimele zile, nu va fi degivrata exemplar in zilele care urmeaza, se va pune din nou problema schimbarii de efective la Palatul Victoria. Astfel incat, testul de acum ne va spune daca reactia la incidentul aviatic a fost doar consecinta unui sir de nefericite intamplari sau rezultatul unei catastrofale gestionari a situatiilor de urgenta in Romania.
Cu mana pe lopeti, pentru a ne deszapezi trotuarul din fata casei, suntem cu ochii pe cei care conduc destinele Romaniei. Nu mai au voie sa greseasca! Degivrarea Romaniei, scuturarea de gheata imobilismului, a nepasarii si incompetentei trebuie sa devina prioritate nationala!