Cum recuperati banii de la un rau-platnic?
Sunteti convins ca ati incheiat un contract cu multa atentie la detalii si termene. Ati acceptat ca plata sa se faca la un termen ulterior livrarii produselor si va puteti trezi ca partenerul intarzie sau, mai rau, refuza sa vireze banii.
Ce tactici abordati in asemenea situatii?
1) Corespondenta
Incercati sa nu insistati telefonic, s-ar putea sa nu va mai raspunda la un moment dat. Folositi intotdeauna corespondenta (scrisori, fax, e-mail). Intrebati-l in scris care sunt cauzele intarzierilor la virarea banilor sau motivul refuzului la plata. Insistati sa faca plata, chiar somati-l (un model de somatie veti gasi aici ). Amintiti-va ca scrisul ramane si, uneori, chiar doare si lasa urme pentru cel in culpa.
2) Insistenta
Raspunsurile la corespondenta dvs. se lasa asteptate sau sunt negative. De regula, rau-platnicii onoreaza cu prioritate datoriile catre cei insistenti. Mizati pe acest fapt! In paralel cu corespondenta puteti inainta o dispozitie de incasare. Este posibil sa aveti sorti de izbanda introducand noi termene de plata.
Profesati ca jurist sau sunteti managerul propriei afaceri? In acest caz, trebuie sa stiti obligatoriu cum puteti evita clientii rau-platnici sau cum puteti recupera banii de la acestia, ce formulare juridice sunt utile oricarei afaceri, care sunt actele normative pe care trebuie sa le aveti oricand la indemana dar si care este ghidul comportamentului in instanta! Clic aici pentru mai multe detalii
3) Concilierea pe cale amiabila
In situatia in care toate demersurile dvs. nu au dat roadele dorite, iar banii intarzie, abordati concilierea prejudecatoreasca – calea amiabila. Personal sau printr-un reprezentant bine documentat si informat asupra situatiei de criza incercati o intalnire pentru noi negocieri. Nu omiteti sa-l rugati avut loc intalnirea si sa semneze documentul-delegatie de serviciu. Eventual, rugati-i secretara, amabil, sa completeze formularul de delegatie pentru a justifica intalnirea de afaceri.
La finele acestei intalniri, prezentati un proces-verbal de conciliere prejudecatoreasca. Rugati-l pe partener ca la sfarsitul procesului-verbal sa-si exprime scris si punctul sau de vedere. Daca veti primi un refuz din partea partenerului, instiintati-l de continutul procesului-verbal al intalnirii printr-o scrisoare transmisa cu confirmare de primire. Este indicat si bine pentru dvs., in caz de continuare a refuzului de plata, ca proba in instanta, daca o sa fiti nevoit sa abordati calea dura, a procesului.
Temandu-se de un proces lung si costisitor, s-ar putea ca rezultatul demersurilor dvs. sa fie unul fericit si sa primiti banii prin care se sting datoriile. Mai exista o cale prin care un rau-platnic promite, in scris, ca va achita sumele restante printr-o esalonare a platilor, la anumite termene.
De retinut cateva aspecte importante:
1. Concilierea directa nu este obligatorie, dar este utila;
2. Aceste etape sunt utile pentru a preintampina situatiile delicate prin care un rau platnic, dupa ce si-a achitat debitul, poate sa va incarce la plata cheltuielilor de judecata daca l-ati actionat in instanta;
3. Concilierea poate dezamorsa o situatie de criza creata intre parteneri, uneori penibila si paguboasa.
4) Constrangerea prin folosirea penalitatilor.
In contract ati stabilit un cuantum pentru calculul penalitatilor in caz de intarziere la plata. Apelati fara jena la aplicarea acestei clauze contractuale. De regula, rau platnicii, in momentul in care se trezesc cu facturi de calcul al penalitatilor, incep sa plateasca. Nu va asteptati sa achite si penalitatile. Exista insa sanse mari sa va recuperati macar suma de baza. Ajunsi in aceasta faza de recuperare a banilor, este posibil ca penalitatile sa nu le puteti recupera decat in instanta.
5) Constrangerea prin anti-reclama.
Daca nici asa nu ati izbandit, mai exista o alternativa. Incercati sa-i contactati pe partenerii de afaceri pe care ii stiti sau pe posibilii lui viitori parteneri de care aveti stiinta. Adoptati tactica anti-reclama.
Cum? Anuntati-l in prealabil, in scris, ca daca nu intentioneaza sa va vireze banii pana la data de..., veti anunta in presa ca firma X este rau-platnica, deci sa nu se mai faca afaceri cu firma X.
Atentie!
Intentia dvs. este sa va recuperati banii, nu sa-i stricati imaginea pe piata.
Va sugerez ca aceasta tactica sa o abordati numai daca:
1. Sunteti convins ca pe viitor nu veti mai avea relatii de afaceri cu respectiva firma;
2. Sunteti convinsi ca patronul firmei este sensibil la imaginea sa in lumea afacerilor;
3. Sunteti convins ca patronul respectiv nu are puterea de a influenta negativ chiar propria dvs. imagine, ca revers al monedei cu care il tratati.
