Muzeul Bancii Nationale a Romaniei dedica o expozitie celor 200 de ani de la nasterea lui Nicolae Balcescu
bicentenar nicolae balcescumuzeul bnrexpozitie nicolae balcescueducatie financiara
Muzeul Bancii Nationale a Romaniei gazduieste expozitia temporara Nicolae Balcescu - 200 de ani de la nastere, organizata in colaborare cu Muzeul National de Istorie a Romaniei si Arhivele Nationale ale Romaniei.
Figura centrala a Revolutiei de la 1848, Nicolae Balcescu este cel care a redactat Proclamatia de la Islaz, act constitutional ce urma sa stea la baza guvernarii administratiei revolutionare din Tara Romaneasca.
Expozitia prezinta mai multe monede, bancnote, medalii, matrite si machete din colectia Muzeului BNR, precum si documente de epoca (Proclamatia de la Islaz, aflata in patrimoniul Arhivelor Nationale), carti, reviste istorice si obiecte personale, dintre care mentionam pasaportul si sigiliul revolutionarului roman, un seif si corespondenta inedita.
De asemenea, vizitatorii pot admira si tabloul Portretul lui Nicolae Balceascu, realizat de pictorul Gheorghe Tattarescu in 1851, portret aflat acum in colectia Muzeului National de Istorie a Romaniei.
Expozitia va fi deschisa pana la sfarsitul lunii ianuarie 2020 si va putea fi vizitata in cadrul tururilor ghidate gratuite pe care Muzeul BNR le organizeaza de luni pana vineri, in urma unei programari prealabile.
In discursul sau, viceguveratorul BNR, Eugen Nicolaescu a amintit ca Nicolae Balcescu face parte dintre putinele spirite care si-au pastrat, dincolo de limitele temporale, aprecierea generatiilor ce i-au urmat.
Spirit romantic si convins de rolul pe care institutia militara il putea juca in regenerarea natiei, la 19 ani Balcescu s-a inrolat ca iuncar. Implicat in miscarea conspirativa condusa de Dimitrie Filipescu, in 1840, a fost arestat si aproape inchis doi ani la manastirea Margineni, unde a contactat boala de plamani care, ulterior, i-a fost fatala.
Dupa eliberare, Balcescu - "om al actiei" - dupa cum singur se descria, a infiintat, in 1843, impreuna cu Ion Ghica si Christian Tell, societatea secreta Fratia. Cea mai importanta realizare stiintifica a acelor ani ramane editarea, alaturi de August Treboniu Laurian, a Magazinului istoric pentru Dacia, in anul 1845.
In paginile revistei, a aparut si Campania romanilor in contra turcilor de la anul 1595, primul studiu dedicat domnitorului Mihai Viteazul, cel pe care Balcescu il considera personalitatea emblematica a istoriei romanilor si in care vedea intruchiparea modelului de actiune pe care natiunea trebuia sa il urmeze. Un rarisim exemplar al Magazinului istoric pentru Dacia se afla intr-o vitrina a acestei expozitii.
"In 1848, Balcescu a participat la declansarea revolutiei in Tara Romanasca. Programul revolutionar sintetizat in textul proclamatiei de la Islaz pe care o puteti admira in expozitia noastra viza transformari adanci de ordin social, economic si politic ale societatii romanesti. Printre ele: independenta administrativa si legislativa, egalitatea drepturilor politice, contributie generala, adunare generala compusa din reprezentantii tuturor starilor sociale, domn responsabil ales pe cinci ani, emanciparea clacasilor ce se fac proprietari prin despagubire, emanciparea manastirilor inchinate, dreptul egal la invatatura etc.
Cu toata starea sa fragila de sanatate, Balcescu a fost in prima linie a revolutiei in timpul celor trei luni in care guvernul revolutionar a condus destinele Tarii Romanesti. A fost membru in comitetul revolutionar, secretar al statului si ministru al Afacerilor Straine, secretar al guvernului provizoriu si mai presus de toate aceste functii o prezenta coplesitoare in toate domeniile fundamentale ale procesului revolutionar.
Complicata evolutie a raportului de forte pe plan intern si, mai ales, interventia directa a trupelor straine au facut ca miscarea revolutionara sa fie infranta, iar Nicolae Balcescu exilat. Si in exil si-a petrecut ultimii ani din viata, insa „cu gandul necontenit indreptat spre Romania ce avea sa vina”, cum scria chiar el.
Omul politic, istoricul, conspiratorul, ideologul, cel care a trait cu o frenezie pe langa care fapte celor din jur pareau complet lipsit de dinamism, Nicolae Balcescu a ramas toata viata consecvent idealurilor sale. A fost constiinta unei epoci din care isi trage radacinile statul roman modern”, a spus viceguvernatorul BNR.
Prea putina atentie, pentru un mare patriot
La randul sau, Mircea Muresan, directorul adjunct al Directiei Muzeu si educatie financiara a BNR, a remarcat ca, desi in vara acestui an, s-au implinit, 200 de ani de la nasterea marelui patriot, in spatiul public au existat putine manifestari care sa marcheze acest fapt.
"Momentul a fost marcat de Academia Romana in luna octombrie printr-o sesiune aniversara, prilej cu care presedintele institutiei se intreba in mod retoric, remarcand dezinteresul fata de trecut: Cine sa se mai gandeasca astazi, la 200 de ani de la nasterea lui, la Nicolae Balcescu? O face Academia Romana.
Prin expozitia la al carui vernisaj suntem onorati ca luati parte Banca Nationala a Romaniei dovedeste ca pretuieste istoria si valorile nationale, asa cum a facut-o in atatea randuri.
Speram ca aceasta expozitie sa fie parte a unui demers inceput de Muzeul Bancii Nationale, in egala masura de deschidere catre public si de promovare a dimensiunii culturale pe care institutia noastra a avut-o inca de la infiintarea sa. Si, in sprijinul afirmatiei mele, aduc ca argument numarul vizitatorilor pe care muzeul i-a avut de la inceputul anului si pana astazi: 11.395, ca si succesul primei editii a Zilei Portilor Deschise, cand Palatul Vechi al BNR a fost vizitat de peste 2.500 de persoane.
Ne propunem ca, de anul viitor, sa ne extindem colaborarile cu institutii de prestigiu, puncte de reper ale vietii culturale si stiintifice, asa cum sunt partenerii nostri de astazi, Muzeul National de Istorie si Arhivele Nationale. Deja avem in pregatire, impreuna cu Muzeul Taranului Roman, o expozitie dedicata costumului traditional si reflectarii acestuia in numismatica moderna romaneasca. Vor urma, sper, si altele", a declarat Muresan.