Valentine's Day sau cum au romanii talentul de a prelua de la altii doar ce le place

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Valentine's Day sau cum au romanii talentul de a prelua de la altii doar ce le place
Valentine's Day sau cum au romanii talentul de a prelua de la altii doar ce le place
de Magda Florea la 13 Feb. 2019 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
valentine's dayziua indragostitilortraditiiobiceiuri

Marile democratii ale lumii au ce sa ne invete. Sisteme juridice, economice si fiscale precum in SUA sau Germania, de exemplu, sunt ... ar trebui sa fie repere de profesionalism pentru tari din fostul bloc sovietic. Deschiderea castigata de poporul roman in zilele Revolutiei din '89 este anulata intr-un fel de faptul ca nu stim ce sa alegem. Romania moare de foame ca magarul intre doua capite cu fan, nestiind ce sa aleaga, si in final o alege pe a treia. Cele doua capite ar fi modelele de civilizatie ale altor state, a treia e reprezentata de maruntisurile si/sau extravagantele lor. Cat de nevoie de e Valentine's Day cand noi suntem cu mortu' n casa?

Atat noi, oamenii de rand, cat si cei care ne guverneaza, pot vedea in statele dezvoltate ale lumii un exemplu demn de urmat. Ne putem uita la cum s-a ridicat Germania dupa pierderea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, de la o tara ruinata si bombardata, la motorul economiei europene, devenind un stat cu un cuvand greu de spus la masa greilor lumii.

Nemtii, benevol, au decis sa munceasca ore suplimentare, neplatite, in folosul statului, pentru a-l ridica din ruina. Au pus umarul la treaba deopotriva muncitorii si intelectualii, hranindu-se cu visul de a trai intr-o tara prospera si civilizata. Nu statea nimeni sprijinit in lopata la marginea autostrazii in lucru si nici nu se multumeau sa stea acasa la mila statului.

Germania, de asemenea, a reformat invatamantul din temelii. La ei nu e o rusine, ci o cinste, sa fii zidar. La ei sunt scoli profesionale care pregatesc viitoarele generatii ce vor duce tara mai departe pe umeri. Fiindca, oricat de onorabil e, totusi, sa ai inalte calificari si pregatiri, muncitorii sunt patura majoritara in orice stat al lumii, patura care asigura stabilitatea economica si bunul mers al lucrurilor pe termen mediu si lung.


In timp ce in Romania elevii sunt "programati" de stat sa urmeze cursuri liceale si mai apoi o facultate, de preferat privata ca business-ul sa mearga mai departe, economiile puternice investesc in meserii. Desi proverbul "meseria, bratara de aur", e mioritic, romanii se cam rusineaza cu aurul in ultima vreme. Nu o mai fi la moda ...

Ma rog, Romania a adoptat si ea de la nemti ce a interesat-o mai mult. De exemplu, festivalul berii. Da, Oktoberfest-ul. Sigur ca ati auzit de el. "Sarbatoarea lui octombrie", in traducere din limba germana, face furori la noi. La Oktoberfest se bea bere, rauri de bere servita la halbe de un litru. Pe langa aceasta activitate, la Oktoberfest se poate si manca: jumatatile de zburatoare se perpelesc in vazul lumii, carnatii si fripturile isi asteapta alineate cumparatorii. 
 
La noi e cu mici si mustar, totusi nu adoptam lucruri orbeste, le implementam, raportandu-ne la propriile preferinte si aptitudini, in urma unui laborios studiu de piata.

Dincolo de ce ar putea face politicienii ca sa ne duca macar sa tinem voalul Germaniei acolo in spate undeva, sa pasim si noi timid spre altarul bunastarii si poate, in timp sa-i fim in dreapta, si poporul ar putea avea sansa lui de a schimba universul romanesc.

Daca ati fost vreodata hoinar pe strazile oraselor din Germania e imposibil sa nu fi remarcat curatenia exemplara, gradul inalt de civilizatie si bunul simt al trecatorilor.

Nemtii nu simt nevoia sa transforme cu saliva strazile in mochete cu modal din 1001 dalmatieni si culmea, chiar folosesc cosurile de gunoi. Nu sunt nici sparte, nici furate, nici invizibile ca in multe situatii autohtone. Desi, ce-i drept, ei nu prea se respecta. Dau doar cativa euro pe un cos atat de folosit, cand in Romania unelor administratii locale le trebuie atata buget pentru cosul de gunoi ca ii si credem pe bietii oameni ce le fura, se gandesc ca sunt din aur sau ceva ...

Trecand Oceanul ca aici lucrurile sunt clare, America e iarasi o sursa de inspiratie pentru noi. Ce ne place cu zgarie-nori, New York, filmele alea bune, popcorn, si alte lucruri dragute. Ne place si Valentine's Day. Atat de mult incat eclipsam sarbatoarea pur romaneasca de la sfarsitul lunii, care celebreaza aceleasi valori de iubire si vibreaza pe aceleasi unde ale emotiei. 

Am gasit doar o alta chestie de adoptat, doar ca sa simtim ca am luat si noi ceva de la ei, in 30 de ani de cand avem reala sansa sa o facem. Sansa pentru care au luptat si in care au sperat zeci de mii de romani care si-au gasit sfarsitul deopotriva in Piata Revolutiei, dar si in lagarele de munca silnica de pe teritoriul Romaniei.