Daca sunteti convins ca va puteti permite aceasta tactica, puteti avea succes. Un patron inteligent, care doreste sa aiba un viitor bun in afaceri, isi va plati imediat datoriile.
6) Notificarea
Ce este de facut daca nici asa nu vi s-au virat banii? Mergeti mai departe si intocmiti o notificare. Luati legatura cu un executor judecatoresc pentru ca acesta sa va invete cum sa procedati. Notificarea se redacteaza in trei exemplare originale:
1. Un exemplar se returneaza firmei dvs. cu stampila si numarul de dosar al executorului judecatoresc;
2. Un exemplar cu stampila si numarul de dosar va fi transmis debitorului parat;
3. Un exemplar ramane la dosarul deschis de executor pentru acest caz.
Atentie!
Notificarea nu are intotdeauna ca efect efectuarea platii, mai ales daca ati calculat si penalitati la sumele restante. Aproape in toate cazurile se ajunge la proces.
7) Procesul
Aceasta este ultima cale de a va mai recupera banii. Este un drum lung, anevoios, costisitor si obositor. Un adevarat razboi al nervilor! In aceasta etapa isi dovedesc utilitatea toate actele si hartiile rezultate din aceasta relatie de afaceri. Corespondenta incheiata pe marginea acestei afaceri produce acum efectele si isi arata roadele.
Ca sa fiti pregatit in vederea litigiului, din toate documentele din dosar trebuie sa rezulte clar, in orice clipa, fiecare etapa a relatiei de afaceri, cat are de plata, ce plati partiale a efectuat (daca acestea exista) si la ce date si termene, motivele refuzului sau intarzierii virarii banilor etc.
Pregatiti din timp, dosarul va contine in mod obligatoriu, urmatoarele documente:
- corespondenta pre-incheiere contract (oferta, acceptarea ofertei, corespondenta de negociere a contractului);
- contractul incheiat cu partenerul;
- daca nu exista incheiat un contract, comanda si executarea comenzii;
- facturi;
- chitante;
- avize de expeditie a marfii;
- procesul verbal de receptie si primire a marfii;
- dispozitiile de incasare, daca ati incasat vreo suma, iar aceasta a fost refuzata, total sau partial, cu argumentatia de refuz;
- toata corespondenta, difuzata si primita, cu partenerul, in legatura cu plata in discutie;
- procesul verbal de conciliere prejudecatoreasca, cu sau fara argumentele scrise ale partenerului;
- notificarea cu stampila si numarul de dosar primite de la executorul judecatoresc;
- notele de calcul al penalitatilor;
- cererea de chemare in judecata (actiunea), inclusiv o copie pentru partea parata;
- chitanta de plata a taxei de timbru si altele dupa caz.
Atentie mare, procedura este obositoare si solicita multa atentie, ordine si rabdare! Documentele mentionate trebuie multiplicate in trei exemplare si asezate in cele trei dosare exact in ordinea mentionata, cronologic, de jos in sus, astfel incat taxa de timbru sa fie deasupra. Aceste seturi complete de documente sunt:
- un exemplar este pentru dvs., ca parte componenta in dosarul cauzei;
- doua exemplare le veti preda judecatorului de serviciu.
Sfatul nostru
Nu riscati! Chiar daca vi se pare ca va puteti descurca si singur, apelati la un specialist: un avocat sau un consilier juridic. Aparent exista senzatia accesibilitatii solutionarii cauzei litigioase, insa dreptul este un domeniu plin de subtilitati si stricte specializari.
Atentie!
Legea nu este perfecta! Exista numeroase goluri, scapari, redactari gresite, formulari imprecise. Folositi specialisti verificati: avocati, notari, consilieri juridici, contabili sau consultanti in afaceri. Nu va zgarciti la bani, pentru ca profitul este direct proportional! Legea ii pedepseste doar pe cei care nu cunosc legea. La fel se intampla cu regulile economiei de piata!
Mai multe articole despre acest subiect gasiti in sectiunea: Cum sa pornesti afaceri
Ultimele NOUTATI
Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Partenerii nostri
Bilete de valoare in 2025. Conditiile de acordare si legile aferente
Cerinte discriminatorii pentru ocuparea unui post. Ce NU puteti include in anuntul de angajare?
Prelungirea detasarii transnationale in 2025. DOCUMENTE necesare
Imprumuturi intre societati si falimentul beneficiarului: Cum se recupereaza creanta
Dividende repartizate in 2025: Mod de calcul CASS si cum se completeaza Declaratia Unica
Inchiderea de luna si de exercitiu financiar: Reguli de baza si proceduri obligatorii
Prag pentru consumul de droguri la volan? Decizia ICCJ
Drepturile pasagerilor la zborurile internationale: ce trebuie sa stie calatorii din Romania?