Povesti adevarate, povesti inventate. Carol al II-lea, primul Rege nascut roman, vinovatul de serviciu al istoriei nationale (III). Voievod al Culturii
casa regala a romanieicarol al doileacarolacademia romanaenciclopedia romanieiistorieregele mihai
Carol al II-lea (Rege al Romaniei intre anii 1930-1940) a fost demonizat de propaganda comunista, care i-a ingrosat slabiciunile si i-a ocultat, sistematic, calitatile, infatisandu-l drept un personaj odios al istoriei nationale. Daca stergem oglinda mincinoasa a propagandei comuniste, vom descoperi un Rege si un om cu slabiciunile si ezitarile sale, dar si cu merite incontestabile.
In 1921, la doi ani dupa anularea casatoriei cu Zizi Lambrino, principele Carol s-a casatorit, la Atena, cu Elena, principesa Greciei si Danemarcei. Din aceasta uniune, incheiata conform regulilor si normelor Casei Regale, avea sa se nasca, la 25 octombrie 1921, Mihai, viitorul (si ultimul) Rege al Romaniei.
Sa ne intoarcem, insa, acolo de unde am inceput acest serial, si anume la anul 1940.
In acelasi an a aparut, la Bucuresti, la editura Cugetarea – Georgescu Delafras, "Enciclopedia Romaniei", alcatuita de doctorul in filologie Lucian Predescu.
In Argumentul care deschide monumentala lucare (aproape 1.000 de pagini, format mare) autorul nota: "Constatand ca noi, Romanii, nu avem o Enciclopedie a noastra, in care sa pulseze numai energia romaneasca, si ca enciclopediile straine neglijeaza aproape cu desavarsire materialul romanesc, am pornit la redactarea Enciclopediei de fata, absolut singur, cu modestele mele mijloace materiale si cu aproape totala lipsa de intelegere si de ajutor material a oficialitatii…"
Lucian Predescu (1907-1983) a sperat ca lucrarea sa va fi reeditata, drept pentru care a continuat sa adune material pentru urmatoarele editii. A adunat nu mai putin de 300.000 de fise, ceea ce ar fi permis publicarea a inca 10 volume precum cel din 1940.
A muncit, insa, in zadar. Pentru articolele dedicate regalitatii si miscarii legionare (printre altele) comunistii i-au interzis Enciclopedia, iar pe autor l-au dat afara din slujba de bibliograf a Bibliotecii Academiei Romane.
Sa aruncam o privire asupra articolului dedicate Regelui Carol al II-lea in "Enciclopedia Romaniei":
"Din gandul lui regesc purcede Casa Culturii Poporului, apoi Fundatia Culturala Principele Carol. Infiintarea orchestra «Filarmonica», o seama de expozitii cu mare rasunet facute in mijlocul lumii apusene, sunt deasemenea initiative ale Principelui Mostenitor, ca si reinvierea revistei pentru popor «Albina», editarea revistei «Lamura» (…) Caminul Cultural Satesc e preconizat de Alteta Sa. In vreme ce infiinteaza Fundatia pentru arta si literatura Regele Carol II isi ia sarcina sa pregateasca acestei tari lumea ei de maine. Astfel ia fiinta «Strajeria», «Premilitarismul», si, in sfarsit, «Echipele Regale Studentesti» (…)
Zisa «Voievod al Culturii» este astfel inca o nestemata adaosa stralucitei sale Coroane (…)"
La 15 august 1930, la doua luni de la inceputul domniei sale, Carol al II-lea declara ca-si doreste sa fie "un Brancoveanu al culturii romanesti".
Consecvent acestei intentii, Carol al II-lea a infiintat peste 2.000 de camine culturale satesti, a finantat idei si initiative culturale si stiintifice, dar si pe oamenii de cultura si de stiinta, izbutind sa puna pe picioare cea mai consistenta si coerenta strategie culturala de care a avut parte Romania pana atunci.
Tot lui Carol al II-lea i se datoreaza si aparitia celei mai prestigioase reviste culturale de pana atunci, "Revista Fundatiilor Regale", publicatie care va aparea lunar, fara intrerupere, din 1934 pana in decembrie 1947, cand comunistii au uzurpat puterea in Romania.
La aparitia primului numar al "Revistei Fundatiilor Regale", Carol al II-lea afirma: "Cultura noastra nu trebuie sa fie numai de import, ci produsul acestui neam, sprijinit pe trecutul nostru si pe infinitele mijloace ale tarii, prelucrate cu mijloace pe care trebuie sa ni le puna la indemana mintile luminate, de oriunde ar veni ele."
Tot Carol al II-lea este cel care a infiintat si Editura Fundatiilor Regale, unde au publicat Constantin C. Giurescu, Tudor Arghezi, Petru Comarnescu, Ion Minulescu, Mihail Sadoveanu, Eusebiu Camilar, Calistrat Hogas, George Calinescu (celebra sa "Istorie a literaturii romane"), Lucian Blaga, Constantin Noica, Al. Rosetti, Ion Caraion, Magda Isanos, Mihail Sebastian, Camil Petrescu, Geo Dumitrescu, Ion Pillat, alaturi de multi, multi altii.
De asemenea, Carol al II-lea a alocat sume importante de bani Academiei Romane si a construit cladirii existente in epoca o noua aripa.
Va urma ...
Citeste si:
Eurovision 2019: Olanda a castigat trofeul, dupa 44 de ani