Produse fara de care ne-ar fi foarte greu sa traim astazi: cuptorul cu microunde (IV)
Sa poti sa iti incalzesti mancarea in doar cateva zeci de secunde exact la temperatura dorita. Pana la aparitia cuptorului cu microunde, asa ceva era imposibil - operatia in cauza se putea face doar pe flacara aragazului si, evident, era destul de incomoda. Cuptorul cu microunde a eliminat complet acest dezavantaj si nu e de mirare ca produsul nu lipseste astazi din nicio bucatarie. Interesant este insa ca aparitia lui a fost strict rodul intamplarii.
Intr-o zi a anului 1947, Percy Spencer facea un tur prin laboratoarele companiei sale – Raytheon Company, specializata in produse electronice. Oprindu-se pentru cateva momente in fata unui magnetron (tub electronic, folosit ca generator de oscilatii de inalta frecventa), el a simtit o senzatie ciudata si a observat cu surprindere ca o ciocolata pe care o avea in buzunar a inceput sa se topeasca.
Spencer era un spirit inovator (la momentul acela se putea lauda deja cu 120 de brevete de inventii), ca urmare si-a dat seama imediat ca se afla in fata unei descoperiri interesante. Intrigat de modul in care ciocolata sa ajunsese crema, s-a repezit si a cumparat o punga de boabe de porumb de floricele: tinand punga in apropierea magnetronului, a urmarit emotionat cum boabele expandeaza si se transforma in popcorn.
De aici pana la aparitia primului cuptor cu microunde n-a mai fost decat un pas. Pentru un tip ca Spencer, realizarea unui aparat care sa functioneze pe un principiu asemanator n-a ridicat probleme deosebite. Aparatul rezultat cantarea cca 300 kg, avea peste 1,70 m inaltime si era folosit exclusiv in restaurante, vagoane-restaurant sau pe vasele de croaziera, adica in locurile unde se cerea o cantitate mare de mancare ce trebuia gatita rapid.
Cuptorul cu microunde nu era insa perfect: de exemplu, carnea gatita cu ajutorul lui nu se rumenea, iar cartofii prajiti deveneau albiciosi si foarte crocanti. De-abia dupa cateva zeci de ani, perfectionarile succesive au permis ca aparatul sa poata fi oferit si consumatorilor casnici.
Meritul lui Percy Spencer ramane insa intact, deoarece chiar si cel mai modern cuptor cu microunde din ziua de azi functioneaza pe principiul pus la punct de acest intreprinzator.
Sursa foto: www.pexeles.com