Mit demontat: siguranta falsa de pe aeroporturi
siguranta aeroporturisecuritate aeroportsecuritate falsasiguranta teatralasecurity theater
Cu totii ne supunem regulilor cu privire la controalele de securitate din aeroporturi, care au sporit in special dupa atentatul de pe data de 11 septembrie 2001. Si suntem, probabil, multumiti ca exista oameni special antrenati si dotati cu scanere si detectoare de tot felul care “ne tin in siguranta†pe aeroport si in avion. Dar, surpriza, multe masuri sunt pur si simplu inutile si nu impiedica atacurile teroriste. Sunt doar masuri care ne costa pe toti nervi si timp.
Scannerele corporale si cuvantul cu “b”
Probabil stiti deja ca puteti fi arestati daca spuneti cuvantul “bomba” intr-un aeroport. Au fost ceva glumeti care au fost arestati in aeroport din cauza ca au provocat panica utilizand acest cuvant interzis. De fapt, interzicerea cuvantului nu a oprit niciodata niciun terorist. Incercati sa ganditi logic: cum poate interzicerea unui cuvant sa opreasca o persoana care doreste sa comita un atentat cu arme ascunse pe sub haine?
Si daca pana acum credeati ca scannerele corporale va protejeaza de teroristi, adevarul este ca
nu exista suficiente dovezi cum ca acestea ar impiedica atentatele.
Cu siguranta nu l-au impiedicat pe
Teroristul – Pantof ) si chiar 9 ani mai tarziu, nu l-au impiedicat nici pe “
Underwear – Bomber” sa strecoare explozibili dincolo de controlul de securitate de la aeroport.
Ba mai mult, in 2015 Departamentul de Securitate Nationala (Homeland Security) a facut teste sub acoperire pe aeroporturile din SUA si rezultatul a fost unul absolut surprinzator:
in 95% din cazuri scannerele corporale au esuat in a detecta metale
Acestia au fost opriti de alte masuri implementate dupa incidentul de la 11 septembrie, cum ar fi usile intarite ale calelor avioanelor, numarul sporit de ofiteri de securitate din avion si oamenii care au sarit sa imobilizeze teroristul si impiedicandu-le sa isi detoneze incarcatura, dar si masurile de monitorizare ale serviciilor secrete din intreaga lume, care au dejucat atentate inainte de a fi comise.
Iluzia securitatii si conceptul de “Siguranta Teatrala”
Masurile luate pentru securitatea pasagerilor din aeroporturi nu precum cele de mai sus, dar si sortarea alimentelor din bagajul de mana sau descaltatul pantofilor nu sunt masuri reale de siguranta, deoarece nu impiedica terorismul sau atentatele.
Poate veti spune “Ok, dar sa te simti in siguranta nu este ceva rau, nu?” si este adevarat, nu e un lucru rau sa te simti protejat, dar pentru asta trebuie sa renunti la anumite drepturi si libertati.
Expertul in “Siguranta Teatrala” (Security Theatre) Bruce Schneier afirma ca
este gresit sa induci iluzia sigurantei cand sistemul este destul de vulnerabil la atentatele teroriste, deoarece teroristii pot observa personal toate aceste masuri si pot gasi usor moduri de a le fenta. (...)In loc sa facem aeroporturile impenetrabile, mai bine am aloca bani metodelor care chiar functioneaza: informare, investigare si interventie-rapida”
De amintit faptul ca “Underwear- Bomber” purta dispozitive explozibile din plastic care au trecut lejer de toate detectoarele.
De asemenea, in SUA, Administratia Sigurantei Transportului (TSA – Transport Security Administration), pentru a se apara de acuzatiile de ineficienta si falsa securitate, s-a aparat spunand ca intr-un an au
confiscat 13 milioane de obiecte periculoase. O mare parte dintre ele, erau brichete.