Pogromul de la Iasi din iunie 1941 (I). Marturia unui martor ocular - document inedit din arhiva CC al PCR
In octombrie 1940 Romania a semnat alianta cu puterile Axei, iar la 22 iunie 1941a intrat efectiv in razboi, alaturi de trupele germane, pentru eliberarea Basarabiei si Bucovinei de Nord de sub ocupatia sovietica. Armata romana se retrasese din teritoriile mentionate in urma ultimatumului sovietic de la 28 iunie 1940. La doar 5 zile de la intrarea Romaniei in razboi a inceput Pogromul de la Iasi, in urma caruia si-au pierdut viata (estimare acceptata de istorici) cca 13.000 de evrei. In cele ce urmeaza vom reproduce si comenta marturia unui martor ocular al evenimentelor de la Iasi, asa cum a fost ea consemnata intr-un document (pana acum inedit) din fostele Arhive ale CC al PCR.
Marturia apartine unui evreu din Iasi, Gheorghe Iosub, membru PCR din anul 1945. La data consemnarii acesteia, Gheorghe Iosub era redactor principal la Televiziunea Romana, ceea ce ne poate ajuta la datarea documentului, avand in vedere faptul ca TVR a inceput sa emita la inceputul anului 1957.
Pogromul de la Iasi a fost unul dintre capetele de acuzare in cadrul procesului Maresalului Antonescu si este, inca, si probabil ca asa va ramane, un episod controversat. Cat de vinovati au fost germanii (care detineau comanda armatelor din zona Iasi) si cat de vinovati au fost romanii? Indiferent de raspunsurile la aceste intrebari, raman cei peste 13.000 de evrei ucisi in urma Pogromului de la Iasi.
Orice document, orice marturie directa referitoare la aceasta oroare istorica este binevenita. Asadar, iata ce povesteste evreul Gheorghe Iosub, martor ocular si supravietuitor al Pogromului de la Iasi.
"Sambata, 21 iunie: Circula zvonuri ca razboiul este iminent (razboiul a inceput, intr-adevar, a doua zi, pe 22 iunie 1941,
nota autorului). Radio Londra anunta masive concentrari de trupe germane la granita cu URSS (…)
Dupa amiaza zvonurile iau o asemenea amploare incat magazinele se inchid, oamenii pleaca speriati spre casa. Pe la vreo sapte inceteaza si circulatia tramvaielor.
A inceput razboiul. Peste 5 zile urma sa inceapa Pogromul
Duminica, 22 iunie: Cred ca nu era inca patru dimineata cand suntem treziti de un puternic uruit de avioane. Iesim afara in curte si vedem cerul acoperit de bombardiere grele germane zburand la mica inaltime in directia Est (…)
Marti, 24 iunie: (…) Populatia evreiasca este ingrijorata si de ce ar putea face trupele naziste cu evreii.
Miercuri, 25 iunie: Raidurile aeriene sovietice de recunoastere continua. Populatia evreiasca este alarmata de faptul ca circula zvonuri ca evreii fac semne catre avioanele sovietice.
Joi, 26 iunie: Primul bombardament sovietic asupra Iasului. In plina zi, dimineata spre pranz. Au venit cateva zeci de avioane care au aruncat cateva sute de bombe, la intamplare (…) Intreaga populatia a orasului este indignata. Evreii sunt in plus ingrijorati ca s-ar putea ca aceasta indignare sa se reverse asupra lor.
Vineri, 27 iunie: Circula intens zvonuri despre un pogrom impotriva populatiei evreiesti. Antisemitii acuza populatia evreiasca ca ar fi filo-bolsevica. Dar mai mult ne temem de trupele naziste despre care stiam bine ce au facut in alte tari cu evreii (…)
Sambata, 28 iunie: Circula zvonuri ca trupele germano-romane intampina dificultati pe front, ca numarul mortilor e mare (…) In aceste conditii foarte multi sustin ca nemtii ar provoca un pogrom pentru a abate gandurile populatiei de la numarul mare al victimelor razboiului. S-au semnalat cazuri de atacare pe strada a unor cetateni evrei ce au fost molestati (…)
Dupa amiaza, majoritatea magazinelor si atelierelor evreiesti nu se mai deschid, populatia evreiasca inchizandu-se in case. Unele familii evreiesti gasesc adapost la prieteni romani, care ii ascund.
Familia noastra sta ingrijorata in casa. Locuiam in acea vreme pe str. Cuza Voda, foarte aproape de Piata Unirii, in curtea fostei librarii Socec. Gardul din spatele curtii noastre era vecin cu cel al Prefecturii de politie (corect Chesturii de politie,
n.a.). In curte locuiam mai multe familii (toate evreiesti) cuprinzand circa 50 de persoane (…)
Scosi cu forta din case, evreii sunt incolonati si manati spre Chestura de politie
Duminica, 29 iunie: In zori vedem coloane nesfarsite de evrei (barbati, femei, batrani) incadrate de militari germani si jandarmi indreptandu-se spre Prefectura de politie (…) din cate am observat de la fereastra, desi coloanele erau insotite atat de militari germani cat si de jandarmi romani, conducerea o aveau ofiterii nemti, care strigau cat ii tinea gura. Am asistat si la scene tragice: oameni batrani si bolnavi ce nu puteau tine pasul cu coloana erau impuscati de nemti cu automatele (…)
Pe la vreo 10-11 au inceput sa fie eliberati unii evrei si cum noi stateam langa Prefectura (…) au venit in curtea noastra sa ne ceara adapost. Ne-au declarat ca au fost ridicati in cursul noptii de catre patrule mixte militare germane-romane spunandu-li-se ca vor fi dusi pentru triere la Prefectura de politie. Si ca vor fi retinuti doar bolsevicii. La politie, intr-adevar la multi comisarii le eliberau niste hartii precum ca au fost verificati si ca se pot intoarce la casele lor. Multi evrei ce izbutisera sa se ascunda in urma acestui fapt s-au prezentat singuri la politie de buna-voie (…)"
Va urma