Editorial Dan Manusaride: De ce devin oamenii eroi doar dupa ce mor?
transplanteroisistem medicalromaniaaccident aviatic
Aura Ion a fost o tanara studenta-medic militar al Armatei Romane care si-a frant aripile intr-un blestemat incident aviatic. Tanara de 23 de ani se oferise voluntar pentru a merge in misiunea de recoltare de organe care urmau sa salveze mai multe vieti. Muntii Apuseni si o vreme blestemata si-au cerut jertfa umana. Acum, dupa ce Aura s-a inaltat la cer, Romania o cinsteste ca pe un adevarat erou.
Of, cate detalii sunt relevate de presa in saptamanile care au trecut de la incidentul aviatic din Muntii Apuseni!
Sunt prezentate zeci de metode prin care victimele ar fi putut fi gasite mai repede, alte cateva zeci de opinii despre cum si mai ales cand ar fi trebuit sa intervina echipele de salvare, lucruri intime din viata eroiilor acestei blestemate povesti de iarna.
Se cer demisii, pedepse pentru vinovati, se declanseaza anchete peste anchete, se scormonesc ranile mai vechi ale sistemului de urgenta din Romania, se reaprind dispute politice, dar se uita un lucru elementar: cinci dintre cei sapte pasageri si membri ai echipajului au supravietuit.
La cum a cazut avionul, la conditiile meteorologice si locul in care acesta s-a zdrobit de sol, astazi am fi vorbit la trecut despre toti cei sapte oameni. Fara indoiala, ghinionul care s-a abatut in ziua aceea blestemata asupra echipei medicale si a pilotilor a fost o tragedie pentru doi dintre ei. Pentru ceilalti cinci s-a intamplat insa o minune! Numai printr-o minune cei cinci au supravietuit. Numai printr-o mare lucrare a unei forte divine cinci oameni s-au intors la familiile lor. Ei isi vor alege cui sa-i multumeasca pentru sansa lor. Tot ei insa trebuie sa fie constienti ca din astfel de accidente, in astfel de conditii, de obicei nu se supravietuieste. Poate ca este un semn pentru ei ca destinul i-a tinut in viata ca sa le dea sansa de a-si continua misiunea. Misiunea de a face posibile si alte minuni, care sa le salveze vietile altor semeni.
Medicii, precum si toti aceia care ii ajuta sa faca transplant in sistemul medical anacronic din Romania, sunt niste eroi in viata pe care trebuie sa-i cinstim, inclinandu-ne in fata lor.