Iuliu Maniu - in memoria unui martir in numele propriei credinte si al dragostei de neam si tara (II)
Iuliu Maniu, presedintele Partidului National Taranesc, s-a opus continuarii, alaturi de trupele Germaniei hitleriste, a razboiului cu URSS dupa eliberarea Basarabiei, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Cu toate acestea, in rechizitoriul pe care i l-au intocmit autoritatile comuniste, Maniu a fost acuzat ca a fost un sustinator neconditionat al aliantei cu Germania si a fost condamnat la inchisoare pe viata. Maniu s-a stins, in varsta de 80 de ani, la 5 februarie 1953, la penitenciarul de la Sighetul Marmatiei. Pozitia sa reala fata de razboiul antisovietic va fi dovedita, facand recurs la documente din arhive, in cele ce urmeaza.
Unul dintre principalele capete de acuzare din rechizitoriul intocmit lui Iuliu Maniu a fost acela ca presedintele Partidului National Taranesc ar fi fost un partizan al declansarii si continuarii razboiului impotriva URSS, alaturi de trupele Germaniei hitleriste.
De altfel, pentru a pastra adevarul istoric, in cadrul procesului care i-a fost intentat, Maresalul Antonescu a declarat ca nu a intampinat nicio opozitie din partea partidelor politice in chestiunea declansarii si continuarii razboiului impotriva URSS.
Reamintim faptul ca, prin sentinta data la data de 17 mai 1946, Maresalul Antonescu a fost condamnat la moarte, iar executia sa a avut loc la 1iunie 1946, la Fortul Jilava.
Iata un fragment din stenograma procesului Maresalului, unde se face referire la razboiul antisovietic.
PRESEDINTELE (completului de judecata,
n.a.): "Dupa ce ati inceput razboiul, dvs. ati avut vreo opozitie in privinta declararii razboiului?"
ACUZATUL ION ANTONESCU: "Nu, nu exista in arhivele Statului nicio protestare in aceasta privinta. Am avut legaturi permanente cu reprezentantii partidelor politice, m-am inteles cu dl. Maniu si cu altii ca sa fac politica aceasta."
La scurt timp dupa executia Maresalului, Iuliu Maniu a fost arestat (la 11 iulie 1947) si, la 11 noiembrie acelasi an, fostul presedinte al Partidului National Taranesc avea sa fie condamnat la inchisoare pe viata.
Un dosar ascuns in Arhivele CC al PCR il disculpa pe Maniu
Banuind, poate, ca atitudinile, pozitiile si actiunile sale vor fi rastalmacite, cu rea credinta, la un moment dat, Iuliu Maniu a incredintat Academiei Romane (al carei membru de onoare era inca din 1919) un dosar continand copii, autentificate prin semnatura olografa, ale memoriilor, discursurilor, luarilor sale de pozitie din perioada celui de-al doilea Razboi mondial.
In documentul de predare a documentelor, Maniu a scris: "Actele cuprinse in acest volum sunt copii fidele de pe declaratiile, discursurile, memoriile si scrisorile facute, semnate se trimise de mine, cu destinatia indicate pe ele."
Dupa ce comunistii au ajuns la putere, au sustras acest dosar de la Academia Romana si l-au dosit in fostele Arhive ale CC al PCR.
Ei bine, in acest dosar se gaseste si un Memoriu, semnat de Iuliu Maniu, in calitate de presedinte al Partidului National Taranesc si de Constantin IC Bratianu, in calitate de presedinte al Partidului National Liberal. Memoriul este adresat, la data de 12 august 1943, Regelui Mihai.
Iata ce au scris cei doi oameni de stat in deschiderea Memoriului: "Sire, Nu am inteles pana astazi sa aducem la cunostinata Majestatii voastre niciun fel de intampinare cu privire la evenimentele care se desfasoara, socotind ca delegarea puterii de a conduce Statul data domnului Maresal Antonescu era totodata o indicatiune de a ne adresa Domniei-Sale, atat timp cat Majestatea Voastra ii mentine puterile cu care a fost investit (…)
Demersul de acum catre d. Maresal Antonescu e insa determinat de o chestiune de exceptionala gravitate, de a carei rezolvare depinde insasi soarta tarii si care depaseste raspunderile politice obicinuite.
In consecinta, socotim ca a venit momentul sa aducem la Inalta cunostinta a Majestatii Voastre punctul nostru de vedere, care reprezinta dealtfel sentimentul opiniei publice.
Majestatea Voastra va gasi aci alaturat memoriul ce l-am trimis domnului Maresal Antonescu si o rugam sa binevoiasca a lua act despre el (…)"
Maresalul nu raspunde. Ultima speranta este la Rege
Cat se poate de limpede rezulta faptul ca Memoriul la care ne referim a fost trimis Maresalului Antonescu si, spre stiinta, Regelui Mihai. La fel de limpede este si faptul ca cei doi presedinti de partid s-au mai adresat Maresalului in acesta chestiune dar, demersul lor ramanand fara rezultat, au decis sa puna la curent si pe Rege.
Asa cum vom vedea in episodul urmator, Memoriul trimis spre stiinta Regelui de Maniu si de CIC Bratianu a fost adresat Maresalului Antonescu si face parte dintr-un "sir neintrerupt de memorii" (adresate Maresalului,
n.a.) prin care cei doi oameni de stat au protestat, vehement, impotriva continuarii razboiului impotriva URSS dupa eliberarea Basarabiei.
Va urma