Scrisul de mana vs tastatura – un razboi in care se pot pierde 5.000 de ani de civilizatie
Peste doar cateva zile, miercuri, 23 ianuarie, va fi Ziua internationala a scrisului de mana. Practicat de oameni de 5.000 de ani, scrisul de mana a inceput sa fie abandonat in favoarea utilizarii tastaturilor. Daca tendinta se va mentine, vom ajunge sa aruncam la gunoi una dintre cele mai importante realizari/ descoperiri ale umanitatii.
Dar de ce este important scrisul de mana?
De pilda, un elev sau un student care ia notite pe hartie va intelege mai bine ce i se explica in chiar timpul cursului, va parcurge asadar prima etapa a invatarii chiar in timpul predarii. Studiile au aratat si ca persoanle care iau notite de mana pot raspunde corect la intrebari mai complexe, deoarece si-au sintetizat informatia chiar in timp ce luau notite.
Totodata, scrierea de mana stimuleaza, prin insasi actiunea de a scrie, memoria de lunga durata.
S-a dovedit si ca scrierea de mana activeaza si stimuleaza zone ale creierului care sunt responsabile de analiza informatiilor primite, retinandu-le (memorandu-le) pe cele relevante.
Presedinta asociatiei americane Writing Resources, dr. Henriette Anne Klauser a demonstrat, in lucrarea "Write it down, make it happen", disponibila si in limba romana (editura Curtea veche, 2000) ca scrierea pe hartie a obiectivelor (personale sau profesionale) are o influenta pozitiva asupra atingerii acestora.
Henriette Anne Klauser este o personalitate recunoscuta pe plan mondial, specializata in efectul/ efectele scrisului de mana asupra personalitatii oamenilor, a dezvoltarii lor personale si a evolutiei profesionale. In aceasta calitate a fost solicitata si a oferit consultanta unor companii de top, precum Boeing si Xerox.
O pledoarie pentru scrisul de mana a facut si Quentin Tarantino, care a afirmat ca acesta il ajuta sa fie mai creativ si mai original in pregatirea proiectelor sale cinematografice. Iar despre Tarantino se poate spune orice, numai ca nu este creativ si original nu se poate spune.
La randul sau, lingvistul francez Alain Bentolila, profesor la Universitatea Paris-Descartes, afirma, in cartea "Le Verbe contre la barbarie", ca scrisul de mana ajuta in comunicare prin evitarea banalitatilor si a lucrurilor fara insemnatate, in favoarea celor cu adevarat relevante - "pe o foaie de hartie, mana noastra ezita, nu se pripeste si lasa cuvintele si ideile sa se organizeze intr-un ritm al lor."
In fine, psihologul Virginia Berninger, de la Universitatea din Washington, a demonstrat, in cadrul unui experiment, ca persoanle care scriu de mana sunt mai creative decat cele care folosesc tastatura si sunt capabile sa elaboreze fraze mai lungi si mai complexe, cu un continut de idei mai bogat - "aparenta incetineala a scrisului de mana reprezinta, de fapt, garantia unei coerente a gandirii."
Creativitate, coerenta a gandirii, comunicare reala, dezvoltare personala si profesionala, capacitate crescuta de a invata si intelege lucruri noi. Cam astea sunt atuurile scrisului de mana. Cu conditia, desigur, sa nu-l practicam doar o singura data pe an, pe 23 ianuarie.