Pseudo ex-libris
gafe danciladancila vaticanlimba romana
In Romania interbelica, franceza devenise altoi pentru limba romana a “lumii buneâ€. In Romania “postdecembristaâ€, rolul a fost preluat de engleza, dand in parg mutantul numit romgleza.
Dar, slava Domnului, libertatea de exprimare a ajuns, cu mult chiu si vai, chiar si in acest spatiu geografic!
Asa ca, daca cineva alege sa comunice in Morse, prin semne, in esperanto, in romgleza sau in franglezoromana este LIBER sa o faca, pentru ca - nu-i asa? - este mult mai usor sa tragi pe tine o ie, si hopa… glamour-ul si fashion-ul, in combination cu traditia.
In aceasta stare de fapt, orice incercare de cultivare a limbii romane poate aparea - vorba legii lui Murphy - precum o lingura de vin intr-un butoi cu apa de canal.
Putini stim ca, in fiecare an, Colegiul National "Marton Aron" din Miercurea Ciuc, in parteneriat cu Asociatia Comunitara Romaneasca din Harghita, cu sprijinul Departamentului pentru Strategii Guvernamentale din cadrul Secretariatului General al Guvernului organizeaza un concurs.
Acesta se numeste „Carte frumoasa, cinste cui te-a scris!” si se adreseaza elevilor din clasele V-XII de la scolile cu predare exclusiv in limba maghiara din judetele Harghita, Covasna, Mures si Bacau.
Concursul, al carui nume este dat de primul vers al poeziei Ex-libris a lui Arghezi, are menirea de a incuraja dialogul interetnic si de a spori cunostintele de limba romana in randul elevilor de etnie maghiara.
Concursul a ajuns la a XVI-a editie, iar, din 2013, ceremonia de premiere a castigatorilor competitiei este gazduita de Guvernul Romaniei, la Palatul Victoria.
Asa ca, anul acesta, cine i-a premiat pe castigatori? Doamna prim-ministru Viorica Dancila, intr-o ceremonie la care au participat 35 de elevi si 25 de profesori-indrumatori.
Premii au fost volume din literatura romana clasica, volume educative si albume de promovare a Romaniei.
Ironic este ca premierul i-a felicitat pe elevii castigatori si pe profesorii lor pentru performanta si i-a incurajat sa sustina in continuare promovarea limbii si culturii romane.
”Este o onoare sa va primim la sediul Guvernului Romaniei, ca semn al aprecierii pentru munca voastra. Va felicit pentru ceea ce faceti! Ii felicit pe profesorii si pe parintii vostri”, a spus doamna prim-ministru.
Este ironic pentru ca, inca inaintea fazei cu 20/20, erau de notorietate cacofoniile si dezacordurile comise de doamna Dancila (“Cred ca este un lucru foarte important deoarece cred ca cultura este cel mai important liant intre tari”; “In acelasi timp, a obtinut, pentru prima data, functii care ne va ajuta pe noi, romanii…”).
Cat despre felul in care se exprima in alt grai, daca nu cunosti o limba straina, de ce ai tine mortis sa te exprimi in ea?