Un serial de televiziune, Homeland, al carui al treilea sezon ruleaza acum pe micile ecrane din Statele Unite, ne spune o poveste pe care, in urma cu un an, n-am fi crezut-o. Un soldat american care a stat opt ani in captivitate in Irak se intoarce ca un erou acasa, insa agentul Carrie Mathison (interpretat de actrita Claire Danes), nu crede o clipa povestea lui si incepe sa il supravegheze. Atunci cand mai marii agentului hotarasc ca integritatea soldatului este dincolo de orice banuiala, Carrie Mathison se decide sa continuie supravegherea pe cont propriu. Ii monteaza in locuinta tehnica de ascultare, camere video si il urmareste pas cu pas.
Agentul Carrie Mathison face o psihoza din a proba vinovatia soldatului, banuit ca ar fi fost racolat de de Al-Qaeda si reuseste, in cele din urma, sa o demonstreze. Acesta accepta sa colaboreze cu CIA, povestea se complica iar lucrurile scapa de sub control.
In realitatea pe care o traim, serviciile secrete americane nu-si mai aleg tinte pe care sa le urmareasca. Ele urmaresc pe toata lumea, incercand sa gaseasca tinte. Pana si cancelarul Angela Merkel a intrat in marea masa de oameni urmariti, pentru ca asa este construit algoritmul Agentiei Nationale de Securitate (NSA). Acest tip de supraveghere permanenta si la nivel de masa este tot un fel de paranoia, o paranoia care insa afecteaza grav libertatea oamenilor. In Statele Unite, cu cat mai mare a devenit libertatea cu atat mai mare a devenit si frica. De ce se teme America? Aceasta teama seamana cu o alta scena dintr-un western american in care un tren trece printr-un peisaj aspru, neprimitor. Calatorii se uita permananet cand intr-o parte, cand in alta, privind ingrijorati spre dealurile din jur. Oare ii vor ataca indienii? Iar daca ii vor ataca, ii vor omori?
Paranoia politica din Statele Unite s-a manifestat imediat dupa ce comunitatile de colonisti au alungat si distrus triburile de indieni. Din acel moment, Americii i-au lipsit dusmanii. Si a inceput sa ii inventeze: ba sovieticii cu nistre presupuse baze de rachete amplasate in Cuba, ba comunistii infiltrati in structuri guvernamentale, acum teroristii care urmaresc sa distruga tara si democratia. Sigur, evenimentele tragice din 11 septembrie 2011 au aratat ca Statele Unite este o tara vulnerabila. Insa, pornind de la acest eveniment nefericit pana la a spiona miliarde de comunicatii zilnic este un drum lung, foarte costisitor si extrem de riscant.
Multe natiuni ale acestei lumi privesc Statele Unite cu neincredere acum, dupa ce au fost dezvaluite planurile inteligentei americane. Anumite voci mai puternice vorbesc despre izolare, despre inchiderea cailor de comunicare cu cea mai mare putere a lumii. Fostul candidat la presedintia Statelor Unite, senatorul John McCain este de parare ca Barack Obama ar trebui sa-si ceara scuze, sa explice ca America nu avea alta alternativa pentru a tine departe fenomenul terorismului. Doar oare, ajung numai scuzele?