Jurnalistul - Intre integritate si manipularea din zilele noastre
mass mediaradioteleviziunepoliticapropagandajurnalismmedia
A fi jurnalist (redactor, editor) inseamna, scurt si la obiect, a relata fapte si intamplari importante, bazandu-te pe o documentare, a face analize si a anticipa anumite evenimente, pe baza cunostintelor acumulate si "intuitiei profesionale". De la evenimente politice mondiale, pana la stiri cotidiene despre cursul valutar, de la a prezenta inovatii si descoperiri stiintifice, pana la a dezvalui secrete din vietile celebritatilor sau din anchetele institutiilor de forta, despre toate acestea (si multe altele) scriu jurnalistii de cand a aparut tiparul.
Libertatea presei este cel mai mare castig al epocii postdecembriste din tara noastra. Mass-media s-a dezvoltat in ultimele decenii atat de mult incat poate fi caracterizata doar prin cuvantul "explozie".
Insa dezvoltarea rapida a industriei, precum si libertatea cuvantului dobandita in Romania odata cu Revolutia din '89, aduc o serie de dezavantaje presei, fie ca vorbim de radio, televiziune, publicatii scrise sau online.
Dezavantajele sunt suferite de cetateni, care risca sa cada foarte usor in plasa manipularilor de tip fake news, desi, ironic, acum romanii au mai multe surse de informare usor accesbile, cum nu a avut niciodata in istorie.
Insa faptul ca oricine poate scrie orice despre absolut orice sau oricine (jocul de cuvinte acesta mi s-a parut savuros), reprezinta un pericol pentru omul de rand care inca e condus in viata dupa deviza "am vazut la televizor, deci asa e".
Poti fi sigur ca informatia vazuta sau citita este reala doar daca consulti mai multe surse de informare. In scolile de jurnalism, aceasta este regula de aur:
"O informatie se publica dupa ce e verificata din cel putin trei surse", insa e o regula care ar trebui aplicata si de simplul cetatean, care ar putea consulta mai multe site-uri, televiziuni, ziare si posturi de radio, inainte de a-i crede orbeste pe unii sau pe altii.
Teoretic, redactorul sau editorul onest, care isi desfasoara meseria ghidat de coordonatele dreptatii si adevarului, se va situa echidistant, obiectiv si impartial in raport cu subiectele si materialele pe care le scrie, insa si jurnalismul este om, influentat direct, indirect, constient sau inconstient de diversi factori care se reflecta in felul in care gandeste, in care vede lucrurile sau, mai rau, ii ingradesc libertatea de exprimare sau il conving sa militeze pentru anumite cauze, stimulat de anumite interese sau fortat prin diverse presiuni.
Ca in orice meserie, si in jurnalism exista "baieti buni" si "baieti rai". Cine nu e de acord ca nu traim intr-o lume ideala, guvernata doar de inalte principii morale, corectitudine si lipsa mafiei, traieste, cu siguranta intr-un stat paralel, ca tot e la moda sintagma. Apropo de statul asta paralel, in acest caz, chiar exista, din cauza naivitatii multor oameni care se lasa spalati pe creier de televiziuni si ziare de propaganda, insa in contextul in care am auzit noi de "stat paralel" nu poate fi vorba de ceva veridic, decat tot pentru oamenii despre care am spus mai devreme ca au ca hobby a deveni marionetele trusturilor de presa care joaca incorect in industria jurnalismului.
Jurnalismul nu este despre oameni care se aduna intr-un platou, platiti sau inconstienti, si fac cu ou si cu otet un anumit personaj, de obicei politic. Un jurnalism integru si scolit si o institutie de presa respectabila nu isi vor permite sa foloseasca termeni injuriosi, atacuri personale, nu vor rupe declaratii din context, nu vor manipula informatia, nu o vor cosmetiza informatia, nu va face sa para ceea ce nu e si nu ii vor ridica in slavi pe cine e la Putere doar pentru ca e acolo, nu se vor alatura jocurilor politice, incercand sa "faca cartile" pentru unii sau altii.
Jurnalismul este despre dezbaterile argumentate, pe fapte reale, pe lucruri palpabile si evidente, pe informatii verificate si, da, pe analize si supozitii, insa pertinente, si lansate fix asa, sub forma de supozitie, nu de mesaj subliminal care sa ajunga la cetateanul simplu care nu stie semantica si morfologie, astfel incat sa extraga sensul exact al ideii, corect si fara "nuante".
Jurnalismul este despre oameni capabili sa laude faptele bune si sa traga semnale de alarma asupra celor rele, indiferent din partea cui vin.
Jurnalismul este despre oameni care cunosc domeniile despre care vorbesc, care pot face analogii, care pot aduce in discutie evenimente reale din trecut, putand anticipa, pe cat posibil si viitorul.
Oricine poate scrie despre ce se intampla astazi, insa e o arta a intui ceea ce se va intampla in viitor, o arta nascuta din stiinta "cunoasterii", fiindca totul se bazeaza pe regula nescrisa a vietii: istoria se repeta. Insa un ignorant care e platit sa dezbata public subiecte menite sa dezinformeze, sa aduca prejudicii cuiva, sa creeze o anumita stare sociala plecand de la o irealitate stiuta si de el ca fiind un fals, se numeste oricum altfel, nu jurnalist.
Jurnalismul este despre integritate, despre a scoate la lumina informatii, a le prezenta publicului in forma lor bruta, nefardata de interese cu scopul de a manipula. Asta nu mai e jurnalism, e propaganda, iar omul simplu, care nu face parte din domeniu, poate evita sa cada in plasa propagandei doar fiind foarte selectiv asupra surselor de informare si documentandu-se temeinic.
Un om informat corect este un om puternic, insa un om informat gresit e doar o marioneta. Din acest motiv, un jurnalist trebuie sa fie, mai intai de toate, patriot. Pentru ca un om care isi iubeste tara nu isi poate trada conationalii dezinformandu-i, mintindu-i si inducandu-i in eroare constient, pentru a-i transforma in masa de manevra. Niciodata!
Citeste si:
O noua generatie de parinti: De la bataia rupta din Rai, la lectiile de parenting