Oamenii de succes nu alearga dupa bani, ci dupa pasiuni

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Oamenii de succes nu alearga dupa bani, ci dupa pasiuni
Oamenii de succes nu alearga dupa bani, ci dupa pasiuni
de Magda Florea la 06 Mai. 2019
Urmareste-ne pe Google News
banieducatieeducatie financiaracoachinglocuri de muncajoburisalariiafaceri

Oamenii se concentreaza pe ideea de a avea bani si nu iau in calcul ca banii fara educatie se fac greu, dar mai ales, se risipesc rapid.

Atunci cand ne proiectam obiectivele asteptarile, spunem adesea "vreau sa fac bani". Si gresim. A face bani nu trebuie sa fie un scop, sau cel putin nu unul direct, ci o urmare a evolutiei personale, pe toate planurile.

Nu cunosc multi oameni care au abandonat scoala si au ajuns milionari, iar celui care mi-l va oferi ca exemplu pe Steve Jobs ii voi da dreptate, insa sa nu uitam ca el a abanodat Harvard, pentru o idee geniala, un proiect care avea sa revolutioneze lumea, or lucrul asta nu se intampla cu zecile de mii de tineri care aleg sa nu mai frecventeze scoala.

Problema e ca nu doar tinerii se lasa condusi in viata de himere. Si oamenii in toata firea spera ca, peste noapte, sa dea lovitura. Sa faca ceva ce sa le aduca stabilitate si confort financiar. Sa faca ... orice, bani sa iasa.


A-ti dori sa faci bani nu e un lucru rau. Dar nu trebuie sa iti scape din vedere ca pentru asta ai nevoie de educatie, de educatie profesionala, financiara, emotionala. Si vom vedea imediat de ce e nevoie de "cocktail-ul" acesta educational pentru a reusi sa ai conturile pline.

Educatia profesionala


Poate ca nu vei ajunge milionar cu o diploma de strungar sau de coafeza, insa iti va asigura nivelul de subzistenta, chiar de existenta la nivel bun, daca te pricepi si iti place ceea ce faci, iti dai interesul, iar clientul e multumit de rezultat.

Calificarea profesionala este primul pas catre o dezvoltare economica durabila si sanatoasa. Poate pare plictisitor sa stai pe bancile scolii pana la 26 de ani, sa obtii o licenta, o diploma de master sau chiar de doctorat, insa merita. 

Conditia e sa nu obtii doar diploma, ci acea hartie sa fie o atestare documentara a cunostintelor tale. Cu alte cuvinte, sa te duci la scoala nu de dragul de a trece in anul urmator, ci pentru a acumula cunostinte. 

Daca exista absolventi de studii superioare care "stau pe bara" e pentru ca, in cele mai multe dintre cazuri, scoala a fost facuta pe genunchi. Restul ocupa locuri de munca in domeniile studiate sau adiacente, ori exceleaza in cu totul alta directe, pe care au descoperit-o mai tarziu, insa au la baza o anumita pregatire.

Indiferent de calificare, ca vorbim de o scoala profesionala sau de "scoli inalte" important e sa iti placa ceea ce faci. Mesria cea mai banoasa e aceea in care iti pui pasiunea.

"Sunt ingrijorat ca prea multi oameni se concentreaza prea mult pe bani si nu pe bogatia lor cea mai mare, adica educatia lor. Daca oamenii sunt pregatiti sa fie flexibili, sa pastreze o minte deschisa si sa invete, ei vor deveni mai bogati si mai bogati prin schimbari. Daca ei cred ca banii vor rezolva problemele, mi-e teama ca acei oameni vor avea o calatorie dificila. Inteligenta rezolva problemele si produce bani. Bani fara inteligenta financiara sunt bani in curand", spunea Robert Kiyosaki, un investitor, om de afaceri si autor american de literatura motivationala. 
 
Kiyosaki este foarte cunoscut datorita seriei de carti de educatie financiara "Tata bogat, tata sarac". A scris 18 carti care s-au vandut intr-un total de 26 milioane de exemplare. 

Fara educatie profesionala, chiar daca un anumit job ofera perspective financiare bune, lipsa pasiunii pentru acel domeniu iti va aduce mai degraba insatisfactii decat impliniri, si nici banii nu vor curge rauri-rauri. Banii vin pasiune, atunci cand vin din munca bruta ... niciodata nu sunt suficienti sau sunt stropiti cu prea mult chin pentru a mai insemna o placere sa ii ai si sa ii cheltuiesi.

Educatia financiara

 
Educatia financiara este acea educatie care iti arata cum sa castigi bani mai multi, cum sa administrezi banii bine si cum sa-i cheltuiesti cu cap.
 
