Ziua Internationala a Cartii: Astazi are loc Noaptea Cartilor Deschise in Romania
ziua internationala a cartiinoaptea cartilor deschise in romanianculturawilliam shakespearescriitoridrepturi autor
Data de 23 aprilie 2019 marcheaza atat Ziua Internationala a Cartii si a Drepturilor de Autor, cat si comemorarea a 403 ani de la moartea poetului si dramaturgului englez William Shakespeare. In Romania, ziua este marcata prin evenimentul Noaptea Cartilor Deschise, aflata la cea de-a saptea editie.
Ziua Internationala a cartii si a drepturilor de autor sau Ziua Internationala a Cartii se sarbatoreste anual pe 23 aprilie si este organizata de UNESCO in scopul promovarii lecturii, publicarii si a drepturilor de autor. Prima astfel de manifestare s-a desfasurat in 1995.
De asemenea, 23 aprilie marcheaza trecerea in eternitate a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare si Miguel de Cervantes, precum si a altor scriitori: scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega (1616), poetul englez William Wordsworth (1850), scriitorul francez Jules Barbey d'Aurevilly (1889) si poetul englez Rupert Brooke (1915).
Desi ziua de 23 aprilie a intrat in istorie ca data a decesului lui William Shakespeare, ea are dubla semnificatie pentru viata autorului. Cu toate ca ziua nasterii sale nu este cunoscuta, ea este celebrata pe data de 23 aprilie, cu trei zile inainte de data oficiala la care acesta a fost botezat (26 aprilie 1564). Importanta semnificativa a autorului in lumea literara a fost omagiata prin numeroase monumente si evenimente dedicate.
Cea de-a 24-a editie a Zilei Internationale a Cartii se va concentra asupra limbilor indigene. Tematica a fost aleasa in contextul in care Organizatia Natiunilor Unite a stabilit ca anul 2019 sa fie dedicat acestor limbi aflate pe cale de disparitie, cu scopul de a atrage atentia asupra vorbitorilor lor si culturilor acestora, dar si pentru a celebra diversitatea culturala din lume.
Ziua Internationala a Cartii este si prilejul alegerii unei noi Capitale Mondiale a Cartii, titlu infiintat de UNESCO in anul 2001. Aceasta este acordata, impreuna cu reprezentantii industriei mondiale a cartii, unui oras din lume care promoveaza cartile si cititul in randul locuitorilor sai. Printre orasele care au detinut in trecut aceasta titulatura se numara Madrid, New Delhi, Montreal, Amsterdam si Atena.
Capitala Mondiala a Cartii in anul 2019 va fi localitatea Sharjah, din Emiratele Arabe Unite. Acesta a fost apreciata pentru propunerile creative de a-i determina pe locuitori - si pe numerosii migranti gazduiti - spre lectura si pentru initiative menite sa schimbe creatia literara in zona si in restul lumii arabe. Sharjah va organiza o conferinta asupra libertatii de exprimare, o competitie pentru poeti, ateliere pentru crearea de carti in alfabetul Braille si evenimente dedicate populatiei sale multietnice.
Noaptea Cartilor Deschise in Romania
In Romania, ziua este marcata prin evenimentul Noaptea Cartilor Deschise. Alaturi de prieteni ai cartilor, copii, studenti, parinti, bunici, acest eveniment a devenit un adevarat manifest pro-cultura ale carui ecouri au depasit granitele tarii - o realizare importanta pentru Romania, tara pe care statisticile europene inca o plaseaza la coada listei la capitolul obisnuintelor de lectura.
Prin Hotararea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarata "Ziua Bibliotecarului din Romania", astfel ca in Romania, incepand cu 2005, in ziua de 23 aprilie se sarbatoreste si Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internationala a cartii si a drepturilor de autor.
Cea de-a saptea editie a Noptii Cartilor Deschise, cel mai mare eveniment de incurajare a lecturii din Romania, prilejuit de Ziua Internationala a Cartii si Drepturilor de Autor, va avea loc la Arcul de Triumf din Bucuresti, marti, intre orele 19.00 - 00.00.
Marti seara, Arcul de Triumf, simbolul victoriei si al independentei in Romania, isi deschide portile si devine gazda extraordinara a cartilor si a cititorilor. Este o ocazie unica de a descoperi acest monument-simbol deschis special pentru public cu ocazia Zilei Internationale a Cartii, amenajat cu spatii inedite de lectura, biblioteci, carti pentru toate varstele si zone multimedia de informare culturala.
De la ora 20.00, un spectacol de video-mapping va transforma exteriorul Arcului de Triumf intr-o imensa biblioteca virtuala. Avand cartea, arta si istoria locului drept teme centrale, aceasta animatie moderna cu efecte tridimensionale inedite si dinamice, va deschide iubitorilor de carte un univers fantastic de cunoastere. Opere celebre ale omenirii, carti rare si noutati, cele mai frumoase biblioteci de pretutindeni, toate vor fi imbinate intr-o magie interactiva de culoare, lumina si sunet.
Biletul de intrare este, de asemenea, unul simbolic, iar organizatorii le propun participantilor la eveniment sa aduca o carte din propria biblioteca. Ulterior, toate cartile stranse de la cititori vor fi selectate si donate in comunitati defavorizate.