Ora de vara 2018: Mai trece Romania la ora de vara? Si daca da, cand?
ora de varafus orarceas inainteora in europa25 martieschimbare fus orar
Romania va trece sambata noaptea (25 martie) la ora de vara, cand ora 03:00 va deveni ora 04:00, astfel ca ziua de duminica va fi cea mai scurta din an, in ciuda faptului ca Parlamentul European a decis renuntarea la impartirea anului in ora de vara si ora de iarna. Prevederile au fost deja adoptate de mai multe state europene, iar Romania va lua act de decizie, probabil incepand de anul viitor.
Trecerea Romaniei la ora de vara se realizeaza sambata spre duminica (25 martie) dupa ce ora 03:00 va deveni ora 04:00.
Astfel, ziua de 25 martie va avea doar 23 de ore, in loc de 24 de ore, iar acest lucru inseamna ca in noaptea de sambata spre duminica vom dormi mai putin cu o ora.
Ora de vara se aplica, in Romania, in ultima duminica din martie si se incheie in ultima duminica din octombrie, la fel ca in toate tarile europene, iar 110 tari din intreaga lume folosesc astazi acest mecanism.
Mecanismul trecerii la ora de vara a fost implementat pe considerente economice, ora fiind data inainte pentru ca principalele activitati umane sa se desfasoare, cat mai mult posibil, cu ajutorul luminii naturale, economisindu-se in acest sens energie electrica.
Trecerea la ora de vara poate avea un impact negativ asupra sanatatii
Schimbarea orei aduce, pe termen scurt, o serie de modificari in organismul oamenilor. Medicii sunt de parere ca oamenii au nevoie de aproximativ o saptamana pentru a se adapta la ora de vara, deoarece trebuie sa se trezeasca cu o ora mai devreme decat s-au obisnuit.
Totodata, pentru cei care sufera de anumite probleme de sanatate, efectele schimbarii ritmului biologic ar putea fi mai serioase.
"Pentru anumite grupuri de oameni, cei care sufera de depresie sau de probleme cardiace, se poate dezvolta un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord, conform unor studii efectuate de cercetatori", afirma Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale