Visul american. Realitate sau iluzie?
americademocratia americanademocratiedrepturile omuluisuccessua
America este cunoscuta ca fiind "tara tuturor posibilitatilor". De-a lungul timpului, milioane de oameni din toate colturile lumii au plecat in SUA pentru a-si incerca norocul. Multi dintre ei au reusit, si au astazi averi impresionante, sunt frumosi, celebri si conduc imperii de milioane de dolari.
A-ti parasi tara si a pleca in alte colturi ale lumii, cu speranta in suflet ca vei reusi sa iti realizezi visul, pare un scenariu de film de aventura, insa este rezumatul vietii a milioane de romani si, a zeci sau chiar sute de milioane de oameni in intreaga lume.
Datorita dezvoltarii retelelor de transport maritim, aerian, feroviar si terestru, oameni de pe tot Globul sunt intr-o continua miscare si intr-o permanenta cautare a locului care le ofera cele mai bune premise pentru a fi fericiti. In general, oamenii pleaca din zonele dezafectate, sarace si fara posibilitati, spre state dezvoltate, democratice, cu economii puternice. Dorinta de dezvoltare, cautarea unui loc de munca mai bine platit si oportunitatile de studiu sunt principalii factori care stau la baza migratiilor in masa.
Desi, in ultimul timp, Europa este tinta valurilor de imigrantilor veniti mai ales din statele musulmane, America detine titlul de cea mai ravnita tara, locul unde oameni de toate nationalitatile si-au gasit fericirea si statul in care orice vis poate deveni realitate. Daca in Europa, imigrantii vin pentru a patrunde in statele dezvoltate, ca sa obtina azil politic si sansa la o viata decenta, in care drepturile sa le fie respectate, in America pleaca oamenii care vor poate mai mult decat atat.
Citeste si:
Cod portocaliu de ploi in 18 judete ale tarii. Care sunt zonele vizate
Drumul peste Ocean este ca un traseu psihologic. Calatorii patrund in alta lume, o lume care este "pictata" de zvonuri si povesti de la Hallywood, numai in nuante de roz. Daca obtii viza, e ca si cum ai fi castigat la loterie. O loterie a destinului, care abia in momentul in care te urci in avion incepe sa iti aranjeze viata.
De ce sunt oamenii atat de increzatori ca in America isi pot realiza idealurile? In primul rand, a te muta intr-o tara noua iti deschide alte perspective, iti schimba radical viata. Ajungi in alt mediu, intre alti oameni, te confrunti cu alte perceptii, traditii, obiceiuri, cutume si mentalitati. Iei contact cu o lume diferita si intampini situatii care iti pun limitele si capacitatile la incercare. Le depasesti si evoluezi, sau te plafonezi, si te intorci acasa intre aceste doua extreme se poate trai viata in afara tarii natale.
In al doilea rand, America ofera premisele implinii viselor deoarece este mai mult decat o lume "noua". Este garantia respectarii drepturilor omului, este exemplul suprem de echilibru, legalitate, sansa si ofera oportunitati nelimitate. Libertatea specific americana, mentalitatea moderna a cetatenilor si bunul management care se regaseste atat in sistemele private cat si in cele de stat, ii fac pe oameni sa isi doreasca sa traiasca acolo.
Cu totii viseaza sa aiba o casa de lemn, vopsita in alb pur, in mijlocul unei pajisti. Serviciu de sute de mii de euro anual, un SUV, patru copiii alaturi de care sa plece in vacanta in fiecare an la Miami si vecini prietenosi pe care sa-i salute cand tund gazonul. Cam asta este imaginea americanului tipic, la care se adauga meciurile de baseball vazute in fata televizorului, fara grija zilei de maine si respectul pe care il are statul pentru fiecare om de rand.
Sau, de ce nu, viseaza la faima, sa ajunga staruri la Hallywood, modele la Victoria's Sectret sau oameni de afaceri care construiesc si conduc imperii de milioane de dolari.
Oricare ar fi sperantele din bagaje, cei care pleaca peste Ocean au mari sanse sa si le indeplineasca. Statul american sustine si promoveaza valorile, si, in egala masura, oricine isi poate contrui un drum propriu in viata, isi poate crea un nume, poate deveni un om de vaza in societate datorita libertatii si mentalitatii celor de acolo. Sistemele de educatie in permanenta imbunatatire, sistemele medicale performante, infrastructura rutiera si democratia de sute de ani perfectionata le ofera celor care pasesc in America sansa la succes.
Bineinteles ca exista si dezavantaje, sau aspecte mai putin placute. Bineinteles ca succesul nu vine peste noapte, ci e nevoie de munca, performanta, efort, sacrificii, si putere ca sa ajungi la el, insa factorii externi care tin de stat si societate sunt mult mai favorizanti peste Ocean, iar acest lucru creaza un climat propice dezvoltarii.
Citeste si:
Top trei alimente care trebuie consumate pe plaja
Sursa foto: pexeles.com