Romania sarbatoreste astazi 160 de ani de la Mica Unire. Anuntul de ultima ora al MApN
mica unirealexandru ioan cuzaunirea principatelor romaneunire 2019unire 24 ianuarie 1859
24 ianuarie 1859 este data la care a avut loc Mica Unire, adica unirea Principatelor Romane sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire a fost primul pas important pe calea infaptuirii statului national unitar roman, iar astazi in toata tara se sarbatoresc 160 de ani de aceasta infatuire.
Unirea celor doua principate a fost un proces care a inceput in 1848, bazat pe puternica apropiere culturala si econunirea-principatelor-romaneomica intre cele doua tari. In anul 1848 s-a realizat uniunea vamala intre Moldova si Tara Romaneasca, in timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.
In Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor in unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Nationale”, urmand ca ulterior intr-o sedinta secreta a Adunarii, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptata in unanimitate.
Punand bazele Romaniei moderne, Unirea din 1859 a insemnat o etapa esentiala pe drumul unitatii nationale, a carei intregire deplina avea sa se infaptuiasca in 1918, cand a avut loc unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania.
Desi a fost de scurta durata, domnia lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) a fost, prin reformele sale, perioada de maxima dezvoltare a Romaniei moderne: adoptarea primei Constitutii romanesti, reforma electorala, secularizarea averilor manastiresti, reforma agrara, a invatamantului.
In 1862, cu ajutorul unionistilor din cele doua tari, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul si Guvernul, realizand unirea politica, iar dupa inlaturarea sa de la putere in 1866, unirea a fost consolidata prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Prin Constitutia adoptata la 1 iulie 1866, Principatele Unite incep sa se numeasca oficial Romania pentru ca la 1 decembrie 1918 s-a infaptuit Marea Unire a Transilvaniei cu Romania creandu-se actualul stat.
Anuntul de ultima ora al MApN
Ministerul Apararii Nationale (MApN) organizeaza, joi, ceremonii militare si religioase dedicate sarbatoririi Zilei Unirii Principatelor Romane.
La Bucuresti, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasata in Dealul Patriarhiei Romane, va avea loc, de la ora 9,30, o ceremonie militara de depuneri de coroane si jerbe de flori, iar intre orele 10,00 si 14,00, la Muzeul Militar National 'Regele Ferdinand I' va fi organizata o manifestare intitulata 'Unirea Principatelor Romane 1859-2019', dedicata implinirii a 160 de ani de la dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domn al Principatelor Unite", informeaza un comunicat al MApN transmis, miercuri, AGERPRES.
Manifestarea va include momente de reconstituiri istorico-militare cu ajutorul unor asociatii de profil si depunerea de coroane de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la cel al lui Mihail Kogalniceanu si la cel al generalului Ioan Emanoil Florescu, statui aflate in curtea muzeului. De asemenea, publicul vizitator va putea admira doua expozitii care contin si obiecte personale care au apartinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
La Iasi, ceremonia militara si religioasa se va desfasura, incepand cu ora 10,30, la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza din Piata Unirii, in timp ce aeronave IAR-99 SOIM si elicoptere IAR - 330 SOCAT vor survola zona.
La Focsani, de la ora 15,00, in Piata Unirii vor avea loc o ceremonie militara si religioasa si un moment artistic evocator dedicat momentului. Activitatea se va incheia cu o retragere cu torte.
"Unirea Principatelor a fost incununarea unui proces cumulativ, de construire a unei identitati si a unei constiinte nationale, si care avea sa fie urmata de alte realizari decisive: cucerirea independentei de stat, in 1877, si infaptuirea Marii Uniri, la 1918, al carei Centenar l-am sarbatorit impreuna anul trecut", se arata intr-un mesaj al ministrului Apararii Nationale, Gabriel Les.
Potrivit acestuia, Armata Romaniei a reprezentat un pilon de stabilitate si un punct de convergenta al energiilor creatoare si al eforturilor poporului nostru.
"Si acum, la fel ca in urma cu 160 de ani, Armata ramane o institutie de nadejde, in topul increderii romanilor, iar cuvantul Unire ar trebui sa devina la fel de important astazi, cand tara noastra detine Presedintia Consiliului Uniunii Europene", mai spune Les.
Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Romane, a fost vizionat in premiera, marti, filmul de reevocare istorica "Mihai Viteazul - UNIREA" in Aula Magna a Academiei Tehnice Militare "Ferdinand I". Evenimentul organizat de MApN, prin Directia informare si relatii publice, in colaborare cu Asociatia Culturala "Lupii Albi", reprezinta a doua parte a trilogiei "Istoria ca un spectacol" si il aduce in prim plan pe domnitorul Mihai Viteazul, figura istorica marcanta pentru identitatea nationala.
"Ceremonii similare, dar si sesiuni de comunicari stiintifice, gale de filme documentare, expozitii si spectacole cultural-artistice vor fi organizate, impreuna cu autoritatile locale, in garnizoanele in care exista monumente dedicate Unirii Principatelor Romane", se mai arata in comunicatul MApN.
Citeste si:
Romania este la o saptamana distanta de declararea epidemiei de gripa
Sursa foto: pexels.com