Cum sa mentineti echilibrul financiar al firmei
finantarefirmefinanciar
Echilibrul financiar al firmei
Activul (bunurile) si pasivul (sursele de finantare) firmei pot fi impartite in doua mari categorii:
1.
Active si pasive relativ permanente, cu o durata de peste 1 an.
Ele sunt formate din active imobilizate (nelichide) si, respectiv, din datorii cu termene de plata indepartate (datorii cu scadenta peste 1 an si capitaluri permanente capital social, amortizare, profit net, provizioane etc.);
2.
Active
si pasive mobile, cu o durata sub 1 an, adica activul circulant, lichid sau aproape lichid si, respectiv, datoriile pe termen scurt (cele care trebuie platite la termene sub 1 an).
Gradul de lichiditate exprima usurinta cu care un activ poate fi transformat in bani. Cel mai lichid active este reprezentat de banii de care dispune firma in casa sau in contul bancar curent.
Deveniti expert in management financiar si asigurati-va succesul afacerii printr-o analiza financiara riguroasa!
O firma poate functiona normal, fara goluri de finantare, daca asigura echilibrul categoriilor de aceeasi durata:
Activ imobilizat = Capital permanent
Activ circulant = Datorii pe termen scurt
Pentru a vedea in ce masura firma dvs. respecta aceste reguli financiare, este suficient sa luati din bilantul pe anul trecut sau pe primul semestru al anului curent informatiile necesare (activ imobilizat si activ circulant, capital permanent si datorii pe termen scurt) si sa le comparati cu egalitatile de mai sus.
Respectarea stricta a acestor ecuatii de echilibru presupune o sincronizare foarte buna in privinta incasarilor si platilor.
Aceasta inseamna ca firma dvs. trebuie sa dispuna la fiecare scadenta a unei plati de disponibilitati suficiente pentru a o achita.
Realizarea in practica a acestei cerinte este dificila, deoarece activele (ca intrari potentiale de fonduri) si pasivele (ca iesiri potentiale de fonduri) sunt adeseori necorelate, inegale si asimetrice ca valoare si grad de risc.
Astfel, in timp ce scadenta obligatiilor pe termen scurt este certa, transformarea activului in disponibilitati baanesti este aleatorie, putand fi perturbata de o serie de factori economici si financiari sau de conjuncturi diverse.
CD-ul "
Turbo-management financiar - pentru depasirea legala si accelerata a crizei economice" contine Setul special de formulare de lucru destinat mangerului financiar perfect! Va ajuta sa fiti eficient si rapid! Sa economisiti timp si bani!
Mai multe articole despre acest subiect gasiti in sectiunea:
Cum sa pornesti afaceri