De fapt, Uniunea Europeana a interzis pentru o perioada de numai doi ani folosirea acestui insecticid pe teritoriul comunitar. De altfel, Greenpeace considera ca termenul de doi ani este insuficient. De ce a votat Romania impotriva? Ar trebui intrebati cei care s-au plasat contra curentului, trasi de maneca aici, acasa, de unde isi ridica diurnele si de unde cersesc voturile la fiecare patru ani.
Ce n-au inteles alesii nostri pentru Uniunea Europeana, sau nu vor sa inteleaga, este ca 75 % din hrana intregii lumi depinde de aceste mici insecte care sunt singurele care polenizeaza peste 250.000 de specii de plante fara de care, inclusiv animalele Terrei ar ramane fara hrana. Adio fructe, adio legume dar adio si furaje pentru animalele domestice sacrificate pentru ca noi, oamenii, sa supravietuim.
Pana acum se credea ca radiatiile electromagnetice ale antenelor de telefonie mobila, care interfereaza cu sistemul de navigatie al albinelor, erau cauza disparitiei a peste 90% din populatia de albine salbatice. Si, intr-o oarecare masura, chiar asa este. Se pare insa ca pesticidele folosite in agricultura sunt cauza principala pentru care albinele dispar, mai mult de 50% dintre acestea murind dupa polenizare, adica exact din momentul in care sunt tratate chimic culturile. Riscul cel mai mare este ca aceste mici vietuitoare sa nu mai faca acesta munca voluntara care este estimata de specialisti la peste 150 de miliarde de euro. Plus mierea si ceara produse!
Albert Einstein, a avertizat mai de mult asupra acestui pericol: "Daca albinele ar disparea, nu ne-ar mai ramane decat patru ani de trait. Daca nu mai sunt albine, nu mai e polenizare, nu mai sunt plante, nu mai sunt animale, nu mai sunt oameni". Procesul de disparitie al albinelor poarta numele "Anomalia Colapsului Coloniei" (CCD - Colony Collapse Disorder) si se produce in momentul in care albinele dispar brusc, lasand in urma lor, neajutorate, regina si larvele.
Uniunea Europeana avea in fata un exemplu venit din China, unde in localitatea Sichuan toate albinele au fost exterminate prin folosirea intensiva a pesticidelor. Dandu-si seama de greseala facuta, locuitorii din Sichuan au fost nevoiti sa preia ei rolul albinelor, de mai bine de 20 de ani facand chiar ei polenizarea pomilor fructiferi. O munca titanica si care nu intotdeauna da roade.
Cand li se distruge stupul, albinele fac un gest exceptional: absorb o cantitate de miere egala cu propria greutate pentru a putea rezista pana cand isi construiesc alt stup. Un exemplu de tenacitate si dorinta de a supravietui din care unii oameni n-au reusit sa invete nimic.