Sansa pe care o folosim adoptand Valentine's Day. Si, parca n-ar fi nicio problema, daca Romania si-ar rezolva profundele carente ale sistemelor de stat, daca poporul si-ar deschide optica spre alte orizonturi, ridicandu-si putin fesul cu trandafiri imprimati la duzina, macar de pe un ochi, daca nu de pe amandoi.

Ce viziune am putea adopta de peste Ocean? Pai, de exemplu, 70% dintre americani stau cu chirie. Fenomenul proprietatii nu ca ar fi rau in sine, insa romanul vrea sa il obtina cu orice pret, ajungand, in timp sa se ruineze sau abia sa-si duca zilele. Cu alte cuvinte, intr-o tara in care instabilitatea zilei de maine este acuta, cu loc de munca platit cu minim pe economie sau putin peste, fara un calcul realist asupra cheltuielilor si situatiilor neprevazute care pot aparea pe viitor, e utopic sa speri ca poti plati creditul de 1.500 de lei lunar pentru urmatorii 30 de ani.

De cele mai multe ori, daca nu ajunge sa fie executat silit din cauza imposibilitatii de plata, omul ajunge sa isi duca zilele la un nivel de viata din ce in ce mai redus. Piata economica instabila face costul ratelor sa varieze (pe plus, normal), diminuand astfel bugetul familiei. Cum se intampla cu cresterea Robor si deprecierea leului la noi. Stai cu sufletul la gura uitandu-te pe indicii aia sa dea inapoi pana la urmatoarea rata, dar mai sunt doar 30 de ani ... asa ca e timp sa se intample si asta ... sau nu.

Americanii au deschiderea de a intelege inutilitatea si riscul unei astfel de indatorari. Noi, nu.

Pe de alta parte, SUA reusesc sa fie cea mai puternica economie a lumii, exploatand resurse naturale de care dispunem si noi. De exemplu carbune, gaze naturale sau hidroenergie. Totodata, terenul agrilol din State este foarte bine valorificat, SUA fiind considerate "granarul globului".

Tara noastra, in schimb, desi dispune de suprafete mai mult decat generoase de pamant arabil, productia este insuficient mecanizata, fiind afectata de fragmentarea proprietatii agrare, lipsa capitalului si a sistemelor de irigatii, precum si de lipsa educatiei profesionale a lucratorilor agricoli.

Romania are 6-a cea mai mare suprafata agricola utilizata dintre tarile UE si este printre primii 10 exportatori mondiali de grau si porumb. (locul 9 in lume la exportul de grau si locul 6 la exportul de porumb), insa aproximativ 85% din totalul fortei de munca din agricultura este nesalariata – lucrand pe propriile exploatatii agricole de subzistenta. Prin contrast, ponderea medie a lucratorilor nesalariati din sectorul agricol in UE este de 72%, iar in unele state chiar cu mult mai redusa (Spania- 50.%, Franta – 63.1%, Germania – 55.8% ). 

Totodata, SUA promoveaza o o nou concept economic legat de productivitatea globala a factorilor de productie, concept ce pune accent pe eficacitatea cu care economia americana imbina munca angajatilor cu investitiile in cercetare si noile tehnologii. Colac peste pupaza, la americani e foarte simplu cu birocratia. In SUA sa infiintezi o companie este la indemana oricui, iar mediul privat este sustinut de statul federal prin politici coerente si competente.

Lasand la o parte ce au altii bun si noi luam doar pruna de pe colac, mai e vorba si de nationalism. Fara a face referire la concepte de bine si rau, e frumos si de dorit sa fim deschisi la nou si sa imbratisam ocaziile de bucurie si de la altii, insa parca ne pierdem identitatea nationala in goana frenetica dupa tot ce ne ofera altii, cand, de fapt, frumosul si bucuria sunt valori autentic romanesti, pe care doar daca nu vrei sa le vezi, nu le observi. 

Daca ma intrebati pe mine, ma voi costuma de Halloween si voi celebra Oktoberfest sau Valentine's Day cand americanii vor dansa Calusarii, sau cand Romania va intelege ca libertatea de a alege, fara a fi responsabil, nu are nicio valoare, si e nevoie de o scara de valori sociala si politica sanatoasa, pentru ca noua sa ni se ofere, ca popor, ce ofera statele dezvoltate propriilor cetateni, pe langa poleaia cu luminite si baloane roz, care e doar varful iceberg-ului.

Ma rog, ideea este ca, din toata lista de mai sus, Romania adopta Valentine's Day de la americani. Sa ne bucuram, totusi, de aceasta zi si sa fim mandri de faptul ca, prin adoptie ne apartine si noua. De ce? Fiindca putea sa fie si mai rau. Spre exemplu, putea fi a rusilor si era cinic sa celebram iubirea adoptand o sarbatoare de la cei care si-au insusit abuziv tezaurul national al Romaniei.

Citeste si: Decadenta Guvernului Romaniei: De la oameni de cultura, la condamnati penal si agramati

Sursa foto: pexels.com
 
 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Masa de Craciun,
Life Style

Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori

today26 Dec. 2024
Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024
Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
Reteta zilei

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori

today23 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an
Afla...

De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x