Povesti adevarate, povesti inventate. Carol al II-lea, vinovatul de serviciu al istoriei nationale (VII). Povestea de dragoste dintre Carol si Elena Lupescu
S-a mai spus si se mai spune despre Carol al II-lea ca ar fi fost un muieratic. Un tip obsedat de femei pana la patologic. Este la fel de fals si de exagerat precum este si afirmatia ca ar fi fost, cum se spune, "usa de biserica". Incorsetat, pana si in viata personala, de Statutul si de regulamentele Casei Regale, Carol a iubit, in mai multe randuri, ca un om iar nu ca un Rege. De aici, insa, pana la a-l descrie ca pe un obsedat sexual este o cale lunga, pe care propaganda comunista a strabatut-o cat ai clipi.
Casatoria cu Zizi Lambrino - prima "erezie"
La 25 de ani, in luna sptembrie a anului 1918, principele Carol a disparut de la Regimentul de vanatori de munte "Regina Elisabeta" si a mers la Odessa, in Ucraina, unde s-a casatorit cu Zizi Lambrino, fiica unui general roman.
S-a spus despre aceasta plecare a sa de la unitatea militara ca ar fi fost o dezertare in timp de razboi. Nimic mai fals.
La data amintita (septembrie 1918), Romania se gasea sub efectele Tratatului de pace incheiat in luna mai a aceluiasi an, in conditii extrem de defavorabile pentru tara noastra, cu Puterile Centrale. Asadar, nici vorba de dezertare in timp de razboi. Oricum, insurat, Carol s-a intors la unitatea sa militara si a fost pedepsit cu 75 de zile de arest.
Casatoria cu Zizi Lambrino incalca, insa, Statutul Casei Regale, astfel incat a fost desfacuta in ianuarie 1919.
Casatoria cu principesa Elena a Greciei - ceea ce "se cuvenea" a fi facut
Peste doi ani, la 10 martie 1921, principele Carol a facut ceea ce se astepta de la el, si anume s-a casatorit, la Atena, cu principesa Elena a Greciei si Danemarcei, casatorie din care s-a nascut, la 25 octombrie 1921, printul Mihai, viitorul Rege Mihai.
Dar Carol iubea, de fapt, pe altcineva: pe Elena (Magda) Lupescu, pe care istoria a retinut-o cu porecla de alint Duduia.
In 1925, aflat cu o indatorire dinastica in Marea Britanie, Carol a trimis o scrisoare tatalui sau, Regele Ferdinand, prin care il anunta ca a decis sa renunte la Tron, apoi s-a stabilit in Occident (Italia, Anglia, Franta) impreuna cu Elena Lupescu.
Carol a fost decazut din drepturi si Mihai a fost desemnat succesor la Tronul Romaniei, sub obladuirea unei Regente, pe perioada cat va fi minor.
In 1927 Regele Ferdinand a murit iar Mihai a devenit Rege sub tutela Regentei.
In 1930, Carol s-a intors in tara, a revendicat Tronul si a devenit Rege la data de 8 iunie 1930. Elena Lupescu s-a intors si ea in Romania, in august 1930.
Divortul dintre Carol si Elena a fost pronuntat la 21 iunie 1928, in timpul primei domnii a lui Mihai.
Singuri printre straini - Carol si Elena Lupescu
La 6 septembrie 1940, izolat de partidele politice, Carol al II-lea a abdicat si a parasit definitiv Romania, impreuna cu Elena Lupescu si o mica suita.
Peste 7 ani, la 3 iulie 1947, Carol si Elena Lupescu s-au casatorit, in Brazilia, la Rio de Janeiro.
Realitatea este ca, inca de la inceputul anilor 1920 si pana la moartea sa, in 1953, Carol a fost barbatul unei singure femei: Elena Lupescu, Duduia.
Reproducem, in continuare, in premiera, fragmente dintr-un articol aparut in presa britanica in anul 1935, articol care analizeaza relatia dintre Carol si Elena Lupescu:
"Raspunsul este simplu: ea este indragostita de Carol si el de ea"
"Cu apropierea aniversarii a 5 ani de la urcarea pe Tron a Regelui Carol al II-lea, devine din ce in ce mai plauzibil ca atat timp cat Carol va fi Rege, Magda (Elena Lupescu,
nota autorului) va fi Regina de facto. Cei care o considera o influenta sinistra fac acest lucru deoarece ea este o tinta evidenta si la indemana pentru abuzul lor; daca ea nu ar iesi atat de mult in evidenta, ei ar trebui sa gaseasca sau sa inventeze un alt tap ispasitor. Fapt este ca oricine obiecteaza fata de prezenta ei intelege ca nu are alta solutie decat sa plece (...)
Daca am fi in secolul al XVIII-lea, Magda Lupescu ar fi putut fi comparata cu Marchiza de Pompadour (amanta regelui Ludovic al XV-lea, care a influentat multe dintre deciziile acestuia, inclusiv in domeniul militar,
n.a.) sau Contesa du Barry (o alta amanta oficiala a regelui Ludovic al XV-lea care, de asemenea, a avut o puternica influenta asupra suveranului,
n.a.). Dar suntem in secolul XX si femeile sunt la fel de ambitioase astazi precum erau acum 200 de ani dar legatura lor cu lumea politicii si cu lumea afacerilor este complet diferita.
Fiind la putere timp de aproape 5 ani, intr-o tara europeana plina de framantari, Magda Lupescu si-a facut o cariera intr-o perioada in care carierele femeilor starneau admiratie.
Ocupand o pozitie care nu era acceptata de multi, fie oameni politici, fie oameni de rand, ea si-a ajutat Regele sa-si pastreze Tronul intr-o perioada de stres economic si, fara indoiala, a ajutat si la accederea sa la Tron.
Nu exista niciun motiv pentru care ar trebui sa credem ca Magda si-a pastrat pozitia deoarece ar reprezenta un beneficiu politic sau deoarece ar fi o persoana educata si ar avea un dar special pentru rezolvarea problemelor sociale si economice.
Raspunsul este simplu: in realitate, ea este indragostita de Carol si el de ea.
In timpul anilor de exil, indepartat de fiul lui si sacait permanent de Bratianu (Ion I.C. Bratianu, prim ministru al Romaniei in anul 1925, data la care principele Carol l-a notificat pe regele Ferdinand ca renunta la Tron,
n.a) , Carol a fost disperat. Daca asa au stat lucrurile, este foarte posibil ca el sa fi dezvoltat o profunda afectiune fata de Magda. Aceasta este cea mai logica explicatie pentru intreaga afacere (...)"
Jurnalistul Ralph Thomson a pus diagnosticul exact relatiei dintre Carol si Elena Lupescu: dragoste.
Va urma