O incursiune prin jurnalul Lenutei Ceausescu (II). Coreea (de Nord), mon amour. Insemnari de calatorie ale Lenutei Ceausescu
elena ceausescufamilia ceausescucomunismistorieromania
Cu cat primea mai multe functii si onoruri (acestea din urma inclusiv din partea unor prestigioase institutii si universitati din intreaga lume), cu atat se lua mai in serios Elena Ceausescu. De atatea ori i se tot spusese ca este un "savant de renume mondial" incat incepuse sa creada ca este. De atatea ori era tratata de lingusitorii din preajma drept al doilea om in stat, incat si-a luat rolul acesta in serios si incerca sa se poarte nu ca simpla sotie a liderului comunist ci ca al doilea "motor" care avea sa duca Romania "pe cele mai inalte culmi de civilizatie si progres".
In luna iunie a anului 1971, Nicolae si Elena Ceausescu, insotiti de o numeroasa delegatie de fruntasi comunisti romani (printre care si, cu voia dumneavoastra, Ion Iliescu), au efectuat o vizita prieteneasca in Republica Populara Democrata Coreeana (Coreea de Nord), condusa la acea vreme, cu mana de fier, de Kim Ir-sen, intemeietorul dinastiei coreene Kim, bunicul actualului lider nord-coreean Kim Jong-un.
Cultul grotesc al personalitatii
Impresionat peste poate de felul in care era adulat, la comanda, omologul sau coreean, intors in tara, Nicolae Ceausescu a emis celebrele "Teze din iulie", care au reprezentat inceputul cultului grotesc al personalitatii (sale si al consoartei sale). Sinistre, in epoca, au fost marile "spectacole omagiale" in care performau, pe stadioane, zeci de mii de oameni executand coregrafii gretoase.
Ultima vizita la Phenian a cuplului Nicolae si Lenuta Ceausescu a avut loc in octombrie 1988. Iata ce a notat, cu acel prilej, in agenda sa, Elena
, titulara "Cabinetului 2". De urmarit atat continutul de "idei" al insemnarilor cat si ortografia originala a tovarasei.
Insemnari de calatorie in Republica Democrata Coriana
"filmul primiri expus la televiziune Republica Democrata Coriana.
Procedura convorbirilor. Informarea asupra rezultatelor din fiecare tara, probleme internationale, problimele bilaterare.
Dezvoltarea nationala in ce priveste metalurgia Chimia sintem capabil cu tarile dezvoltate. Accentul se pune pe dezvoltarea intensiva. Accentul se pune pe cercetarea stintifica, ridicarea generala a cunostintelor, ridicarea eficintei.
In credite in economie sa fie 30% iar restul pe eforturi proprii. Formarea preturilor, benefici 10% rentabilitate minus 3%.
Problemele internationale. Raportul de forte intre cele doua forte reactionare si fortele progresiste socialiste. Niciuna nu detine un rol dominant. Aceasta si a determinat ajungerea lun acord. Exista pericolul ca acest raport de forte sa incline catre fortele reactionare de acea este nevoie ca fortele socialiste sa isi uneasca colaborarea. Sa contino (indescifrabil,
n.a.) de tote felurile si unele tari se pronunta inpotriva fortelor socialiste.
Obiectivul se pare ca vor sa realizeze slabirea economica a taririlor progresiste. (…)
Miscarea comunista si muncitoreasca se prezinta intrʹun declin - Dexiapin (Deng Xiaoping, lider al Partidului Comunist Chinez,
n.a.).
(…) Probleme bilaterare. Sa intesificam aceste inclusiv in unele probleme teoretice idiologice sa contribuim mai mult pe plan international economi stintific sa dezvoltat lent. Si ramas in urma fata de cele politice trebuie actionat pentru imbuntatirea relatilor economie cele doua tari dispune de posibilitati (…)
Inchien vizita se desfasoara un atmosfera buna si sper ca si rezultate vor fi buna si doresc sa adrezez invitati de o face o vizita in rominia."
Fierbinte Omagiu Elenei Ceausescu
Ca sa ramanem in atmosfera epocii, reproducem, in incheierea acetui episod, un poem omagial dedicate Elenei Ceausescu:
"Este fiica prea iubita/ A acestui brav popor,/ De luceferi strajuita/ Si de steagul Tricolor// E Elena Ceausescu,/ Suflet nobil si vibrant, Mama buna, om politic/ Si prestigios savant.// Inteleapta-i este fapta/ Nazuind spre viitor,/ Tot cu cinste sta in dreapta/ Marelui conducator."
Va urma ...
Citeste si:
Teodorovici, multumit de noua conducere ANAF: Pe iunie a depasit planul