Metode eficiente pentru imbunatatirea performantelor de afaceri
Cine nu are un controller sa-si "cumpere". Repede!
178 de contracte special concepute pentru fiecare departament din firma dvs. - ACUM reunite in colectia "Contracte utile in Afaceri"
Strategia de control al costurilor
Afacerile solide se construiesc avand la baza angajati competenti. Si intr-o "proportie" castigatoare. Asta inseamna ca nu va trebuie nici mai multi, dar nici mai putini. De ce? Pentru ca mai multi inseamna presiune mare si inutila pe bugetul de salarii, iar mai putini se traduce prin deficiente in administrarea tuturor modulelor unei afaceri.
Privit cu oarecare scepticism, controllerul a devenit un angajat nelipsit din orice firma care se respecta. Concluziile de genul "lasa domnule ca ne descurcam noi si singuri, nu avem nevoie de un analist!" au lasat locul constientizarii ca un om specializat in monitorizarea costurilor, a bugetelor de cash-flow pate da o stabilitate necesara firmei.
Desi pare greu de crezut, meseria de "controller" exista si pe vremea unui regim pe care incercam din toate puterile sa-l uitam. Conducerea comunista avea in fiecare fabrica sau uzina importanta un om sau chiar un departament intreg de "control", in stransa legatura cu departamentul de "planificare". Trecand la capitalism, pozitia din firma a devenit de "controller", iar angajatul de pe acest post nu se poate lauda, in nici un caz, cu prea multa simpatie din partea colegilor.
Toate ideile pe care vi le-am propus in acest newsletter pot fi puse mult mai usor in aplicare daca puteti apela la un controller sau analist de costuri, cum mai este el numit. De multe ori, activitatea de controlling poate fi facuta si de directorul financiar sau de analistul financiar, dar un om dedicat 100% acestui sector inseamna sanse sporite de control si reducere a costurilor.
Declaratie
"Controllingul a devenit indispensabil pentru imbunatatirea performantei in afaceri si pentru pastrarea avantajului competitiv, deoarece sprijina managementul de top in procesul de decizie strategica si operationala,
considera Robert Maxim, Managing Partner al Ensight Management Consulting."
Poate ca va ganditi ca un controller "costa" scump. E adevarat, un astfel de specialist are cel putin un master in economie, poate chiar un doctorat sau un MBA. Insa economiile majore pe care acest angajat va ajuta sa le faceti va permit ca, in multe cazuri, salariul sau pe un an sa fie acoperit doar de o zi de munca. Luati in calcul doar ce ar insemna o strategie eficienta de reducere a costurilor cu energia electrica sau cu achizitiile de echipamente (de orice natura). Doar 5% mai putin in orice segment al firmei dumneavoastra se traduce prin mii, zeci de mii sau chiar sute de mii de euro ce trec din registrul "cheltuieli" in cel intitulat simplu (si incantator pentru auz): "profit".
Ce face un controller?
Inainte de toate, controllerul este omul de incredere al administratorului. El urmareste ca politicile de achizitii, de productie, de recrutare de personal sau de motivare a angajatilor sa fie respectate. De asemenea, analizeaza atent si, peste tot unde este posibil, intervine pentru reducerea costurilor.
Concret, fisa sa de post trebuie sa cuprinda (cu particularitatile de rigoare) minimum urmatoarele:
- culege, interpreteaza si modeleaza datele pentru realizarea analizei de profitabilitate si pentru a asigura exactitatea rezultatelor finale;
- verifica si aloca veniturile si cheltuielile pe centre de cost si/sau profit;
- actualizeaza informatiile solicitate in conformitate cu cerintele companiei;
- asigura expertiza economica si financiara a firmei;
- monitorizeaza costurile companiei si alte elemente legate de balanta contabila;
- este implicat in procesul de bugetare, garanteaza relevanta ipotezelor luate in calcul;
- face analiza riscurilor;
- urmareste respectarea bugetului, indica semnaleaza fata de plan, propune masuri corective;
- coordoneaza urmarirea financiar-contabila a proceselor de investitii;
- defineste si participa la construirea instrumentelor de lucru, inclusiv sisteme informatice, care sa-i permita o mai buna eficienta in functia sa;
- responsabil cu furnizarea informatiilor economice cerute de entitatile catre care raporteaza;
- participa la intocmirea bugetelor de productie;
- analizeaza pierderilor tehnologice pe produse;
- monitorizeaza aplicarea legilor, normelor metodologice, ordinelor si instructiunilor in vigoare pentru domeniul in care lucreaza (impreuna cu departamentul "Legal" sau cu avocatul companiei).
Un astfel de angajat trebuie sa aiba cel putin urmatoarele competente:
- studii superioare finalizate (economice) - asa cum spuneam, de preferinta doctorat sau MBA (in functie, desigur, si de bugetul alocat in companie acestei pozitii);
- experienta profesionala in domeniul financiar;
- cunostinte de contabilitate si fiscalitate romaneasca;
- cunostinte solide de analiza si raportare financiara;
- cunostinte de operare PC - Microsoft Office;
- cunostinte de limba engleza - nivel avansat;
- abilitati de prezentare;
- gandire analitica;
- abilitati interpersonale;
- lucru in echipa.
Actionati acum!
Luati legatura cu responsabilul de Resurse Umane si publicati imediat un anunt de angajare a unui controller. Stabiliti apoi o fisa a postului care sa contina toate detaliile relevante privind controlul si reducerea costurilor in compania dumneavoastra.
Mai multe articole despre acest subiect gasiti in sectiunea: Cum sa pornesti afaceri
Ultimele NOUTATI
Declaratia Unica 2025. Ce trebuie sa completezi daca ai obtinut venituri din dobanzi la depozite bancare in 2024
Adevaratele valori ale Romaniei: Cine sunt liceenii care au facut istorie in SUA?
Partenerii nostri
Organizarea posturilor, intr-o societate privata. Reglementari cheie si explicatiile specialistilor
Noua Platforma REGES: Tot ce trebuie sa stiti pentru a evita amenzile de pana la 20.000 Lei!
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Legea 370/2004 privind alegerea Presedintelui Romaniei [Actualizata 2025]
Rolul contractului de mentenanta. Cum functioneaza si de ce este important
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului