Gazprom este cea mai mare companie din Rusia si cel mai mare extractor de gaze naturale din lume. In 2008, Gazprom a extras 17% din productia de gaze la nivel mondial si a contribuit cu 10% la PIB-ul Rusiei.
Anexarea Crimeei de catre Vladimir Putin a starnit o mica furtuna in Uniunea Europeana, care este nevoita sa gasesca rapid alte surse de energie, in cazul in care gazul rusesc isi va reduce debitul sau chiar nu va mai veni deloc pe gazoducte.
Serviciul de cercetare al Congresului SUA (CRS) a publicat in urma cu sase luni un raport detaliat privind securitatea energetica a Europei de Vest. Acest raport a relevat mai multe alternative la gazul rusesc, inclusiv importul de gaz din Aftica de Nord, Asia Centrala si chiar Statele Unite, in acest ultim caz fiind vorba despre gaz lichefiat. Desi optiunile sunt numeroase, inlocuirea completa a gazului rusesc va fi dificila, daca nu cumva imposibila, iar fiecare dintre optiunile enumerate reprezinta provocari semnificative.
Paradoxul consumului de gaz in Europa este ca, pe masura ce consumul a scazut, dependenta fata de gazul natural importat din Rusia a crescut. Si asta cu toate ca liderii politici europeni cunosteau inclinatiile Rusiei de a-si utiliza resursele disponibile in scopuri politice. In 2012, Gazprom a exportat 34% din gazul necesar Uniunii Europene, care a mai adus gaz si din Norvegia (35%), de altfel principalul partener al UE.
Specialistii americani sunt de parere ca solutia inlocuirii gazului rusesc se afla in interiorul Uniunii Europene. Pentru aceasta UE ar trebui sa sporeasca interconectivitatea pe conductele existente, sa creasca capacitatea depozitelor de gaze, dar si transparenta care sa permita calcularea preturilor corecte de transport.
Primul si cel mai la indemana partener al Europei ar putea sa devina Africa de Nord, unde puterile nou instalate isi indreapta atentia mai mult spre occident. Rezerve vaste de gaz se gasesc in Algeria, Libia si Egipt, care au potentialul de a deveni mari furnizori europeni. Cele trei tari ar putea asigura aproximativ 44% din ceea ce exporta Rusia astazi, conform US Energy Information Administration (EIA).
In 2011 consortiul algerian de stat Sonatrach, a deschis o conducta de gaz natural, care apovizioneaza Spania. Dar reteaua spaniola are conectivitate limitata cu restul Europei. Vecina Algeriei, Egiptul, si-a crescut productia de gaz natural cu mai mult de 57% din 2005 pana in prezent, dar gazul este puternic subventionat de stat si este greu de calculat un pret corect al acestuia. In Libia productia de gaze naturale a scazut cu 90% in timpul razboiului civil, si a revenit firav dupa incetarea acestuia, dar protestele si grevele repetate impiedica inca asigurarea unei continuitati in productie. Libia detine a patra rezerva de gaze naturale din Africa.
Vestile care vin din Asia sunt amestecate. Conducta Nabucco nu mai este considerata ca fiind viabila din punct de vedere comercial, un alt proiect denumit Trans-Anatolian (TANAP), fiind in lucru. Aceasta noua conducta ar putea transporta gaz din Azerbaidjan prin Turcia si s-ar putea conecta la Trans Adriatic Pipeline (TAP). Conducta ar trece prin Turcia, Grecia si Albania si ar ajunge in Italia. Constructia TANAP a intarziat insa foarte mult, asteptandu-se ca lucrarile sa fie finalizate abia in 2018. Chiar si asa, europenii ar trebui sa se conecteze la infrastructura din Italia, tara care se confrunta insa cu dificultati economice.
Ultima optiune a europenilor este importul de gaz lichefiat din SUA, la care s-a si apelat, pana acum sapte din cele douazeci de cereri fiind aprobate de catre comisia federala din domeniul energiei (FERC). Exporturile americane vor demara in anul 2015. In prezent cei mai mari consumatori de gaz lichefiat din Europa sunt Marea Britanie, Franta si Spania. In Europa exista 22 de terminale de gaz lichefiat, iar Polonia, Lituania si Estonia au inceput construirea de noi terminale, care ar putea asigura distributia pentru Europa de Est.
Presedintele american, Barak Obama, care a fost prezent miercuri la Bruxelles pentru a discuta despre relatiile comerciale cu partenerii europeni si criza din Ucraina, a declarat ca o extindere a exporturilor americane de gaz lichefiat este posibila, dar ca "nimic nu se poate intampla peste noapte".