Flashback: in 2008, ma aflam la Paris si m-am hotarat sa revad Atelierul Brancusi. Cum era ora 4 dupa-amiaza si stiam ca muzeul se inchide la ora 6, m-am grabit sa ma urc in metrou si sa cobor in statia Rambuteau pentru a o lua pe Rue Beaubourg ca sa ajung la esplanada Centrului Georges Pompidou unde se afla mica cladire in care s-a mutat vechiul atelier al maestrului.
Dupa ce am inaintat cateva zeci de metri, am realizat ca nu am cum sa trec de o demonstratie de protest a imigrantilor magrebieni, aflata in plina desfasurare chiar pe singurul traseu care ducea spre muzeu. De cele mai multe ori, in orasele civilizate, demonstratiile de protest se desfasoara dupa niste reguli precise (orar, itinerariu etc). Cel mai adesea, demonstrantii nu permit infiltrarea unor straini in randul lor. Daca nu te recunoaste nimeni in multimea aceea de oameni esti imobilizat si predat imediat politiei, de teama sa nu fii vreun agitator.
Mi-am luat totusi inima in dinti si i-am explicat unui barbat cu barba sura, care tinea o portavoce in mana, ca trebuie sa ajung neaparat la Atelier Brancusi. „De unde esti?”, m-a chestionat protestatarul care parea un fel de organizator. „Din Romania, stiti, Brancusi a fost roman”, am incercat sa-i explic eu. „Era roman si a facut Coloana Infinita”, mi-a raspuns magrebianul stalcind putin numele artistului. M-a surprins ca omul acela, care venea de undeva din nordul Africii, auzise de Brancusi si de Romania. Apoi, le-a spus ceva barbatilor din primele randuri, acestia au facut un mic culoar prin care m-am strecurat cu repeziciune, si am ajuns la timp pentru a intra in locul in care au fost mutate lucrurile si uneltele care au apartinut artistului, din vechiul sau atelier, demolat.
In anul urmator am ajuns la Tg.jiu si am refacut, chiar de doua ori, Axa lui Brancusi, adica drumul aproape drept pe care se afla Coloana Infinita, Poarta Sarutului si Biserica Ortodoxa Sfintii Apostoli Petru si Pavel si m-am gandit ca omagiul lui Brancusi adus victimelor Primului Razboi Mondial nu a fost inteles de oamenii care trebuiau sa-l inteleaga, nici atunci cand a fost imaginat de catre artist, nici astazi cand Romania inca nu si-a gasit directia. Brancusi si-a dispus operele pe directia est-vest, o directie pe care Romania o incearca de 25 de ani si nu reuseste nici macar sa gaseasca poarta de iesire spre acest drum.
Daca marele Brancusi ar fi trait astazi si ar fi descoperit haosul politic din Romania, cu siguranta ca ar fi repetat ceea ce a spus la intoarcea in tara dupa o perioada petrecuta la Paris, cand s-a trezit intr-un plin scandal politic iscat de nemultumirile unui partid fata de un presupus gest al artistului de a-si exprima recunostinta fata de un alt partid: „V-am lasat saraci si prosti cand am plecat si am revenit sa va gasesc si mai saraci si mai prosti!”.
Miercuri, 19 februarie, se implinesc 138 de ani de la nasterea marelui artist Constantin Brancusi.