Este acea educatie care te ajuta sa cunosti momentul in care trebuie sa te opresti sa mai cheltuiesti si sa supravetuiesti dar si momentul in care trebuie sa actionezi ca sa te imbogatesti. Este o educatie care te ajuta si in viata de zi de zi sa-ti administrezi proprii bani dar si in conducerea unei afaceri prin administrarea cliclului de bani care intra si ies dintr-o firma.

Fara educatie financiara, oricat de multi bani ai face sau ai castiga printr-un noroc, niciodata nu vei simti adevarata satisfactie si mereu vei avea o problema financiara.

Pur si simplu, nu vei sti sa ii gestionezi asa cum trebuie, nu vei avea capacitatea de a constientiza importanta lor si ii vei arunca pe fereastra sau ii vei investi in te miri ce business-uri care iti promit marea cu sarea.

Cand avem nevoie de educatie financiara?
 
De educatie financiara avem nevoie oricand si la orice ora. Tot timpul ne intampinam de dificultati din punct de vedere al banilor.
 
In urma dobandirii cunostintelor despre educatie financiara vei cunoste:
 
sa scapi de grija lipsei banilor
cum sa-ti petreci timpul astfel incat sa castigi si bani
cum sa devii independent financiar
cum sa incepi propia afacere
care sunt documentele financiar-contabile importante pentru o firma
care sunt impozitele/taxele pe care oricine trebuie sa le plateasca
linii de finantare atat rambursabile cat si nerambursabile
cum sa folosesti un buget si cash flow si sa dea rezultate
fiscalitatea si contabilitatea pe care toti trebuie sa o stim
si multe multe alte informatii cu si despre educatie financiara.
 
Educatia financiara a devenit importanta o data cu scaderea mediului de trai si va deveni din in ce mai cautata avand in vedere viitorul care se aproprie, un viitor care nu este unul foarte pozitiv.

Educatia emotionala


Educatia emotionala este principalul motor al educatiei, este dezvoltarea inteligentei emotionale, respectiv practicarea empatiei, cunoasterea de sine, gestionarea emotiilor, lucrul cu sinele, imbunatatirea permanenta si… riscul.

Educatia emotionala, desi suna pompos, este pur si simplu bun simt. Este acea caracteristica a omului de a fi cumpatat, de a fi realist, de a fi echilibrat si de a nu deveni obsedat de ideea de a face bani, multi, din ce in ce mai multi, fara sa ajunga vreodata la un anumit grad de satisfactie.  

Educatia emotionala se refera la valorile tale ca individ, la felul in care privesti banii. Daca iti doresti bani pentru a avea putere, pentru a domina, pentru a avea mai mult decat altii, abordezi aceasta problema gresit. Banii sunt un mijloc prin care ne satisfacem anumite trebuinte, si trebuie priviti ca rasplata a unei munci, in directa proportionalitate cu importanta acesteia.

Daca asteptarile tale financiare sunt mai mari decat ceea ce oferi angajatorului sau decat ceea ce aduci ca valoare business-ului tau, este din nou o problema. Daca vrei ca banii sa apara peste noapte si nu ai dorinta de a te dezvolta treptat, de a cuceri treptele carierei pas cu pas si de a-ti primi rasplata gradual, avem din nou aceeasi problema.

Acestea sunt incluse la probleme care tin de educatie emotionala, educatie care ar trebui sa plece din familie, acolo unde copiii ar trebui sa invete valoarea banului, sa fie responsabilizati si rasplatiti in functie de performantele, reusitele sau nereusitele lor. Un copil crescut fara notiunea banului, caruia i se ofera totul pe tava nu prea va mai gasi motivatia de a se dezvolta, pentru ca deja are tot ce isi doreste. 

Copilul trebuie sa primeasca suficienti bani cat sa poata face ceva, dar nu atat de multi incat sa nu mai vrea sa faca nimic. Copii trebuie sa fie indrumati sa isi dezvolte pasiunile, sa faca ceea ce le place si, fara sa isi dea seama, vor vedea cum se vor imbogati la maturitate. 

Un om de succes este un om care a inteles ca, inainte de a avea bani, trebuie sa aiba o pasiune – din care sa poata castiga, pe care sa o perfectioneze, sa o transforme in cariera si sa o foloseasca inteligent, pentru a schimba mentalitati, pentru a deschide noi drumuri, pentru a se ajuta pe sine sa devina tot mai bun.

Citeste si: Codul bunelor maniere in business: 5 subiecte TABU la intalnirile de afaceri

Sursa foto: unsplash.com
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Masa de Craciun,
Life Style

Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori

today26 Dec. 2024
Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024
Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
Reteta zilei

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori

today23 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an
Afla...

De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x