Viitorul s-a nascut odata cu Leonardo da Vinci. 500 de ani de eternitate a Omului universal
Leonardo da Vinci (1452-1519), geniul Renasterii italiene, de la a carui moarte s-au implinit, anul acesta, 500 de ani, a excelat in multiple domenii. A fost pictor, sculptor, muzician, scriitor, a lasat in urma lucrari de arhitectura, inginerie, anatomie, geologie, a fost un prolific inventator si un mare vizionar.
Si-a depasit vremea in care a trait si a avut, in epoca, idei care, contemporanilor sai, le pareau de domeniul fantasticului. Nu putine, insa, dintre lucrurile la care a visat Leonardo au devenit, peste secole, realitate. Iata cateva dintre ele.
Tancul
Leonardo a avut ideea unui vehicul de lupta blindat. Conform schitelor sale, vehiculul arata ca si cum ar fi fost inspirat de carapacea unei broaste testoase si era dotat cu mai multe tunuri usoare.
Mitraliera
Leonardo a gasit (teoretic) o solutie pentru armele epocii, care necesitau foarte mult timp pentru a fi incarcate si a imaginat un soi de mitraliera alcatuita din 33 de guri de foc, dispuse pe trei randuri, astfel incat dispozitivul putea asigura un tir continuu.
Submarinul
Leonardo a imaginat si a schitat planurile unui vas care putea naviga inclusiv sub apa. Schitele acestei masinarii au fost descoperite dupa moartea savantului, deoarece acesta considera ca realizarea unei astfel de nave ar fi imorala in conditiile unei lupte maritime.
Elicopterul
Leonardo a schitat un fel de stramos al elicopterului, actionat prin propulsie umana, cu ajutorul unor pedale.
Primul elicopter, asa cum il cunoastem astazi, a fost construit la mijlocul secolului XX. In anul 2013, in semn de omagiu pentru marele renascentist, un grup de oameni de stiinta canadieni au izbutit un zbor cu un elicopter cu propulsie exclusiv umana, pornind de la schitele lui Leonardo.
Frigiderul
"Masinaria de facut frig", stramosul frigiderului de astazi, a fost, de asemenea, imaginata de Leonardo.
Schitele "frigiderului" lui Leonardo infatiseaza o masinarie extrem de complexa, pe care nimeni, pana acum, nu s-a incumetat s-o reproduca. Una peste alta, frigiderul a devenit, astazi, un obiect comun in orice gospodarie.
Parasuta
Leonardo a imaginat un dispozitiv construit din panza intinsa pe o structura de lemn cu ajutorul careia "un om se poate lansa de la orice inaltime, fara a se rani la aterizare."
Evolutia umana
Cu multa vreme inainte de Charles Darwin (1809-1882), Leonardo da Vinci a avut intuitia teoriei evolutioniste, in urma unor studii de anatomie comparata pe care le-a facut, in paralel, pe oameni si pe maimute. Leonardo a fost incredintat ca oamenii au evoluat din maimute, fara, insa, a-si argumenta teoria.
Energia solara
Leonardo a intuit ca energia solara ar putea fi captata si "pusa la treaba". In acest sens, la Florenta, a efectuat chiar o seama de experimente in urma carora a reusit sa incalzeasca apa cu ajutorul unui sistem de oglinzi concave.
Telescopul
Primul telescop a fost realizat in anul 1609, de catre Galileo Galilei, dar o descriere a unui instrument optic prin care sa poata fi marita imaginea Lunii se gaseste intr-unul dintre manuscrisele lui Leonardo da Vinci. Descrierea instrumentului a fost gasita in manuscrisul intitulat "Codex Leicester". In anul 1994, manuscrisul a fost cumparat de Bill Gates pentru suma de 30,8 milioane de dolari.
Robotii umanoizi
Leonardo a construit primul stramos al unui robot umanoid, pe care l-a numit "Cavalerul mecanic". In interiorul unei structuri metalice de forma unui om, Leonardo a instalat un mecanism complex format din scripeti si cabluri care, actionat din exterior, facea "Cavalerul mecanic" sa-si miste mainile, picioarele si mandibula.